IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската икономика се е разраснала с най-бързия си темп от близо 4 години

Голяма част от този растеж отразява временното увеличение на износа на соя и други американски стоки преди влизането в сила на контрамитата срещу САЩ

16:39 | 27.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Съединените щати е нараснала със стабилните 4,2 на сто на годишна основа през второто тримесечие - най-добрият резултат от близо четири години. Според икономистите обаче изглежда растежът е забавил темп през текущите три месеца, отчасти заради пречките, свързани с търговията, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Министерството на търговията съобщи, че брутният вътрешен продукт (БВП) - обединяващ производството и услугите в страната - е останал без промяна спрямо предварителната оценка миналия месец. 

Стабилното увеличение на БВП често е цитирано от президента на САЩ Доналд Тръмп като доказателство, че неговата икономическа програма работи.

При все това голяма част от този растеж отразява временно увеличение на износа на соя и други американски стоки преди влизането в сила на контрамитата, предизвикани от търговската политика на Тръмп.

През първото тримесечие икономическият растеж на САЩ беше 2,2 на сто, припомня Франс прес.

Увеличението на БВП през второто тримесечие е подкрепено от солидните потребителски разходи, които са нараснали с 3,8 на сто - най-бързият темп от края на миналата година - както и големите инвестиции на компаниите.

Увеличението на федералните разходи е било с 3,7 процента. Износът е нараснал с 9,3 на сто, а вносът е намалял с 0,6 процента, което е повече от обявеното преди и това е помогнало за засилването на растежа.

За третото тримесечие икономистите очакват растеж от над 3 процента.

Фед вчера повиши лихвите си за трети път тази година, преразгледа към увеличение прогнозата си за растежа за цялата година до 3,1 на сто спрямо обявените по-рано 2,8 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още