IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксите за трансгранични плащания в евро в рамките на ЕС ще намалеят

Европарламентът гласува нови правила срещу дискриминацията при платежните услуги

14:19 | 14.02.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нови правила, които слагат край на дискриминацията срещу ползвателите на платежни услуги в рамките на ЕС, но извън еврозоната, приеха евродепутатите с 532 гласа „за“, 22 „срещу“ и 55 „въздържал се“.

Докато потребителите в еврозоната се възползват от единната зона за плащания в евро (SEPA), то тези, които живеят извън нея, продължават да заплащат високи такси за трансгранични плащания в евро, информира пресслужбата на Европейския парламент.

В рамките на една година таксите за трансгранични плащания в евро в ЕС трябва да бъдат в съответствие с таксите за националните заплащания, направени в местната официална валута (правилото за „същата такса“). 

Освен това държавите членки са свободни да наложат правила на банките за прилагане на същите такси за трансграничните и за вътрешните плащания, които не са в евро.

Новите мерки също ще предпазват потребителите от плащане на произволни разходи за превалутиране. При всяка транзакция те ще бъдат информирани за сумата, която трябва да заплатят в местната валута и във валутата на тяхната сметка. За да се направят разходите за превалутиране по-прозрачни, ще има единна база за пресмятане на таксите за превалутиране на местата за продажба или на банкоматите (референтният процент на ЕЦБ + х% с максимални ставки за надценка, определени индивидуално от банките).

Потребителите ще получават електронно известие, като например текстово съобщение, имейл или известие на своите мобилни приложения или на уеб приложение на банката, относно приложимите такси за превалутиране.
Банките ще трябва също да обявяват очакваните пълни разходи при банкови трансфери преди извършването на операцията.

„Успяхме да премахнем един двоен стандарт в ЕС. Всеки българин, който превежда пари от или в друга държава на ЕС, ще спестява между 30 и 50 лева на превод. Ако за превод от 10 евро досега сме плащали средно между 30 и 50 лева такси, то сега цената за него ще бъде около 3-5 лева. Освен това осигурихме банките да дават по-ясна информация при плащане или теглене на пари с карта в чужбина. Това е втората малка революция в ЕС след тази с намаляването на роуминга”, каза докладчикът Ева Майдел (ЕНП, България).

Средна такса за трансграничен превод от 100 евро в еквивалентен трансфер в местна валута:

euro euro

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
пасъм
преди 5 години
Нашите ще вдигнат вътрешните такси и готово :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Чачо
преди 5 години
Крайно време беше да се сложат намордници на банките.Мамицата им и кръвопийци!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още