IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъмни санкционни облаци се сгъстяват над Русия

Натискът върху Русия се засилва, но според експерти официалните причини за икономическите ограничения са само прикритие

08:48 | 27.08.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Санкционни облаци се сгъстяват над Русия, пише руското сп. "Експерт" по повод мерките, обявени от САЩ на 8 август. Те влизат в сила днес, а на 22 август изтече т. нар. уведомителен период, уточнява изданието.

Първият кръг от санкциите включва забрана за доставки в Русия на стоки с двойно предназначение, "чувствителни" стоки и технологии, свързани с националната сигурност на САЩ, по-специално електроника, компоненти и технологии за нефтогазовия отрасъл. Вашингтон заяви, че налага ограниченията заради нападението с нервнопаралитичен газ "Новичок" срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания.

Сп. "Експерт" анализира косвения ефект от санкциите въз основа на поведението на втората по големина швейцарска банкова група Credit Suisse, която замрази свързани с Русия активи в размер на 5 милиарда швейцарски франка (близо 5 млрд. долара). Банката твърди, че финансовото състояние на клиентите ѝ не е пострадало.

Официално Швейцария не подкрепя антируските санкции, припомня списанието.

Още на другия ден банката заяви, че не замразява средствата, а само ги преобразува от управлявани активи в активи на отговорно пазене и клиентите не губят достъпа си до тях. Дали клиентите ще ги изгубят - времето ще покаже, но те още сега ще се лишат от доходите си от активното управление, осъществявано досега от Credit Suisse, обяснява руското издание.

Най-интересното е, че Credit Suisse изобщо не е длъжна да изпълнява американските санкции, тъй като швейцарският банков регулатор FINMA не задължава местните банки да подкрепят санкции, наложени от други страни. Тъй че интересите на швейцарските клонове на руски банки не би трябвало да пострадат, а те не са особено малки.

От друга страна позицията на Credit Suisse е разбираема с оглед на рисковете, свързани с репутацията ѝ и евентуалните съдебни спорове с представители на САЩ. През 2009 г. например се наложи банката да плати глоба от половин милиард долара заради сделки с друга санкционирана държава - Иран. Не трябва да забравяме и случаите с други европейски банки - през 2014 г. френската Paribas плати 8,9 милиарда долара за нарушения на американски санкции срещу Судан, Куба и Иран.

Други банки също проявяват предпазливост в отношенията с Русия. Тези дни германската Deutsche Bank заплаши руското правителство със скъсване на бизнес контактите, защото кабинетът бе пренебрегнал искане на банката за актуална информация, засягаща нейни клиенти.

Американските санкции явно започват да се отразяват на компании и банки, формално незадължени да ги спазват. Междувременно САЩ вече са подготвили и нов пакет от санкции срещу Русия. Той може да влезе в сила през ноември и най-неприятната възможност е да понижи нивото или дори временно да замрази руско-американските дипломатически отношения, отбелязва списание"Експерт", цитирано от BBC.

След като САЩ обявиха санкциите, курсът на рублата спада няколко дни, после се стабилизира, напомня в. "Комерсант". Кремъл неведнъж заяви, че финансовата система на Русия е стабилна и не усеща ограничителните мерки.

Натискът върху Русия се засилва, но според експерти официалните причини за икономическите ограничения са само прикритие, коментира "Комсомолская правда".

"Формално санкциите на САЩ бранят не интересите на Америка, а на някой друг", в случая семейство Скрипал, "но има големи съмнения дали политиката на Вашингтон е безкористна. Незнайно защо борбата за справедливост прераства в опити за извличане на печалба, развитие на собствения си бизнес или самоутвърждаване", твърди вестникът.

"В сегашната ситуация Русия отвръща на САЩ с перспективни действия, като засилва зависимостта на икономиката на САЩ, издирва слаби места в американската външна политика, работи върху отношенията в Близкия изток и с Китай", заяви политологът Фьодор Лукянов, цитиран от в. "Росийская газета".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Обратното, пак си спал *** сутревнат сбирка. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
mapto
преди 5 години
Подзаглавието ме заинтригува. Запитах се кои са тези експерти. Като прочетох Комсомолская правда и Росийская газета и ми стана ясно, че не става дума за някакви реални експерти, а за една българска журналиска, която се изживява повече като преводачка, отколкото като коментаторка. Обаче дори при преводите е хубаво да се влага някаква мисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 11
otgorata
преди 5 години
Хайде да видиме нищо съществено няма да се случи. Руската Цнтрална банка излезе от пазара до 30 септември и курсът на рублата веднага се върна в приемливи граници.Само на платените *** им се привижда апокалипсис. Но това е разбираемо - иначе насело и там глад и мизерия до дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
zelka007
преди 5 години
дано са се запасили с процесори Елбрус и Йотафони , че като се стъмни да може да се чуват и пишат смс ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още