IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите разчитат на Фед да ги предпази от пазарен срив

Лихвите може да останат исторически ниски продължително време, но няма ли това да посее семената на следващата криза

17:42 | 22.06.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През тази седмица помолих група финансисти по време на конференция в Ню Йорк да предвидят посоката на лихвените нива в САЩ, разказва Джилиън Тет за Financial Times.

Резултатът бе категоричен – повече от 90% от тези инвеститори предполагат, че следващата стъпка на Федералния резерв ще е да понижи лихвите, а не да ги повиши. Нещо повече, 75% от запитаните очакват две или три понижения през следващата година.

С други думи Wall Street смята, че лихвеният цикъл стабилно се обърнал. Това е поразително, имайки предвид, че само преди месец пазарите на фючърси показваха, че има само 33% шанс за понижение на лихвите през тази година, а преди шест месеца много инвеститори очакваха вдигането им.

Наистина е трудно да се сетим за скорошен случай, при който настроенията на пазара на американски ДЦК да са се променяли толкова бързо, без да има рецесия или финансов срив.

Защо се случва това? Лесното обяснение е да посочим икономическия фундамент. Той определено играе роля. Индустриалното производство и капиталовите разходи в САЩ например отслабнаха значително през последните месеци, почти сигурно в резултат на търговските войни. През миналия месец индексът на мениджърите по доставките отчете 50,5 пункта – най-ниското му ниво от почти 10 години.

Икономиката обаче не е единственото обяснение. В края на краищата миналия месец стана ясно, че доверието на американските потребители е на най-високото си ниво от 2000 г., а разходите на домакинствата остават умерено силни, след като безработицата е на половинвековно дъно. Трудно е това да бъде свързано с понижение на лихвите.

Подозирам, че за да разберем смяната на настроенията, трябва да погледнем отвъд икономическите данни, в психологическите фактори.

Някои от тях са геополитически. По-точно фактът, че инвеститорите са все повече притискани да предвиждат рисковете, свързани с различни потенциални войни по света, било то военни или търговски.

На тях им е трудно също така да калкулират въздействието на някои възможни политически сценарии на Запад: лейбъристът Джереми Корбин, който е застъпник на национализма, да стане премиер на Великобритания; Елизабет Уорън, която е за силни регулации, да спечели номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ; или антиситемните групи да спечелят още позиции в континентална Европа.

Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 0
lalka 75
преди 4 години
Хубаво ще ги предпази.Като им вземе парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
Blueberry
преди 4 години
Какво е вашето обяснение за намаляване на лихви точно в пика на икономиката на САЩ? Рекордно ниска безработица, ниска инфлация, но все пак някаква, и въпреки това ще намалят защото така очаква пазара. За да може потребители и компании да вземат още дълг? Колко и докога така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
Sakamano
преди 4 години
Те повечето от коментарите на studioaa са за хора приключили развитието си в трети клас. Но такава е целевата аудитория на възложителите му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
dddd
преди 4 години
Наистина трудно може да се намери по-голяма глупост от цифрите написани от StudioAA. За пропаганда сред хора незавършили трети клас става и до там. А статията е сериозна и има какво да се обсъжда по нея, но с квалификацията на коментиращите няма как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
dddd
преди 4 години
Тези глупости ги чета от години. Всеки, който е сложил пари на тази прогноза е загубил. Винаги съм се чудил дали пускащите тези опорни точки са толкова глупави да си въобразяват, че надъхвайки шепа икономически неграмотни, ще съборят западната икономика, или целта е плебса да обеднее допълнително и в последствие да се използва тази лумпенизирана маса. Сякаш умишлено давате лоши съвети и когато хората, които ви следват се провалят да обвините лошият капитализъм. Те явно няма да потърсят вината в себе си, че са следвали малоума пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Никой от тези не се е променил ни най-малко, а просто си е сменил името на идеологията. Т.н. неолиберализъм е създаден в САЩ от бегълци от гоненията на сталин, членове на кпсс. Идеолозите на неолиберализма са троцкисти, и тяхната идеология си е комунистическа и до днес. Смешно е наистина да се твърди, че вълкът си променя нрава, а не само козината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Всичко което пишеше е част от биографията им, но те успешно бяха обърнати в правата неолиберална вяра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
Ники Джиков
преди 4 години
Това, което прави медта за електроснабдяването, златото може да прави с по-висок КПД.Обаче е рядко и би било много... каква е думата тука? Скъпо!Благородните метали имат свойството (безобразна) електропроводимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Интернационалист (комунист и пр. и пр.) се изтърка.Затова кукловодите замениха интернационализма с:права на човека.Ефекта като цяло погледнато е СЪЩИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Кога ще чуем нещо СРЕЩУ *** от западните страни от твоя страна? Няма разлика български комунист, руски такъв или германски такъв - нещо повече комуниста е интернационалист и безродник навсякъде. пиер московици да не би случайно да е либерал, а не болшевик? федерика могерини да не би и тя да е либералка, а не комунистка? троцкиста юнкер и той ли е десен? А мазният португалски марксист барозо, който ни прие в ес и той ли е либерал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още