IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 записа най-доброто си тримесечие от 2013 г. насам

Американските индекси се повишиха благодарение на по-силните от очакванията резултати на компаниите през второто тримесечие

23:59 | 28.09.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари приключиха седмицата предимно с ръстове и изпращат силно тримесечие, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши със 17,83 пункта до ниво от 26 457, 76 пункта благодарение на Intel и Boeing. Широкият измерител S&P 500 остана без промяна спрямо вчерашната търговия на ниво от 2913,98 пункта, но записа най-доброто си тримесечие от четвъртото тримесечие на 2013 г.

Технологичният Nasdaq Composite прибави 0,05%  към стойността си до ниво от 8046,35 пункта.

За тримесечието Dow постигна ръст от 9,4% и записа най-доброто си тримесечие от четвъртото на 2017 г. S&P 500 добави 7,3% към стойността си за тримесечието, а Nasdaq също се повиши с над 7% и отбеляза най-големия си ръст за едно тримесечие от първото на миналата година.

Индексите се повишиха благодарение на по-силните от очакваните резултати за тримесечието. Приходите за второто тримесечие на компаниите от S&P 500 нараснаха с 25% нагодишна основа, а 77,6% от тях надхвърлиха очакванията на анализаторите.

През четвъртото тримесечие обаче инвеститорите ще се натъкнат на несигурност заради дългоочакваните избори в средата на мандата през ноември. Очаква се демократите да спечелят мнозинство в Камарата на представителите и да увеличат местата си в Сената. Това може да забави или дори да осуети икономическия дневен ред на администрацията на Тръмп.

Ръстовете в петък бяха ограничени заради продължаващото търговско напрежение. САЩ и Канада все още не са постигнали споразумение в областта на търговията, въпреки че крайният срок 30 септември бързо наближава. Двете страни опитват да се договорят, така че Канада да може да се присъедини към постигнатото търговско споразумение между САЩ и Мексико, което ще замени силно критикуваното от американския президент Доналд Тръмп Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА).

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър заяви във вторник, че страната е готова за ново споразумение НАФТА без Канада.

Търговията натежаваше върху американските пазари през по-голямата част от 2018 г., тъй като инвеститорите опитват да преценят как протекционистичните политики ще повлияят на световната икономика и на корпоративните печалби.

Ръстовете на американските индекси бяха ограничени и заради спадовете на европейските борси, след като италианското правителство определи цел за бюджетен дефицит, която е три пъти по-висока от планираната от предходното правителство.

В петък стана ясно, че разходите на американските потребители са нараснали с 0,3% през август, докато Ценовият индекс на личните потребителски разходи, предпочитаната от Фед мярка за инфлация, се е покачил с 2% на годишна основа.

Книжата на Tesla поевтиняха с над 10%, след като Комисията по ценните книжа и борсите заведе дело срещу главния й изпълнителен директор Илон Мъск заради измама. Макар близки до компанията източници да твърдят, че тя също е очаквала да бъде съдена, Tesla все пак не беше посочена като ответник в иска.

Цената на акциите на Boeing се повиши с над 1%, след като компанията спечели договор с Пентагона на стойност 9,2 млрд. долара за изграждането на следващия тренировъчен самолет на Air Force.

Книжата на Intel поскъпнаха с близо 3%, след като главният изпълнителен директор Боб Суон заяви, че компанията ще успее да изпълни прогнозите за доходите за цялата година.

В същото време Facebook загуби 2,5% от стойността си, след като компанията съобщи, че е открила пробив в сигурността по-рано през тази седмица (във вторник, б. ред.), който засяга почти 50 млн. акаунта. Социалната мрежа заяви, че е фиксирала пробива, който е позволил на хакери да поемат акаунтите на потребителите.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа намалява до около 3,048%, а тази по 30-годишните ценни книжа остана непроменена на ниво от 3,19%.

На валутните пазари доларът постига двуседмичен пик спрямо кошница от шест основни валути, тъй като притесненията около италианския бюджет натежават върху еврото. Доларовият индекс се повишава с 0,39% до ниво от 95,18 пункта. Щатската валута записва 9-месечен връх и спрямо йената, като добавя 0,27% към стойността си до ниво от 114,68 пункта.

На пазарите на суровини цената на петрола сорт Брент добави 1 долар към стойността си до 82,72 долара за барел. Цената на глобалния бенчмарк се покачи с около 4% през третото тримесечие. Американският лек суров петрол WTI завърши сесията в петък с ръст от 1,13 долара до 73,25 долара за барел. Контрактите този месец също отбелязаха ръст от близо 4,9%, но записват понижение от 1,2% за тримесечието.

Цената на златото достигна най-ниското си ниво от шест седмици насам заради засилването на американския долар. Американските фючърси върху ценния метал постигат ръст от 0,7% до 1196,10 долара за тройунция. Златото поевтиня с около 1,6% през септември, което е шестият пореден месечен спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
То и при тъп4oто W. Буш имаше ръст... докато не се сгромоляса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 5 години
ам'че как няма правосъдие ... те на мъдрия *** личните адвокати и съветници вкарват в затвора та на Мъск нема да лепнат една глоба :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още