Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Финансовият министър остава твърдо против диференциран ДДС

С корекции в тавана на пенсиите ще се премахне несправедливостта във формулата, смята Владислав Горанов

1
 
7
 
8
sdar до: vankata89
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Мен ако питаш, най-добре си беше като нямаше ДДС. Имаш ли представа колко е разхода за администрирането на ДДС-то, който е най-трудоемкия данък спрямо всички останали?
Затова последните години все повече страни отчитат ДДС-то на 3-месечна база, да се намалят разходите. Добре че у нас труда е почти на ангария, че не ни дреме колко било трудоемко.
3
 
4
 
7
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Една интересна идея е ДДС-то да се намали значително като процент но държавата да не връща пари на никой. Така би се прекратило практиката с източването на ДДС.
1
 
6
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
най-добре за всички ще е да се намали ДДС върху ток, вода, парно, природна газ това ще е с най-голям ефект за всички
2
 
16
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Като се намали ДДС на основни стоки за потребление, хората ще могат да купуват други стоки - не от първа необходимост, и пак ДДС-то ще бъде събрано като обща стойност. Разликата е, че повече хора ще увеличат покупателната си способност и евентуално, макар и малко - жизненият си стандарт.

А това с измамите за ДДС-то... ми то сега като не е диференцирано пак си крадат. Я зърно, я горива....

Там въпроса е във волятата на някои политици дали искат да прекъснат порочните практики да правят "чадъри" и дали контролните органи ще почнат да работят...
3
 
11
 
4
sdar до: zelka007
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ти това сериозно ли го вярваш? Ами кво праим с туризма и неговия нисък ДДС, там няма ли предпоставки? Има, ама е бизнес на дадени хора, нали?
То преди десетина години нали искаха да борят измамите, ако помните имаше наши гениални идеи които дори бяха въведени, като ДДС сметката, например ...
Абе блаженни са вярващите, причините всички ги знаем, но никой не ги казва.

5
 
5
 
3
zelka007 до: sdar
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
ами намалената ДДС ставка предразполага към данъчни измами за кръга стоки към които се прилага - храни , лекарства , учебници и пр . като дори и в държави с желязна данъчна дисциплина се изкушават хората :))) и хем ги хващат и загубите са сериозни за бюджета от измамите които не хващат . намалението на ДДС да кажем ще го компенсират за бюджета от други отрасли , примерно ще вдигнат ДДС на водата , а защо не и на тока :))) . въпроса е , че в нашите условия , ще се увеличи значително натиска за измами в отрслите с намалена ставка . това е основния аргумент и той хич не е с малка тежест , като имаш впредвид , че и сега измамите са си сериозена сума . вдянков навремето го обясняваше човека , че след време , когато се дисциплинират данъкоплатците достатъчно и започнем да се приближаваме към средния за ЕС стандарт , може да се въвеждат намалени ставки , но на този етап само ще натоварят данъчната система и ще отворят пробойни за измами . човека беше радетел за опростяване , нищо че беше чепат характер , но имаше свежи идеи и си ги отстояваше . плосък данък , единна ставка ДДС , успя частично да намали платежните нареждания към бюджета - искаше да ги направи едно или две , въведе единната бюджетна с/ка , върза митницата и данъчните :))) , не успя с ЛУК да се пребори и здравната каса , ама то кой ли е успял :))) ...
2
 
9
 
2
abdul до: sdar
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
защото на запад вече имат завършен социализъм, докато ние тук градим още капитализъм.
Затова няма диференцирано ДДС, затова има плосък данък, затова социалистите са вън от управлението (засега).
6
 
11
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Защо ефекта да е краткосрочен, когато по целия бял свят има по-ниско ДДС за храни и лекарства?
Ако нямаше смисъл, едва ли щеше да е така по света, защо при нас да е различно?