IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безрезултатните търговски преговори между САЩ и Китай натовариха Wall Street

Политическите неприятности на президента Тръмп засега не влияят сериозно на пазара

23:12 | 23.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Търговец по време на търговията на Wall Street. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Търговец по време на търговията на Wall Street. Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси на Wall Street не успяваха да изплават до зелената зона на печалбите, докато преговорите между китайски и американски представители за евентуалното решаване на търговската война навлизат във втория си ден, но засега не носят конкретни резултати.Като цяло именно продължаващата търговска война между САЩ и Китай, но и новите съдебни спорове в САЩ помрачават настроенията на инвеститорите, предава CNBC.

"Цените на американските акции се понижиха, а доларът поскъпна, след като президентът Доналд Тръмп даде сигнал, че ще изпълни решението си по търговския спор с Китай. Това стана ден, след като двете страни взаимно си наложиха нова серия от мита една на друга", коментира пазарният анализатор Сю Кийнън, Bloomberg Ню Йорк, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Светозар Димитров.

"Индексът S&P 500 тръгна надолу заради акциите на Caterpillar Inc. и Boeing Co., които се поддадоха на новините около търговията и коментарите на Тръмп, като поведоха спадовете. Американски и китайски делегати от по-ниските етажи на властта приключват двудневните търговски преговори, докато двете страни се нападат взаимно с мита върху стоки на стойност 16 млрд. долара", каза още Кийнън.

Технологичният индекс Nasdaq Composite Index сложи край на поредицата от пет сесии с ръстове, след като загуби 0,1 на сто до 7878 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 приключи деня със спад от 0,2% до 2 857 пункта, докато индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи на ниво с 0,3% по-ниско от вчерашното – до 25 656 пункта. 

Бившият адвокат на американския президент Доналд Тръмп Майкъл Коен се призна за виновен по осем обвинения, свързани с данъчни измами, нарушаване на правилата за финансиране на предизборни кампании и банкова измама. Коен призна също така, че е платил за мълчанието на две жени, които твърдели, че са имали интимна връзка с президента. В същото време бившият ръководител на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт беше признат за виновен по осем обвинения в отделно дело.

Съдебните неприятности породиха въпроси дали Тръмп ще остане на поста си. В интервю за предаването Fox and Friends той заяви: „Ако ме свалят от власт, пазарите ще се сринат. Мисля, че всички ще бъдат много бедни“.

Пазарите обаче изглежда не се притесняват от съдебните проблеми на Тръмп на този етап, казва Никълъс Колас, съосновател на DataTrek Research. „Фактът, че американските индекси се възстановиха в сряда, е добро напомняне, че 2018 не е 1974 г.“, допълва той.

„Тогава цените на петрола се бяха повишили четирикратно, а глобалната система от фиксирани обменни курсове експлодираше“, в същото време бившият президент Ричард Никсън подаде оставка заради заплахата от импийчмънт, припомня Колас.

„Сега цените на петрола са ниски, доларът е силен, а корпоративните отчети остават стабилни. Това са единствените фактори, които могат и трябва да влияят на пазарите“, отбелязва той.

Търговският спор между САЩ и Китай също влошава настроението на инвеститорите, след като мита върху китайски вносни стоки на стойност 16 млрд. долара влязоха в сила в четвъртък. Пекин отговори със собствени мита върху вносни американски стоки за 16 млрд. долара. 

Книжата на два от гигантите в глобалната търговия – Boeing и Caterpillar поевтиняват съответно с 1,5% и 0,1%. 

Производителят на самолетни части Honeywell International повиши годишната си прогноза за четвърти път тази година и заяви, че ще получи еднократен дивидент от 3 млрд. долара от подразделения, които смята да отдели като част от преструктурирането на компанията. Компанията каза, че сега очаква коригирана печалба на акция от 8,10 до 8,20 долара за 2018 г. спрямо предишната прогноза за диапазон от 8,05 до 8,15 долара за акция. В резултат книжата на Honeywell International поскъпнаха с 1,14 на сто до 157,91 долара.

Сред фаворитите в Dow Jones бяха акциите на софтуерната компания Microsoft с ръст от почти 1%. Книжата на петролните компании Chevron и ExxonMobil обаче се понижиха с до 1%.

Акциите на Akorn се сринаха с 14% заради съдебен процес срещу провалената от медицинската компания изпълнил сделка по поглъщането на американския производител на генерични лекарства. Трейдъри, които следят процеса, оцениха въпросите на съдията към адвокатите на Akorn като отрицателни за изхода на процеса от гледна точка на американците. Fresenius се оттегли от сделката, тъй като според оценката на компанията със седалище в Бад Хомбург Akorn не е изпълнил няколко условия.

Листнатите в САЩ книжа на китайската търговска платформа Alibaba поевтиняха, след като първоначалните сделки бяха довели до ръст от 0,79%. Въпреки че компанията надмина очакванията с приходите от продажбите, продължаващите инвестиции тежат над рентабилността, посочва търговец.

Междувременно имаше и други икономически новини. Така например Министерството на труда заяви, че броят на американците, подали молби за помощи при безработица миналата седмица, е намалял с 2000 до сезонно коригираните 210 000. Това е признак, че пазарът на труда остава солиден въпреки напрежението между САЩ и търговските им партньори, въвели ответни контрамерки на американските вносни мита.

 Данните идват в момент, когато водещи централни банкери се срещат за икономически симпозиум в Уайоминг, където ще обсъдят бъдещата парична политика. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл ще произнесе реч в петък.

Междувременно стана ясно, че цените на жилищата в САЩ са нараснали с 6,5% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. По-бавният темп на растеж е още един признак за охлаждане на пазара. Цените са се повишили с 1,1% спрямо предходните три месеца, което е най-слабият тримесечен растеж от четири години, сочат данните на Federal Housing Finance Agency (FHFA). През юни цените са се повишили с 0,2% спрямо май, което е под очакванията за 0,3% на участвалите в допитване 13 икономисти.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа остава почти непроменена на ниво от съответно 2,824% и 2,982%.

На валутните пазари доларовият индекс прекъсна петдневната си губеща серия, като постигна ръст от 0,3% до 95,415 пункта, отлепяйки се от най-ниското си ниво от близо три седмици насам, което достигна в сряда.

В същото време еврото губи 0,3% от стойността си спрямо щатската валута до 1,1559 долара, след като достигна двуседмичен връх от 1,1623 долара.

На пазара на суровини цената на петрола се понижава на фона на новата ескалация на търговския спор между САЩ и Китай, която засенчи новините за спад на запасите на американски суров петрол.

Цената на петрола сорт Брент се понижава с 38 цента до 74,40 долара за барел, а тази на американския лек суров петрол WTI расте с 38 цента до 67,48 долара за барел.

Цената на златото не успя да се задържи над психологическата граница от 1200 долара, която премина в сряда на фона на повишаването на стойността на долара. Американските фючърси върху златото намаляват с 0,5% до 1196,80 долара за тройунция. 

Още за днешната търговия на американските пазари гледайте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още