Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Индия става единствен глобален производствен център за изтребителите F-16?

Компанията Lockheed Martin се конкурира с Boeing, Saab и Dessault Aviation за доставка на 115 бойни самолета на индийските ВВС

   1| 2| 3    
2
 
1
 
29
преди 2 години
Няма профилна снимка
Тата не успяха да покрият евростандарти за автомобили,а сега ще ни доставят самолети Честито!
4
 
10
 
28
Mavi Goz до: Mavi Goz
преди 2 години
И за да сме съвсем точни: немаме пари да платим за модернизация и подръжка на МиГ-29, немаме даже за керосин и летците ни са с по 20-30 летателни часа/година, но имаме за нови Ф-16, които трябва да усвояваме тепърва и като експлоатация, и като подръжка... Но така са казали от НАТО - нема безплатен обяд и кеф цена нема... Ама аз какво разбирам...? Прайм кашони и съм стигнал само до събиране и изваждане... А по тия въпроси мислят умни и образовани ... в политиката ... люде ... Щот политиката пълни бюджето, а не такива като мене... ;) :lol:
1
 
8
 
27
Mavi Goz до: zelka007
преди 2 години
Колкото до клипчето - да, май си прав. Аз нямам много време да гледам из нета клипчета и не съм знаел за такива модели. Принципно две неща ме озадачиха като неестествени - рискованата височина на фигурите (за малко да си кацне на опашката) и абсурдно късата писта с неестествено късо приземяване без парашути, но явно е имало какво още да науча. За сметка на това ето този си е съвсем истински, а фигурите са същите, но малко по-високо:

https://m.youtube.com/watch?v=Klx9imT369A

Ето и как изглежда това, което ще купуваме, ако ги сравняваме като летателни качества:

https://m.youtube.com/watch?v=OySOOidAGDs

И едното и другото са демонстрации на летателни качества. Сравнението е ... нещо като между несравними неща... По-интересното за нас е, че имаме самолети от първия крип, но ги изхвърляме, за да купим като този от втория... ;)
2
 
8
 
26
Mavi Goz до: zelka007
преди 2 години
Не знам какво дъвчат червенонезнамквоситам, аз се завимавам с други, по-травиални, материални и прагматични неща - прайм кашони. Коментирах неколко конкретни факта от статията и публичното пространство: моделът на ф-16, който искаме да купуваме, не се произвежда за американскити ВВС. Те вече изваждат поетапно този самолет от употреба. Модификацията "Блок 70/72" е специално адаптирана за външния пазар и по-точно - за бедни държави, които не могат да плащат за Ф-22 и Ф-35. Затова всичко, което представители на ЛокхийдМартин говорят за него, е в бъдеще време - ще се произвежда едикъде си. Проблемът е в цената - нашето МО иска с 1.8 млрд. лв. да купи 8 нови самолета, а на този етап тези пари са малко над половината, което искат американците за такава доставка на самолети, произведени в САЩ. Същото е и с други потенциални клиенти, които са се ориентирали към Ф-16 с идеята да минат по-тънко, но са разочаровани - бачкерите в заводите в Тексас и Ю. К. взимат едни и същи заплати, независимо дали произвеждат Ф-16 или Ф-35 и заводът в Индия се явява идеалното решение... ако стане... Нема лошо, но ние имаме две опции: или да си платиме за сглобени в САЩ самолети, или да чакаме такива от завода в Индия на компромисна цена. Ти как мислиш, че ще постъпят нашите сделкаджии? В този смисъл са ми и коментарите от по-долу. В подкрепа на това е и изказването на човека от ЛМ, както и заглавието на статията. Ще правят завод за самолет, който ще се произвежда за определен, да кажем - второстепенен за американците пазар. Недвусмислено, ясно и категорично казано - заводът в Индия ще произвежда ф-16 Блок 70/72 за цял сват. Точка! А точно този модел на Ф-16 наистина никой нито е купувал и ползвал, нито още физически е придобил - той е разработен за такива като нас - старият, пенсиониран от USAF дедо сокол-биткаджия с нова авионика. И освен прототипи за показване, в момента е само на хартия в преговорните и търговски документи между ЛМ и проекто-клиентите. Тва е. А вие си продължавайте да си обяснявате колко са зле руснаците - това си е ви е основната грижа... ;)
3
 
