IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия и Саудитска Арабия ще строят огромна рафинерия за 44 милиарда долара

Рафинерията ще може да обработва до 1,2 милиона барела петрол дневно

20:55 | 11.04.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитският петролен гигант Saudi Aramco обяви днес сделка с три индийски компании на стойност 44 милиарда долара за изграждането на гигантска рафинерия в Индия, предаде Франс прес.

Рафинерията в Ратнагири на западния бряг на Индия ще може да обработва до 1,2 милиона барела петрол дневно, уточни саудитската компания, след като подписа меморандум за разбирателство с Indian Oil Corporation, Bharat Petroleum Corporation и Hindustan Petroleum Corporation.

Ратнагири ще бъде сред най-големите в света нефтохимични проекти и ще бъде проектиран, така че да покрива бързо растящите нужди от горива и нефтохимични продукти на Индия. Цената на проекта се определя на около 44 милиарда долара, се посочва в съобщението.

Този проект се вписва в стратегията на Aramco да диверсифицира приходите си, развивайки дейности, свързани с рафиниране и нефтохимични проекти.

Новата рафинерия ще бъде разположена в щата Махаращра, на около 200 километра южно от Мумбай, икономическата столица на Индия. Саудитската група ще притежава 50 процента, а останалите ще бъдат собственост на индийския консорциум, посочи пред информационна агенция Прес тръст ъв Индия (ПТИ) министърът на енергетиката Халид ал Фалих.

Страната с население 1,25 милиарда жители внася големи количества петрол, за да отговори на огромните нужди от енергия, необходима за високия темп на растеж.

Саудитската компания, която трябва да излезе на борсата тази или следващата година, има амбицията да удвои капацитетите си за рафиниране до 8-10 милиона барела дневно спрямо 5 в момента.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Браво на индийците, дано скоро и те да последват примера на Китай и да преминат към по-масово използване на автомобилен транспорт. Навремето и в Китай масово караха колела, сега вече имат напредък и карат автомобили. Така че явно светът отчита растеж и хората преминават към автомобилен транспорт, нали това искаме всички? Растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Сериозния икономически подем е свързан с много големи разходи на петрол. Добре е все още да не го забравяме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
ert
преди 6 години
А уж вече щяло да не се кара на петрол, а на ток ...Май няма да е скоро.Успех на новия проект, дано да подобри потреблението на петрол и да генерира добър подем на цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
BobbyM
преди 6 години
Оххх щом и индийците се качат в коли земята вече няма да е същата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още