IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън: Ще напуснем ЕС със сделка или без

Според букмейкърите има 50% вероятност бившият външен министър да е следващият премиер на Великобритания

17:52 | 24.05.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бившият британски външен министър Борис Джонсън обеща да извади Обединеното кралство извън ЕС, ако не е необходимо и без сделка, само часове след обявената оставка на премиера Тереза Мей.

Джонсън, който се счита за фаворит да бъде новият премиер, обеща да осъществи Brexit до края на октомври - дори да се окаже невъзможно да се договори по-добра сделка с ЕС, предава The Indipendent.

„Ние ще напуснем ЕС на 31 октомври, със сделката или без сделка", каза Джонсън по време на икономическа конференция в Швейцария, като добави: „Начинът, по който да се сключи добра сделка, е да се подготвим за излизане без сделка".

Очаква се, като водещ кандидат за позицията, бившият външен министър да няма много изяви за няколко дни, докато Мей не подаде оставка на 7 юни.

Но той се закле, че хората ще „чуят повече, отколкото искат да чуят“ за неговата кандидатура да я замени през следващите дни.

Джонсън отдава уважение към напускащия премиер, заявявайки, че е била „търпелива и стоическа" в преодоляването на трудностите, създадени от напускането на ЕС.

"Нов лидер ще има възможността да направи нещата различно и ще има импулса на ново правителство", каза Джонсън на конференция в Швейцария няколко часа след като Мей обяви, че се оттегля следващия месец.

Коментарите на Джонсън се случват на фона на последните прогнози на букмейкърърите, които подчертават неговата солидна преднина. Според тях има 50% вероятност  Джонсън да е следващият премиер – доста повече от шансовете на втория поставен кандидат - Доминик Рааб (14%).

По време на изказването си бившият ръководител на кампанията за напускане на ЕС заяви, че Обединеното кралство може да създаде „фантастични отношения на свободна търговия“ с ЕС след Brexit, като същевременно стане шампион в глобалната свободна търговия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 24 rate down comment 1
Lucifer
преди 4 години
Дай боже всекиму, каквото САМ си е пожелал! Дано излязат час по-скоро без сделка и да им е премиер! Точно това заслужават, каквото сами са си пожелали. Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 42 rate down comment 2
ratten
преди 4 години
браво, това е моето момче!тоя ако не *** мамата на рижавите, нема кой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 3
korn
преди 4 години
Недей с лошо Борка, света се промени много откакто Великобритания беше най голямата империя.Една търговска война с ЕС и ше окапите за два три месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 4
ppp777
преди 4 години
Искам да му видя физиономията на този ако Еърбъс преместят заводите си във Франция. А после и други....Цялото автомобилостроене е собственост на НЕМСКИ фирми. Ще има смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Ако Борис Джонсън иска да стане премиер, аз напълно го подкрепям. Нищо, че след референдума за Брекзит се изниза от отговорност като *** от гaщи. Може би вече е готов да управлявя Великобритания извън ЕС. Щом става въпрос за напускане без сделка - което е любимият ми вариант - той е точния човек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 5
serafima
преди 4 години
Хайде да те видим и тебе, джендъре гейски! Само че след като вземеш поста премиер, ще забравиш какво си говорил. Тереза Мей правеше възможносто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още