Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Р. Радев: Разделянето на осигуровките поравно ще върне работници от чужбина

Бизнесът ще компенсира с увеличение на заплатите, увери председателят на Българската стопанска камара

1
 
3
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
А според мен на българският "бизнес" трябва пак да му раздадат едни червени куфарчета с пари - той инак не може и да оцелее хахахаха!
5
 
6
 
6
преди 1 година
Без значение как се формулира, кой колко да плаща, всички осигуровки и данъци се плащат от работника/служителя. Той ги заработва! Работодателя е просто посредник и внася парите в сметките на държавата.
Според мен заплатите трябва да се обявяват бруто и всички осигуровки и данъци да са си вътре и работника да си ги внася. Какво ще се постигне така:
1. Работодателя ще ги плаща редовно, а не както досега - сумати работодатели не внасят вноските.
2. Работника ще знае колко е дал на държавата и може да и държи сметка и ще стане по-отговорен към държавните дела, защото знае, че си плаща!
3. Държавата ще може да установи кога работодателя не е платил заплати и ще може да предприема бързи действия против това!
Но за да стане това държавата трябва да разработи прост механизъм с който работника да си внася парите, нещо като превеждане на заплатата в банкова сметка и автоматично дърпане на осигуровки и данъци от държавата!
Но това няма да е основната причина за връщане на хора от запад!
;)
2
 
9
 
5
new_investor до: s3
преди 1 година
Няма профилна снимка
И как точно това ще повлияе на хората да се върнат тук?!? Егати безсмислената опорка.
В частния бизнес, поне в повечето, се разбираш за чистата заплата, която ще получаваш и после счетито смята колко ще е това бруто и се записва в договора. Така че реално Каролев в коментара си е прав - 100% от осигуровките се плащат от работодателя, така че това са абсолютни глупости.
Хората ще се върнат, когато заплатите се покачат достатъчно и има перспективи за развитие във фирмите и нормални условия на работа и нормална среда.
1
 
15
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
имам чувството че тия безсмислени гимнастики ги правят зада може Баце след две седмици да ги спре и пак да се потупа по гърдите че ни защитава като бащица ... само дето вече всички му научихме номерата.
Жека, заплатата нема да мръдне, НЕТ-а си остава същия (поне според другия велик работодател) и за това се чудя за чий ги правят тия неща ?
0
 
19
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Хахахаха Пълен *** :) Значи като вдигне данъчно-осигурителната тежест, хората ще се юрнат да плащат повече :)))))))))))
Примерно: на 3000 лв.(прагът) общо осигуровките са 32.7% или 981 лв.От тях работодателят плаща 60%, т.е. 588.60 лв., а работникът 40% т.е. 392.40 лв. По предложението на неизтрезнелия (Поздрав до Дядо Коледа) това трябва да стане поравно или всеки да плаща по 490 лв. Т.е. Радев иска да прехвърли едни 98.10 лв на гърба на служителя. Наистина, ще спести от тях 10% ДОД.Демек - държавата ще загуби 10 лв., а служителят 90 лв. За сметка на това страхотният български бизнес ще спечели едни 100 лв. Само не разбрах как точно заплатата ще скочи :)
17
 
3
 
2
s3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Добро предложение, нека и работниците и работодателите индустриалци да плащат по равно за да са равнопоставени.Така много хора работещи в чужбина ще разберат че е добре да се върнат у нас.
0
 
29
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Радосвет Радев , най вероятно още не е изтрезнял , за да говори такива небивалици