IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ растат с най-бавния си темп от четири години

През второто тримесечие те са се повишили с 6,5%

18:42 | 23.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в САЩ са нараснали с 6,5% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. По-бавният темп на растеж е още един признак за охлаждане на пазара, съобщава Bloomberg.

Цените са се повишили с 1,1% спрямо предходните три месеца, което е най-слабият тримесечен растеж от четири години, сочат данните на Federal Housing Finance Agency (FHFA). През юни цените са се повишили с 0,2% спрямо май, което е под очакванията за 0,3% на участвалите в допитване 13 икономисти.

Възстановяването на цените на жилищата навлезе в шестата си година, а недостъпността им започва да ограничава покупките. Купувачите трябва да се справят не само с повишаването на цените, което далеч надхвърля доходите им, но и с по-високите лихви по ипотеките, които увеличават още повече месечните им разходи. Растежът на цените се забави спрямо първото тримесечие, когато са се повиши със 7,3% спрямо предходната година, сочат данните на FHFA.

„Направихме преход към по-слаб растеж“, казва Сам Катър, главен икономист във Freddie Mac преди публикуването на доклада. „Намираме се в зрял, късен етап на растеж и жилищата  стават надценени. В определен момент клиентите ще намалеят, тъй като пазарът става по-недостъпен“, допълва той.

Ограниченото предлагане намалява и продажбите. Покупките на стари жилища са се понижили за четвърти пореден месец през юли и са достигнали най-бавния си темп от над две години, съобщи в сряда Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Индексите на FHFA следят трансакциите за еднофамилни жилища, финансирани с ипотеки, отпуснати от държавните компании за ипотечно кредитиране Fannie Mae и Freddie Mac. Той не разкрива цените. Средната цена на съществуващи еднофамилни жилища е била 269 хил. долара през второто тримесечие, което е ръст с 5,3% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. 

В същото време продажбите на нови жилища в САЩ неочаквано са намалели до най-ниското си ниво от девет месеца насам, тъй като по-високите цени и лихви по ипотеките са засегнали търсенето.

Спадът на национално ниво се дължи на понижението с 52,3% в североизточните щати до 21 хил. продадени жилища, най-малкия брой от 2015 г. насам. Спад с 3,3% е отчетен и в южните щати до 355 хил., докато западните щати и Средният запад отбелязват ръст на продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още