IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замърсяването на въздуха - най-големият убиец

Малките частици, погълнати чрез замърсения въздух, съкращават човешкия живот повече от цигарения дим

16:56 | 03.12.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Въздухът в София също е замърсен, особено през зимните месеци. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Въздухът в София също е замърсен, особено през зимните месеци. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Замърсяването на въздуха, причинено предимно от изгарянето на изкопаеми горива, намалява средната продължителност на живота средно с 1,8 години на човек, което го прави най-големият убиец в света, става ясно от представено наскоро изследване, цитирано в анализ на Thomson Reuters Foundation.

Малките частици, погълнати чрез замърсения въздух, съкращават човешкия живот повече от цигарения дим, който може да се намали живота с 1,6 години. Те са по-опасни от други заплахи за общественото здраве, като войната и вирусът на ХИВ/СПИН. 

Индексът на качеството на въздуха на Университета в Чикаго (AQLI) показва, че жителите на част от Индия, втората по големина на населението страна в света, могат да живеят с 11 години по-малко заради високото замърсяване на въздуха. Средната продължителност на живота е малко под 69 години в южнoазиатската страна, чието население наброява 1,3 млрд. души по данни на Световната банка.

Изследователите стартират уебсайт, който показва на потребителите колко години живот може да им струва замърсяването на въздуха, в зависимост от това в кой регион на страната живеят те.

Индексът цели да превърне данните, които трудно могат да бъдат разбрани, в „може би най-важния показател, който съществува - живота", казва Майкъл Грийнстоун, директор на Института по енергийна политика към Чикагския университет (EPIC), цитиран в прессъобщение. 

Замърсяването с частици обикновено се измерва в микрограми на кубичен метър.

„Фактът, че този инструмент на AQLI измерва броя на годините, които аз и вие бихме загубили от замърсяването на въздуха, ме кара да се притеснявам", казва Каликеш Сингх Део, индийски депутат.

Китай и Индонезия също са сред страните, където микроскопичните частици, плаващи във въздуха, засягат жителите най-тежко, като свиват продължителността на живота със седем години и съответно пет години и половина.

И други проучвания вече са изследвали броя на хората, които могат да умрат преждевременно заради замърсяването на въздуха.

Но учените от EPIC се надяват сайтът - първият по рода си според института – да направи последиците от политиките, които насърчават мръсната енергия, по-осезаеми и да подкрепи реформите, които насърчават създаването на по-добро качество на въздуха.

Само шепа от 100-те най-замърсени града в Индия са изготвили вече планове за борба със замърсяването на въздуха, въпреки че са били заставени да го направят преди три години, става ясно от доклад на Световната здравна организация, представен по-рано тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
тоз Попов редакторчето не знам дали е запалил една цигара през живота си или пропел поне ееинпът нещо повече преди да препише пореения шиит ...... Еййй ора учете чужди езици да прогледнете щот наше иддиоти само простии пишат .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
деббилния Тиквесторски сайт пак разпространява пропаганда, а швабскиот професор лекар специалист в дихателната система казва точно обратното ..... :)))Lungenfacharzt Prof. Dr. Dieter Kоhler Der komplette Talk | stern TVhttps://m.youtube.com/watch?v=_xtTVEi4YLgБойча мнооо сте зле баце, в Буллгаристан ако спрете дизела ше одите пеш, щот аз нови коли не видех ей са уикенда кат бех ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 5 години
Аз не съм форумен тpoл: ти си форумен тpoл. ----имаш право да се самозалъгваш, все още сме свободна държава ... и сравнението е правилно, поне по умствените ти качества
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Задай си въпроса ЗАЩО властта няма желание да влезе в *** махали---аз много въпроси си задавам, но ми е интересно твоя отговор какъв е :) Та защо не влизат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
Ivel
преди 5 години
И какво стана сега дизелите не са толкова лоши, печките са лоши особено индобразилските както някой по-долу беше казал. Индобразилец през лятото няма време да си набави дърва за да исъхнат към момента на използването поне малко, като му застудее, тогава лови секирата и влиза да прави погроми в гората. И секат на един метър височина, това е техния почерк, мързи ги да се наведат да секат в основата. Искам да кажа нещо много лошо за тях, сами го тълкувайте MHjdhuwhsyWH> Разликата ако гориш сухи дърва и мокри е огромна за количествот ФПЧ. Дървата като гориво няма как да бъдат забранени, изполват ги дори в Германия, Швеция и други развити страни. Трябва да се използват с акъл. За кюмура не знам, мразя го още от казармата, но ако нямат хората друга алтернатива същото се отнася и за него. А в София е пълна трагедия, наблюденията са ми от района около летището, постоянно се горят гуми и на никой не му прави впечатление това, въобще тия индобразилци в никоя нормална държава нямаше да бъдат допуснати да живеят там. Лицето на държавата, още от въздуха се вижда къде отиваш, а недай си боже да минеш по единственния пряк път от летището към половин България (северна, магистарала Хемус) тоест през гетото. Ужас!. Защо са там тия все още, сигурно има хиляди начини да не са там, разширете летището, нека си стои празна ливада, компенсирайте ги заради съборетините им, купете им най-добре по един билет за Германия, Швеция, където пожелаят и да не се връщат повече никога. И така със всички тях независимо къде са, те са втората прокоба на България след корупцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 5 години
*** в коментара по-долу да се чета като индо-бразилски махали.Цензура?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
doba
преди 5 години
Че ФПЧ са фактор в продължителността на живота - така е.НО ако са в огромно превишение, примерно както е при миньорите и други производства с много прахоляк. Не случайно те са първа/втора категория труд.Леките замърсявания няколко дни годишно не са толкова фатални.Khao, корупцията и страха са в пряка връзка с реалността.Задай си въпроса ЗАЩО властта няма желание да влезе в *** махали.ЗАЩО ИНДО-БРАЗИЛЦИ ПРЕБИВАТ ГОРСКИ ПОСРЕД БЯЛ ДЕН И СЛЕД ТОВА НЕ СА В ЗАТВОРА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Жителите на индийските градове живеят 11 години по-малко заради липса на пари за здравеопазване, лоша канализация или липса на такава и липса на пари за ваксини и профилактика срещу различни заразни болести. Това няма нищо общо с мръсния въздух. Защо например този проблем с ниската продължителност на живота го няма в съседен Китай , където въздухът е с пъти по-мръсен отколкото в Индия?? Мръсния въздух = фалшива загриженост от страна на власт имащите и опит за бъркане в джоба по повод на тази фалшива загриженост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 5 години
тия неща също, но е добре като четеш да четеш в началото първо после в края ... корупцията ни убива, ако е нямаше, твоите хора нямаше да горят пласмаса и тнт, защото аз съм виждал и бели хора да ги горят тия неща и да им е през оная работа .... както беше казал един форумен *** ама по леко по различна тема : "Лично аз откак въобще се помня, съм ял грозде, пръскано със син камък направо от лозата и нищо не ми е станало, не ми се е повредило нежното деЦко организъмче !!!" аме не се сещам кой беше ;) ... с такова талибанско мислене, не само хъхраците са ни виновни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 8
khao
преди 5 години
не, всъщност корупцията и некадърното управление е по голям убиец... така че ние сме си виновни !Време е за тотална забрана на *** и дърва в градове над 50 000 човека
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още