IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийни скаути ще бъдат обучени от германски експерти

Проектът ще се осъществява паралелно в България, Гърция, Чехия и Унгария

17:53 | 09.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Млади специалисти от различни фирми и браншове ще бъдат обучени в сферата на енергийната ефективност, управлението на ресурсите и фирмената мобилност с посредничеството на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Проектът „Young Energy Europe“ (YEE) е част от Европейската инициатива за опазване на климата (EUKI), която германското екоминистерство създаде през миналата година в отговор на Парижкото споразумение за изменението на климата от 2015 г., информира Камарата.

Целта на проекта, който се финансира от федералното министерство, е да подобри мерките, които компаниите предприемат за опазване на климата. 

Трансферът на знания и опит в посока от Германия към България е заложен като ключов детайл. Проектът ще се осъществява паралелно в четири държави - България, Гърция, Чехия и Унгария, в продължение на 3 години.

В Германия подобни инициативи се провеждат от 2013 г. До този момент в страната има подготвени над 4 хил. енергийни скаути, като броят на участвалите предприятия надвишава 1 400.

Бъдещи енергийни скаути ще бъдат обучени да анализират разходa на енергия в предприятията, да измерват потреблението със съответните уреди, да използват и интерпретират получените данни. Това ще става с помощта на ментор от предприятието, където работят. Проектният мениджмънт и изготвянето на икономически анализ също са част от обучението.

Фирмите ще могат да ограничат енергопотреблението, да станат по-конкурентоспособни, както и да дадат своя принос в опазването на околната среда.

Уъркшопите ще се повтарят всяка година с нови групи. Възрастовото ограничение за участниците е до 35 години. Очаква се през ноември 2018 г. България да има първите енергийни скаути.

Желаещите за заявят участие в проекта трябва да попълнят онлайн формуляр тук или да се обърнат с въпроси към Камарата.

 

Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още