IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти в Манхатън са на най-ниското си ниво от 2009 г. насам

Продавачите правят отстъпки от цените на имотите си, но не достатъчно големи, за да привлекат оферти

21:33 | 02.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Купувачите на жилища в Манхатън не бързат да сключват сделки, а броят на апартаментите и на жилищните кооперации продължава да расте, съобщава Bloomberg.

Покупките на жилища са намалели за шесто поредно тримесечие през първите три месеца на 2019 г., тъй като продавачите не са били склонни да намалят цените достатъчно, за да привлекат оферти. Общият брой на трансакциите е достигнал 2121, което е най-ниският брой за първото тримесечие от 2009 г. насам, сочат данни на компанията за оценка на имоти Miller Samuel и на имотната агенция Douglas Elliman Real Estate.

„Продавачите обикновено надценяват имотите си и са склонни да направят отстъпки, които да ги доближат до пазара, но купувачите не са склонни да ги приемат“, казва Джонатан Милър, президент на Miller Samuel. „Обикновено колкото по-голямо е разминаването между купувачи и продавачи, толкова по-ниски са продажбите“, допълва той. Манхатън Манхатън

Забавяне на продажбите

Ниските лихви по ипотечните кредити и отстъпките на продавачите, които достигат средно 6,9% през първото тримесечие, не са били достатъчни, за да привлекат колебаещите се купувачи, много от които все още преценяват последиците от промените на федералните данъци, които ограничават отстъпите за имотни налози. А комбинацията от високи запаси и бавни продажби означава, че не може да се очаква спад на цените в близко бъдеще, отбелязва Милър.

“Купувачът все пак може да се озове в изгодна позиция. След като през 2019 г. настъпи мрак, цените може леко да се понижат в сравнение с равнището си в момента“, допълва той.

Към края на първото тримесечие в Манхатън е имало 6673 жилища на пазара, което е ръст с 8,9% спрямо същия период на миналата година, показва докладът. За продажбата им ще са необходими 9,4 месеца, което е с цял месец повече спрямо миналата година. Манхатън Манхатън

Увеличаване на запасите

В свой доклад Corcoran Group съобщи, че наличностите са се увеличили с 12% на годишна основа в Горен Уест сайд. Продажбите са намалели най-много в Мидтаун и района, включващ финансовия квартал и Battery Park City, с понижения от 15%.

Хората купуват, ако имат нужда – за да подслонят нарастващо семейство, например, казва Памела Лебман, президент на Corcoran Group. Други може да имат затруднения „да навлязат на пазара за покупка на имоти, защото имат известни притеснения". „Те са икономически, политически, местни, щатски и национални“, допълва тя.

Но ключовият пролетен сезон на продажбите ще върне нюйоркчани, които искат да се възползват от изгодни сделки, които други са пропуснали, отбелязва Стивън Джеймс, главен изпълнителен директор на нюйоркския клон на Douglas Elliman.

„Има добри възможности и ако намерите продавач, който иска да преговаря, ще сключите сделка. Ако искате да купите, можете да купите. Просто трябва да търсите по-усилено“, допълва Джеймс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още