IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният фонд за енергетиката е напът да преизпълни приходите си

Фондът вече има важно значение във връзка с последните промени за либерализацията на енергийния пазар

19:41 | 02.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За първото полугодие приходите във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) е генерирал приходи в размер на 411,9 млн. лева. От тях 287,8 са от продажбата на квотите за въглеродни емисии, е видно от справка на сайта на Фонда.

В бюджета е предвидено приходите за цялата година да бъдат в размер на 470 млн. лева, като само от квотите да бъдат набрани 220 млн. лева.

От началото на 2018 година обаче цената на емисиите се повиши значително и надхвърля 10 евро на тон, показаха отчетите на БЕХ за полугодието. Така е твърде вероятно ФСЕС да успее да надхвърли заложените цели за приходи през годината.

Разходите, които е направил ФСЕС за полугодието, достигат 306,2 млн. лева. Заложените в началото на годината бяха 470 млн. лева.

ФСЕС беше създаден със законови промени през 2015 година. Средствата в него се трупат от вноски в размер на 5% от приходите на производителите и търговците на електроенергия у нас, както и от "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) в качеството им на оператори на мрежи.

Във Фонда влизат и средствата от продажба на квоти въглероден диоксид.

Със тези пари досега се компенсираха разходите на Националната електрическа компания (НЕК) за изкупуване на зелена енергия. С промени в Закона за енергетиката обаче производителите на зелена енергия ще излязат на борсата.

Разликата между техните преференциални цени и постигнатите на свободния пазар ще се покрива от ФСЕС чрез специалните договори за разлика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 5 години
С този ФСЕС се спасяват не толкова ТЪРГОВЦИТЕ НА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ , А ТЯХНАТА ЗЕЛЕНА БАНКА , на която фонда плаща разликата между ПАЗАРНА и ПРЕФЕРЕНЦИАЛНА цена на произведена енергия!!Пак ни габарят , но по един по различен начин с участието на някакъв сформиран от законодателите лобиски ФОНД - ФСЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още