IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай след случая с Huawei: САЩ трябва да поправят грешките си

Това е условието за продължаването на търговските преговори според Пекин

22:30 | 23.05.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай заяви, че Съединените щати трябва да поправят “погрешните си действия”, за да могат търговските преговори да продължат, след забраната за Huawei, която нанесе удар върху глобалната верига на доставките и засегна акциите на технологичните компании, предава Ройтерс.

Японският конгломерат Panasonic се присъедини към нарастващия списък от компании, които се отказват от работа с Huawei, вторият по големина производител на смартфони в света и номер едно производителя на телекомуникационно оборудване. Panasonic обяви, че е спряла да доставя компоненти на китайския гигант.

Това се случи само ден, след като британският производител на чипове ARM заяви, че е прекратил отношенията си с Huawei, за да се съобрази с блокадата на доставките, въведена от САЩ, което потенциално може да засегне способността на китайската фирма да прави нови чипове за смартфони. Huawei използва технология на ARM, за да прави процесори за своите телефони.

“Ако Съединените щати искат да продължат търговските преговори, те трябва да покажат искреност и да поправят грешката си. Преговорите могат да продължат само на основата на равенство и взаимно уважение”, коментира говорителят на Министерството на търговията на Китай Гао Фън. “Внимателно ще следим събитията и ще подготвим необходимите отговори”.

Съединените щати обвиняват Huawei, че работи с китайското правителство и шпионира в негова полза, поради което представлява опасност за националната сигурност - обвинения, които Huawei отрича.

Администрацията на Доналд Тръмп леко смекчи позицията си тази седмица, като предостави на фирмата възможност да купува стоки от САЩ до 19 август, за да сведе до минимум последиците за клиентите.

“Лъжливо изявление”

И все пак държавният секретар на САЩ Майк Помпейо продължи натиска върху Huawei в интервю за CNBC, заявявайки, че основателят ѝ лъже за връзките на компанията с правителството в Пекин.

“Това просто не е вярно. Да кажат, че не работят с китайското правителство е лъжливо изявление. Той е задължен от китайския закон да го направи. Главният изпълнителен директор на Huawei не истината нито на американците, нито на света”, категоричен е Попмейо.

Той заяви още, че очаква и други американски компании да скъсат връзката си с Huawei, тъй като рисковете от правенето на бизнес с нея вече са ясни.

Японският гигант Toshiba заяви, че е подновил някои доставки към Huawei, след като временно ги спря, за да провери дали включват произведени в САЩ компоненти.

Основателят на Huawei Рън Джънфей коментира пред китайското финансово списание Caixin, че не вижда решението на ARM да спре бизнеса си с компанията му да има някакво влияние върху нея. 

Рън обясни, че Huawei има дългосрочно споразумение с ARM и спекулира, че британската фирма е предприела този ход, само защото нейната компания майка - японската SoftBank, чака одобрение от САЩ за сливането на Sprint с T-Mobile US.

Засега не са планирани нови търговски преговори между Съединените щати и Китай. последният кръг завърши на 10 май, когато американският президент Доналд Тръмп рязко повиши митата върху китайски стоки за 200 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 20 rate down comment 2
mick
преди 4 години
Когато нацистите дойдоха за комунистите,аз мълчах;не бях комунист.Когато затвориха социалдемократите,аз мълчах;не бях социалдемократ.Когато дойдоха за профсъюзите,аз мълчах;не членувах в профсъюз.Когато дойдоха за евреите,аз мълчах;не бях евреин.Когато дойдоха за мен- вече не бяха останали хора,които да ме защитят.-----Едно е да налагаш мита, друго е да унищожаваш компании и държави, под предлог защита на националната сигурност. Сигурно и Хитлер така е правел. ;)Та да му мислят и другите компании, дето нямат топла връзка с Белия дом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
Стефчо
преди 4 години
В последно време това сороспиите почнаха от улицата да ви набират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 26
redcretin
преди 4 години
Китайския хай-тек след 3 месеца блокада ще трябва после да почне от нулата хахахаха :) Дори 3 са много. Затова подскачат сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 33
Sokratus
преди 4 години
Ако Съединените щати искат да продължат търговските преговори, те трябва да покажат искреност и да поправят грешката си. Преговорите могат да продължат само на основата на равенство и взаимно уважениеРавенството е точно това дето искат САЩ! Google иFacebook за що са ограничени в Китай!?! Или това се е случило вчера в отговор на сакциите срещу Huawei!Търговската война няма да спре скоро, но скоро ще има криза, която ще почне от Китай. След 40 години без криза идва ред и на поднебесната империя да се помъчи!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още