IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ може и да са пропуснали шанса си за връщане в ТТП

По време на предизборната си кампания Тръмп окачестви ТТП като "бедствие"

16:58 | 15.04.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп намекна за връщане на САЩ в Транстихоокеанското партньорство. Той заръча на най-добрите си икономически съветници да проверят дали не може да бъдат договорени по-добри условия.

Заръщането на САЩ обаче няма да е толкова лесно, колкото Тръмп предполага сега, когато единадесетте останали държави подписаха ново споразумение, пише CNN Money. То е известно като Всеобхватно и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство.

По време на предизборната си кампания Тръмп окачестви ТТП като "бедствие". Какво може да го накара да промени позицията си?

Факторът Китай

Експерти твърдят, че търговското напрежение с Китай е ключов фактор. Под ръководството на администрацията на Обама първоначалната сделка за ТТП беше видяна като начин за създаване на отпор на държавите от Пасифика срещу икономическия подем на Китай. Пекин не е в споразумението, но някои привърженици на пакта заявиха, че той може да насърчи Китай да промени търговската си политика.

„Смятам, че това е част от нарастващото безпокойство от двустранния натиск върху Китай“, коментира Едуард Олдън, старши сътрудник в Съвета по международни отношения.

През януари американският президент каза, че ще обмисли връщане, но само ако бъдат предложени „значително по-добри“ условия от договорените преди това. Оттогава отношенията с Китай драстично се влошиха. Американската администрация наложи мита върху стоманата и алуминия и заплаши да въведе нови мита на обща стойност $150 млрд. върху китайския внос. Китай отговори с налози върху редица американски продукти, сред които плодове и свинско месо и заплаши да удари и по-големите експортни стоки като соята.

Американските производители са разтревожени, че пропускат възможности за износ, които държави като Канада, Мексико и Австралия получават от ТТП и се страхуват от вредите, които отношенията с Китай могат да нанесат на техния бизнес.

САЩ имат по-слаби позиции сега

Според Олдън, ако администрацията на Тръмп е искала да предоговори ТТП, е трябвало да го направи през януари миналата година, когато президентът встъпи в длъжност. Сега позициите на САЩ са доста отслабени.

Голяма част от гаранциите, покриващи въпроси като интелектуалната собственост, които САЩ успешно включиха в първоначалната сделка, са били премахнати в новия вариант на споразумението от март. За връщането им ще трябва съгласието на всички 11 държави.

„Те може да са склонни да го направят, за да си осигурят по-голям достъп до американския пазар“, заяви Дебора Елмс, изпълнителен директор на Asian Trade Centre в Сингапур. „Но ако администрацията на Тръмп продължи с исканията си, те може и да не се увенчаят с успех“, каза още тя.

„Държавите прекараха 5 дълги и болезнени години в договаряне на сделката и накрая бяха „изоставени пред олтара“ от САЩ. През последната година останалите 11 държави обсъждаха измененията в текста така, че да са изгодни за всички. Никой няма да е склонен да се съобразява с нови искания от страна на САЩ“, коментира Елмс.

Някои от държавите отговориха предпазливо на изказването на Тръмп.

„Приветстваме думите на президента Тръмп, ако той признава значението и ефекта на ТТП“, каза Йошихиде Суга, главният секретар на японския кабинет.

„Ако САЩ наистина искат да влязат отново, това ще означава нов процес на ангажираност и преговори“, каза премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн. „Не може просто да влезеш в съществуваща сделка“.

Австралийският търговски министър Стивън Сиобо коментира, че ще приветства интереса на САЩ към ТТП, но негов приоритет в момента е ефективността на сключеното миналия месец ново споразумение.

Една от възможностите за администрацията на САЩ е да се съгласи на условията на съществуващия пакт и след това да се опита да постигне сделки с отделните държави в специфични области, например с Япония по отношение на автомобилите.

Още анализи четете в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Евреите не ги броим за християни.Говорех за православните християни в Русия.Агента на КГБ, веднъж станал Патриарх - трудно се сменя. Но не е невъзможно.Аз обаче няма да отговарям за него, тукашния като е икуменист та какво? Пука им на шепа хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 5 години
русия с 20% *** в населението си е най-мюсолманската държава в Европа ... така че си заври опорката у широкия .... :):)а останалите им православни са едни ... търговци! Патриарх - цигарен контрабандист, а останалите бивши комунисти дето до оня ден отричаха религията и дебнеха кой ходи на църква, обаче днес са кръстоносци за правата вяра... ае моля ти се !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Това ти е проблема, че считаш евреи, протестанти и католици за християни!Това са еретици.Не че в България има особени примери за православие, но виж православните в Русия и отчасти Гърция изобщо не са победени нито от твоите китайци, нито от още по-твоите американци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
крас
преди 5 години
Искрено съжалявам Америка и света. Онова което се случва е не само промяна в центъра, който движи световните ИКОНОМИЧЕСКИ процеси, но и неосъзнатото от нас навлизане в едни норми на ФЕОДАЛНО религиозно-философска система на Конфуций, ЗАМЕНЯЩА традиционните ХРИСТИЯНСКИ ЦЕННОСТИ.В БИТКАТА МЕЖДУ УЧЕНИЕТО НА ХРИСТОС И ТОВА НА КОНФУЦИЙ стои човека и неговата ценностна система. Конфуциянската социално- политическа теория за класова хармония" проповядва необходимостта от определени взаимоотношения между господар и слуга.Царят се представя като божество, с божественият произход.Конфуций отдава голямо значение на тези, които управляват една страна. От тях зависи благосъстоянието на обществото. По този повод той пише: Висок пост, заеман от хора с тесен кръгозор, ритуали и форми, извършвани без страхопочитание, скръбни обичаи, следвани без вътрешно причастие - това са все неща които не мога да гледам и понеса"МОРАЛА НА НАШИТЕ И АМЕРИКАНСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ОЛИЦИТВОРЯВАЩИ ХРИСТИЯНСКИТЕ ЦЕННОСТИ СЕ ИЗГРАЖДА ИЗЦЯЛО ВЪРХУ МАТЕРИАЛНИЯ ИНТЕРЕС И ЛИЧНОТО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ. Според Конфуций първо трябва да се направи народът богат, а след това да се възпитава. В неговата социално-икономическа програма в този дух се посочва, че властите трябва да се грижат за правилното, равномерно разпределение на богатството, което пък от своя страна ще ликвидира бедността в обществото.ДНЕШЕН КИТАЙ УЧЕНИЕТО НА КОНФУЦИЙ Е ГРЪБНАКА НА СИСТЕМАТА, КОЯТО СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА ЕДИН СВЯТ КЛАНЯЩ СЕ НА МАМОНА.КРАЙНИЯ РЕЗУЛТА Е ВИДЕН - ТЕ израстнаха в ДУХА , а НИЕ в МАТЕРИЯТА. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТЕ НИ ПОБЕДИХА С ТЯХНОТО УЧЕНИЕ КОЕТО СЕ ОКАЗА ПО СИЛНО ОТ НАШАТА ХРИСТИЯНСКА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още