2
 
25
zelka007 до: Mavi Goz
преди 2 години
Няма профилна снимка
те ти да видиш :

https://www.youtube.com/watch?v=WQ1rYD13n0M

по принцип е голяма мания , много е зарибяващо ако те влече авиация и техника и да те сърбят ръцете .... е требва да си си насмогнал на масрафа дето се вика :)))
1
 
2
 
24
zelka007 до: Mavi Goz
преди 2 години
Няма профилна снимка
паххахаххааа ... това клипче е на RC модел , радиоуправляем модел ... вярно не е от хартия , правят се от балса и депрон . м/у другото е много зарибяващо хоби . голям кеф е . аз навремето правех ракети и изстрелвах . пробвах и с авиомодлизъм ама попаднах в грешен клуб при грешен човек и това ме отказа ... наскоро пак се зазяпах по такива модели ама не ми остава време , иска се доста свободно време :)))
2
 
2
 
23
преди 2 години
Няма профилна снимка
докога червеникотиквениковчетата ще дъвчат една и съща опорка . няма такъв завод , няма такъв самолет . всичко е на хартия , всичко е шит ... :)))

в един глас ...

значи това си е действащ център в Грийнвил :

http://wikimapia.org/1194441/South-Carolina-Technology-Aviation-Center-SCTAC

там и в момента си е военно летище , има сервизен център на армията и се обслужват военни хеликоптери . линия/съоръженията служещи за производство на Ф-16 просто ще бъдат преместени от един съществуващ хангар във Форт Уърт в друг съществуващ хангар в Авиационния център в Грийнвил ... кое е на хартия мили червенотиквениковчета ?! 180-200 човека произвеждат по един Ф-16 на ден :)))

като става въпрос за индийския завод , по принцип Lockheed Martin имат опит в такова изнесено производство . такива съоръжения са изграждани в Белгия, Холандия, Турция и Южна Корея ... зашо не и в Индия . все пак иде реч и за бъдещи поръчки , искат около 700 самолета :)))

и последно , за незапознатите със съвременното производство по принцип . за създаването на Ф-16 се ползват 450 доставчици от САЩ и още 42 държави ...
2
 
3
 
22
преди 2 години
Няма профилна снимка
Хиперболизираш ме значи ;) стара комундрелска практика

не, не викам това- че хабер си нямат; а че (сега) не могат да си произведат бройките( и двигателите) - за да докарат напудрените си параметри ( и сделки с трети страни)

а фигурите на тоя М29 са много красиви наистина - както и самият той... и при 'честна' битка 1:1 вероятно ще има превъзходство - ама при реални бойни мисии няма честна битка, никой не лети сам като вълк-единак, а по 4 и по 8 и първо си казват думат Ауакси, дейта линкове, фазирани радари(все неща дето московците и те ги имат ама дали на всичките си самолети).... дълги и къси ракети ...и чак тогава който е оцелял и смел/глупав достатъчно ще се пробва в 1:1

пс.
дизайна е краднат не вектора
8
 
4
 
21
Mavi Goz до: Longin
преди 2 години
Я фърли едно око на един такъв хартиен та шак с "откраднати от раптор вектори" - аз се чудех на какво ми прилича - сигурно съм гледал и раптори така да летят.... на сън... ;) :lol:

https://m.youtube.com/watch?v=uSySd3jpv-g

И това е МиГ-29, дето не си знае годините и такива спецове като тебе го класифицираха като негоден за високите цели пред българската авиация... :lol: А новите, дето сега си ги правят требва да са още по-хартиени... :lol:
6
 
3
 
20
Mavi Goz до: Longin
преди 2 години
Викаш - рушняците абер си немат от правене на бойни самолети...? Сичко им е хартиен та шак...? Да се чуди човек с кого великите американци вече 60-70 годин се дебнат и надпреварват в тая област? Сигурно с шведите и французите? А може и с китайците, дет още си купуват самолети от Русия за шаблони... Ама кат те гледам, си верваш, а сигур и Стоенча ти верва... ;) :lol: