IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ с Китай се сви до близо 3-годишно дъно

Данните за месец март предоставят на президента Доналд Тръмп възможност да се похвали с успех в продължаващата търговска война срещу Поднебесната империя

17:10 | 09.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ с Китай намаля до най-ниското си ниво от близо три години насам на фона на забавящия се внос и ръста при износа, съобщава Bloomberg. Данните за март предоставят на президента Доналд Тръмп възможност да се похвали с успех в продължаващата си търговска война срещу Поднебесната империя в момент, в който преговорите с Пекин са в ключов етап.

Разликата в търговията с Китай остава отрицателна, но се е свила до 28,3 млрд. долара през март, показват данни на американското министерство на търговията. От тях става ясно също, че цялостният дефицит със стоки и услуги на САЩ нараства до 50 млрд. долара – почти в унисон с прогнозите от проучването на Bloomberg за 50,1 млрд. долара.

Износът на САЩ като цяло нараства с 1% до 212 млрд. долара, стимулиран от 39-процентен ръст в продажбата на соя. Вносът от своя страна се увеличава с 1,1% до 262 млрд. долара заради по-високите цени на петрола, хранителните стоки, превозните средства и лекарствените продукти.

И макар напрежението между двете икономики да се изостри отново тази седмица, след като американският президент Доналд Тръмп зачеркна месеци на преговори, като заплаши с налагането на нови санкции от петък, през по-голяма част от годината Вашингтон и Пекин изпращаха преобладаващи сигнали за постигане на споразумение.

Главният преговарящ от страна на Китай – вицепремиерът Лу Хъ, е в САЩ за продължаване на двустранните преговори.

Свиването на дефицита идва на фона на остър спад в търговията между двете водещи световни икономики. Вносът от азиатската страна се свива с 13,6% през първото тримесечие спрямо година по-рано до 118,8 млрд. долара. От своя страна износът намалява с по-значителните 17,6% до 27,2 млрд. долара. През март износът е на най-високото си ниво от средата на 2018 г. насам, а вносът е най-нисък от 2016 г.

Нетният износ помогна за стимулирането на американския растеж, прибавяйки цял процентен пункт към брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на годината. 

Данните по всяка вероятност започват да отразяват проблемите около самолетите на Boeing модел 737 Max, които бяха приземени навсякъде по света, докато не бъде отстранен производствен проблем, след като през март втори летателен апарат катастрофира, при което загинаха всички пътници на борда. Така износът на самолети за граждански полети намалява до 5,1 млрд. долара от 5,8 млрд. долара.

Междувременно по-рано тази седмица китайските власти съобщиха, че износът на страната за април към САЩ се е свил с 13,1% спрямо година по-рано. Това е най-голямото понижение от 2009 г. насам с изключение на януари и февруари, когато се празнува Китайската нова година.

Глобалният износ от страната също се свива с 2,7%, а вносът нараства с 4%.

Американските данни за март продължават тенденцията от предходните два месеца за свиване на пропастта в търговията, като за февруари дефицитът бе преразгледан леко в посока надолу до 49,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още