IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апартаментите в Бургас поскъпват с 5%, разрешителните за строеж нарастват с 99%

Все повече хора купуват ваканционни имоти в Несебър, отчетоха експерти по време на бизнес закуска на Imoti.net в града

20:56 | 18.09.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Investor Media Group</p>

Снимка: Investor Media Group

Жилищата в Бургас са поскъпнали с 5% през първото шестмесечие спрямо същия период на миналата година. Това отчетоха брокери на недвижими имоти по време на бизнес закуската на Imoti.net в града, която се проведе на 18 септември. 

„Тази година в централната част на града, районите „Зорница“ и „Изгрев“, цените на имотите са с 5% по-високи, докато в „Меден рудник“ са нараснали с 12% спрямо миналата година. Този скок се дължи на добрата инфраструктура в района.“, обясниха специалистите.

В периода от април до юни продажбите на жилища в морския град са нараснали с 11%. Купувачите са основно българи, а най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти. Брокерите отбелязват, че все повече хора от Ямбол и Сливен решават да закупят нов дом в Бургас. Нараства и броят на семействата, които търсят имот в региона, който да използва през летните си отпуски. В Несебър сключените сделки за ваканционни жилища са скочили с 11% на годишна база.

Експертите са категорични, че през последните 5 години имотният пазар в Бургас и региона е стабилен, а броят на сключените сделки през първото полугодие на тази година е идентичен с този от 2017 г. В същото време от община Бургас отчитат 99% ръст на издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради.

„Има голям инвеститорски интерес за изграждане на жилищни сгради около Бургас. В Крайморие, например, се строят много еднофамилни жилища“, коментира главният архитект на Бургас – Веселина Илиева по време на бизнес закуската на Imoti.net.

Бизнес закуската на Imoti.net в Бургас е част от проекта „Годишни награди на Imoti.net“, който насърчава добрите практики в сектора. През 2017 година Imoti.net, който е част от Investor Media Group, обнови дизайна и функционалността си, с което направи още една крачка напред в разграничаването между качествените и некачествените обяви за имоти. Мисията на сайта е да подкрепя коректните участници в имотния бизнес, така че потребителите на техните услуги да могат да правят правилен избор в свой интерес по всяко време. В полза на потребителите Imoti.net стартира и поредицата „Доверен брокер“ със съвети за разграничаване на коректните и некоректни посредници при сделките с имоти.

Бизнес закуската е част от проекта „Годишни награди на imoti.net“, генерален спонсор на които е Банка ДСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Веск
преди 5 години
Значи сега ..... Бургас е млад град и принципно има по-нормална инфраструктура. По-широки улици, по прави и т.н. Принципно положение. Няма лошо. Успехите са успехи, но те се дължат на преселване на изгонено от недоимъка население от вътрешността на страната. Война не е имало от 1945та у нас. А бежанска вълна към големите градове има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Добра логика - разрешителните се удвояват и цените растат. Това, би било абсолютно нормално ако има зверско търсене и реален недостиг на НИ. Което е очевидно, че не е така.Отделно, това ми е любимо - "добра инфраструктура". Какво ще рече добра - не е баш като след война и има известна логика в нея? Ако да - тогава съм съгласен, че има добра инфраструктура в България някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
al64ad
преди 5 години
рекламните статии са характерни за платото при пика. същото беше и 2008.Тогава странното беше че от 2007/сащ/ беше ясно накъде отиват нещата,но по медиите "водопада" продължи...почти до 2009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 2
Sandy
преди 5 години
Опашата лъжа е това! Сделките с имоти са замръзнали и цените вървят надолу. Тепърва предстои голямата имотна трагедия за много хора. Имаше надежда за спекулантите да се вдигнат още цените на имотите, ако бяхме приети в еврозоната и приели еврото, но сега всички тарикати се прецакаха и то яката. Има една поговорка: "Тарикатите сами се еват". И на практика така си е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още