IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От декември банките ще изравнят таксите за международни и вътрешни преводи

В България и в страните извън еврозоната имаме изключително високи такси, заяви Ева Майдел

11:09 | 27.02.19 г. 4
От декември банките ще изравнят таксите за международни и вътрешни преводи

Очаква се таксите за трансгранични плащания в евро в рамките на Европейския съюз (ЕС ) да намалеят, след като Европарламентът (ЕП) гласува нови правила срещу дискриминацията при платежните услуги на 14 февруари 2019 г.

Банките трябва да уеднаквят таксите за трансгранични плащания в евро и за вътрешните плащания и да направят по-прозрачно превалутирането. 

„В България и в страните извън еврозоната имаме изключително високи такси за преводи в евро за останалите европейски държави. У нас тези такси са най-високи“, каза пред Bloomberg TV Bulgaria евродепутатът Ева Майдел (ЕНП/ГЕРБ).

Таксите на международните преводи ще трябва да се приравнят към таксите за преводи в нашата държава.

Тя сподели, че в ЕП по въпроса е имало няколко спорни момента, включително влизането на регламента в сила няколко месеца, след като вече е бил договорен, от декември 2019 г. Обикновено на един регламент му отнема година-две, за да стане валиден.

Като друг казус Майдел посочи това дали той може да обхване всички европейски валути. ЕП е настоявал регламентът да важи за всяка валута. Според евродепутата 80% от разплащанията в ЕС са в евро, така че новите промени ще облекчат голяма част от хората.

„Има система, която банките използват за парични преводи имено в евро, което прави така, че преводът да се случва бързо и доста по-евтино. Точно затова беше нужна намесата на европейските институции - единният пазар наистина да бъде единен навсякъде и да няма разлика в качеството при европейците в еврозоната и извън еврозоната. Защото преводите в еврозоната струват много малко или нищо“.

Ева Майдел се съгласи, че банките може да компенсират печалбите от тези такси по други начин. Според нея тази регулация може да подтикне към иновации телекомите и банките.

Новият регламент цели по-голяма прозрачност при таксите за плащане с карта и за теглене на пари от банкомат в чужбина - за курса на превалутиране и допълнителните такси. Това ще важи от 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 0
bstoyano
преди 5 години
е как ще се спазва!?! вътрешен превод в евро е 2.50 лв., а към държава от ЕС в евро е поне 20 евро. и това при положение, че в регламента изрично пише, че трябва да са на една цена. Чл. 17, ал. 2 от Регламент 260/2012 за изменение на Регламент 927/2009 ".. таксите, наложени от доставчика на ПУ на ползвател на ПУ за презгранични плащания, са равни на таксите, наложени от този доставчик на ПУ на ползвателите на ПУ за съответните национални плащания на същата стойност и в същата валута"Това плаче за санкции отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
ivs
преди 5 години
Аз им хванах цаката на високите такси - paypal
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 8
redcretin
преди 5 години
регламентът се спазва в Б-стан. Проблемът е , че преводите в евро по принцип са оскъпени от българските банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
bstoyano
преди 5 години
То SEPA регламентът е от 2012 и би трябвало вътрешните и ЕС-преводите в евро да са на едни цени. Компетентни (или не!) органи по регламента са БНБ и КЗП, но явно не са си свършили работата. Май трябва да се сезира омбудсмана, който за моя голяма приятна изненада се оказва една от малкото работещи наистина институции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още