IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противоградовата защита се разпростря върху нови 1 млн. дка обработваема земя

Нов команден пункт с 22 ракетни площадки ще защитава около 2 млн. дка земя в областите Стара Загора и Пловдив

14:09 | 28.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МЗХ</em></p>

Снимка: МЗХ

Нови 1 млн. дка обработваема земя в областите Стара Загора и Пловдив от днес са под противоградова защита, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и храните. Новия команден пункт е с 22 ракетни площадки, който ще наблюдава и защитава около 2 млн. дка земя в областите Стара Загора и Пловдив. Новият полигон се намира в землището в село Тъжа, община Павел баня, област Стара Загора.

Новите 1 млн. дка обработваема земя в общините Павел баня, Карлово, Казанлък и Мъглиж попадат под защитата на Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ), като досега в обсега ѝ бяха близо 4 млн. дка обработваема земя на територията на двете области.

Общата стойност на командния пункт и площадките е 1,090 млн. лева.

След откриването на командните пунктове в град Хасково и в село Тъжа в рамките на последната седмица, броят на ракетните площадки в страната е увеличен с 57. Към днешна дата те са 256, като предстои пускането на още пет към старите полигони в Плевен и Пловдив и на още една противоградна в село Тъжа.

С инсталирането на ноите ракетни площадки от новия команден пункт може да се наблюдава в реално време метеорологичната обстановка и радарното покритие, което осигурява Изпълнителна агенция „Борба с градушките“. Към момента агенцията разполага с пет радара във Враца (Бърдарски геран),  Сливен (Старо село), Пловдив (Голям чардак), Пловдив (Поповица) и Монтана (Долно Церовене).

От агенцията посочват, че на интернет страницата ѝ може да бъде наблюдавана метеорологична информация на база радарна отражаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Варяг
преди 4 години
ЗРК "ОСА" и тем подобни на армията биха вършили чудесна работа заболба с градушките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Варяг
преди 4 години
Трябва тия средства да бъдат мобилни и да гонят проблема а не да чакатоблаците да дойдат при тях ,че да ги разгонват.Вместо да хвърлят новимилиони за покритие на страната да ги качат на тирове .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още