IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ растат на фона на забавяне при месечната инфлация

Двигател на разходите през август са били повече средства, отделени за здравеопазване, които са компенсирали спада при покупките на моторни превозни средства

17:27 | 28.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските разходи в САЩ са нараснали през август, подкрепяйки очакванията за стабилен икономически растеж през третото тримесечие на годината, докато основната инфлация остава близо до двупроцентовата цел на централната банка, съобщава Ройтерс.

Потребителските разходи, които представляват над две трети от икономическата активност в САЩ, се повишават с 0,3% през миналия месец, след като през юли се увеличиха с 0,4%. Разходите през август са били задвижвани от повече средства, отделени за здравеопазване, които са компенсирали спада при покупките на моторни превозни средства. 

Увеличението на потребителските разходи през август е в съответствие с очакванията на икономистите.

Щатската икономика се разшири с 4,2% през второто тримесечие, задвижвана именно от силните потребителски разходи, както и от износа на соя за Китай, преди да влязат в сила реципрочните мита на Пекин в началото на юли.

Икономистите подчертават, че търговската война между САЩ и Китай може да се отрази негативно на разходите на бизнеса и потребителите.

През август разходите за стоки са се повишили с 0,3%, като има голяма вероятност този резултат да се дължи на по-високите цени на бензина, отбелязва Ройтерс. За сравнение, разходите за стоки през юли скочиха с 0,5%.

През миналия месец се наблюдава повишението на цените е останало без промяна на месечна база. Ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE), изключващ променливите хранителни и енергийни компоненти, остава непроменен. Това е най-слабото четене на данните от март 2017 г., след като през юли беше регистриран ръст от 0,2%.

Растежът на годишна база на индекса на личните потребителски разходи, който се следи отблизо от Федералния резерв като мерило за инфлацията, се забави очаквано до 2,2% от 2,3% през юли. Показателят достигна двупроцентовата цел за инфлацията на Фед през март за първи път от април 2012 г.

През август личните доходи са нараснали с 0,3% след увеличение със същия темп през юли. Заплатите са скочили с 0,5%, което е най-голямото увеличение за последните седем месеца след покачване с 0,3% през юли.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Потребителските разходи в САЩ растат на фона на забавяне при месечната инфлация Споко ве, икономиката още ще получи свежонапечатани зелени, икономиката още ще дръпне, цените още ще скочат. Запазете пуканките за след няколко години. И законите на икономиката са като физичните закони - не може да ги отлагаш вечно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още