IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: България все още няма условия да строи „Белене“

Към този момент не би следвало да се рестартира, твърди Илчо Костов

16:18 | 22.03.18 г. 3
Експерт: България все още няма условия да строи „Белене“

Поне към момента България не разполага с никакви условия за строеж на АЕЦ „Белене“. Това мнение изказа експертът инж. Илчо Костов в ефира Bloomberg TV Bulgaria.

"Централата в Белене трябва да се построи. И тя сигурно ще се построи. Но към този етап нямаме абсолютно никакви условия – нито технически, нито геополитчески, нито финансови" каза той. 

„В момента при условията от гледна точка на геополитическите фактори няма промяна, а напротив - те са в доста по-голям ущърб на решението за изграждане на централата. От геополитическите фактори към момента - по-скоро се върви към нестартиране на централата“, обясни Костов.

По думите му от финансова гледна точка няма каквато и да е промяна от момента на спиране. В тази връзка, според него централата към този момент не би следвало да се рестартира. 

Що се отнася до екологичните аспекти, Костов посочи, че атомната централа е екологично чисто производство.

„Единственият проблем е по съхранение на радиоактивните отпадъци. Но аз съм оптимист в тази посока, тъй като науката се развива и в един определен момент решение за използване на тези радиоактивни отпадъци ще бъде взето. И не се знае дали това решение няма да води до доста положителни аспекти за тези, които ги притежават“, посочи още той.

Експертът каза,че настоящият проек не е нотифициран за изграждане в България. „По нашия закон единствени права за такова проектиране имат проектанти, които са от ЕС. И техните проекти биха могли без такава нотификация да влязат на територията на България. Всичко останали, които са извън ЕС, би следвало да минат по европейското законодателство“, добави Костов.

Той посочи, че самият проект е изграден изцяло по руски нормативи и самият контрол по изпълнението на проекта е по руски нормативи.

„Всички тези неща трябва да се изчистят гласно. Към момента нямаме изчистване на техническата страна на този въпрос. По отношение на техническата обезпеченост  България е като страна от третия свят“. Въпреки това той смята, че централата следва да се построи и най-вероятно ще се построи.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Само не знам ти като какъв даваш оценките си?!------------как като къв, като топ комунистически ***. Не се обиждайте от него, ние си го знаем къв е :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
kostovil
преди 5 години
Този "човечец" и "експерт" работи за АЕЦ Белене вече 34 години и е преминал от технически ръководител до шеф на клон АЕЦ Белене към НЕК. Отделно и 10 год. (2005-2015)е бил инвестиционен контрол по част строителна на обекта. Само не знам ти като какъв даваш оценките си?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
vzhekoff
преди 5 години
Само да напомня, че и двата ТЕЦА не са построени, а са заместващи на предишни мощности - на ТЕЦ3 и ТЕЦ1/Брикетна фабрика. Т.е. пак не си в час
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 5 години
Само да напомня за хората с къса памет - т.н. американски централи бяха построени след един доклад на ЕСО за чутовно покачване на потреблението на ел. енергия и недостиг към 2010-2012 . Та леко с прогнозите за следващите 10-15-20 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
vzhekoff
преди 5 години
С каквото и да си ги взел, все едно - купил си ги и вече са твоя собственост. Този твой довод показва пълна липса на логична мисъл. ТЕЦ в МИ ще бъдат закрити до 10 г. поради голямото замърсяване. Дотациите на вятърките и фотоволтаиците са истинският проблем. Другият проблем е, че тези 8-10% ВЕИ-та (без ВЕЦ) генерират точно когато няма нужда, а когато ти трябва, примерно днес, никакви ги няма. Третият проблем е, че предстои електрификация на автомобилния транспорт в следващите 10-15г., което ще доведе до рязко увеличение на потреблението на ел. енергия. Това са все очевидни неща, които поредният експерт-*** няма да каже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 5 години
Айде малко да слезете на земята - има ректори и оборудване платено с пари взети назаем който нито са спечелени нито има някакъв шанс да се върнат . За сега дълга се превърта и а НЕК реално е във технически фалит . Едва след като вдигнат рязко цената на тока и започнат да се връщат заеми ще разберете от къде духа вятъра и вярвай ми - НЯМА ДА ВИ ХАРЕСА И ЩЕ ВИЕТЕ НА УМРЯЛО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
KPetkov
преди 5 години
Прав е човекът. Така както намалява населението на България с по 50-60 хил. на година, докато почне Белене да работи ще сме намалели до около 5,5 - 6,5 млн. и това без Путин да ни е запукал като пръв и най-виден ч.л.ен на НАТО. Преспокойно може да си караме на стария АЕЦ, фото, вятър и вода. Ако искаме да се развиваме и да се множим ще ни трябва АЕЦ, ТЕЦ и прочие зловредни източници на ток, но това са неща, които едва ли ще проумеем някога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
vzhekoff
преди 5 години
Поредното изхвърляне на някакъв човечец. К'во значи, че няма никакви условия ? Има 2 реактора купени, има сертифицирана площадка, има налети едни 3 млрд вътре, има проект, има куп документация. Вярно, че досега липсваше мнението на експерт Костов, но пък с такива като него е пълно, де що има клиент на виенския институт, на отровено общество и т.н., всякакви агенти сашовци, всичко си е дало експертизата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още