IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите разчитат на Фед да ги предпази от пазарен срив

Лихвите може да останат исторически ниски продължително време, но няма ли това да посее семената на следващата криза

17:42 | 22.06.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

 „Когато нашият инвестиционен комитет разглежда възможните алтернативи, победата на Тръмп в изборите през 2020 г. изглежда почти като даденост”, призна едно финансово светило в началото на юни.

Скорошен доклад на Pimco заключава, че „популисткото предизвикателство и от двете страни на политическия спектър може да доведе както до положителни, така и до отрицателни последици за икономиката и финансовите пазари”. Инвеститорите обикновено реагират на такава несигурност чрез покупката на облигации.

Втори психологически фактор е самата несигурност относно Фед. През тази година имаше много спекулации за това дали председателят Джей Пауъл ще се огъне под натиска на Тръмп за понижаване на лихвите. Политическата сага е само част от случващото се. По-интересно е, че Фед наскоро предприе голям вътрешен преглед на процеса, който определя политиката му. Част от анализа е болезнено техническа.

Инвестиционната група BlackRock подозира, че Фед „може да обяви съществени промени в паричната си политика в началото на следващата година”. Това, че изобщо този преглед бе стартиран, разкрива важен момент – налице е нарастващо убеждение във Фед, че структурните икономически промени (като демографията и цифровите иновации) ще държат инфлацията в САЩ ниска за продължително време.

Ако е така, т.нар. „неутрално” ниво на лихвите (което нито стимулира, нито ограничава икономиката) ще остане много ниско за продължителен период. „Може повече да не видим в нашите кариери лихвените нива, които преди смятахме за нормални”, констатира дългогодишен служител на Фед.

Не е чудно, че инвеститорите преоценяват перспективата. Бъдещите историци може да се възполват от тази оценка. В крайна сметка имаше няколко случая в миналото, в които икономистите обявяваха, че „този път е различно”, след което нещата не свършваха добре.

Както отбелязват от Pimco, ще бъде преждевременно да приемем, че инфлацията е преборена завинаги. Но точно сега посланието на инвеститорите е ясно – навлизаме в ера, в която пазарите ще бъдат доминирани от допускането, че Фед ще направи каквото е необходимо, за да избегне пазарен спад.

Този път се надяваме, че това ще свърши по-добре от ангажимента за подкрепа на пазара от страна на Алън Грийнспан през 90-те, който пося семената за финансовата криза от 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 0
lalka 75
преди 4 години
Хубаво ще ги предпази.Като им вземе парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
Blueberry
преди 4 години
Какво е вашето обяснение за намаляване на лихви точно в пика на икономиката на САЩ? Рекордно ниска безработица, ниска инфлация, но все пак някаква, и въпреки това ще намалят защото така очаква пазара. За да може потребители и компании да вземат още дълг? Колко и докога така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
Sakamano
преди 4 години
Те повечето от коментарите на studioaa са за хора приключили развитието си в трети клас. Но такава е целевата аудитория на възложителите му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
dddd
преди 4 години
Наистина трудно може да се намери по-голяма глупост от цифрите написани от StudioAA. За пропаганда сред хора незавършили трети клас става и до там. А статията е сериозна и има какво да се обсъжда по нея, но с квалификацията на коментиращите няма как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
dddd
преди 4 години
Тези глупости ги чета от години. Всеки, който е сложил пари на тази прогноза е загубил. Винаги съм се чудил дали пускащите тези опорни точки са толкова глупави да си въобразяват, че надъхвайки шепа икономически неграмотни, ще съборят западната икономика, или целта е плебса да обеднее допълнително и в последствие да се използва тази лумпенизирана маса. Сякаш умишлено давате лоши съвети и когато хората, които ви следват се провалят да обвините лошият капитализъм. Те явно няма да потърсят вината в себе си, че са следвали малоума пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Никой от тези не се е променил ни най-малко, а просто си е сменил името на идеологията. Т.н. неолиберализъм е създаден в САЩ от бегълци от гоненията на сталин, членове на кпсс. Идеолозите на неолиберализма са троцкисти, и тяхната идеология си е комунистическа и до днес. Смешно е наистина да се твърди, че вълкът си променя нрава, а не само козината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Всичко което пишеше е част от биографията им, но те успешно бяха обърнати в правата неолиберална вяра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
Ники Джиков
преди 4 години
Това, което прави медта за електроснабдяването, златото може да прави с по-висок КПД.Обаче е рядко и би било много... каква е думата тука? Скъпо!Благородните метали имат свойството (безобразна) електропроводимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Интернационалист (комунист и пр. и пр.) се изтърка.Затова кукловодите замениха интернационализма с:права на човека.Ефекта като цяло погледнато е СЪЩИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Кога ще чуем нещо СРЕЩУ *** от западните страни от твоя страна? Няма разлика български комунист, руски такъв или германски такъв - нещо повече комуниста е интернационалист и безродник навсякъде. пиер московици да не би случайно да е либерал, а не болшевик? федерика могерини да не би и тя да е либералка, а не комунистка? троцкиста юнкер и той ли е десен? А мазният португалски марксист барозо, който ни прие в ес и той ли е либерал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още