IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите разчитат на Фед да ги предпази от пазарен срив

Лихвите може да останат исторически ниски продължително време, но няма ли това да посее семената на следващата криза

17:42 | 22.06.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През тази седмица помолих група финансисти по време на конференция в Ню Йорк да предвидят посоката на лихвените нива в САЩ, разказва Джилиън Тет за Financial Times.

Резултатът бе категоричен – повече от 90% от тези инвеститори предполагат, че следващата стъпка на Федералния резерв ще е да понижи лихвите, а не да ги повиши. Нещо повече, 75% от запитаните очакват две или три понижения през следващата година.

С други думи Wall Street смята, че лихвеният цикъл стабилно се обърнал. Това е поразително, имайки предвид, че само преди месец пазарите на фючърси показваха, че има само 33% шанс за понижение на лихвите през тази година, а преди шест месеца много инвеститори очакваха вдигането им.

Наистина е трудно да се сетим за скорошен случай, при който настроенията на пазара на американски ДЦК да са се променяли толкова бързо, без да има рецесия или финансов срив.

Защо се случва това? Лесното обяснение е да посочим икономическия фундамент. Той определено играе роля. Индустриалното производство и капиталовите разходи в САЩ например отслабнаха значително през последните месеци, почти сигурно в резултат на търговските войни. През миналия месец индексът на мениджърите по доставките отчете 50,5 пункта – най-ниското му ниво от почти 10 години.

Икономиката обаче не е единственото обяснение. В края на краищата миналия месец стана ясно, че доверието на американските потребители е на най-високото си ниво от 2000 г., а разходите на домакинствата остават умерено силни, след като безработицата е на половинвековно дъно. Трудно е това да бъде свързано с понижение на лихвите.

Подозирам, че за да разберем смяната на настроенията, трябва да погледнем отвъд икономическите данни, в психологическите фактори.

Някои от тях са геополитически. По-точно фактът, че инвеститорите са все повече притискани да предвиждат рисковете, свързани с различни потенциални войни по света, било то военни или търговски.

На тях им е трудно също така да калкулират въздействието на някои възможни политически сценарии на Запад: лейбъристът Джереми Корбин, който е застъпник на национализма, да стане премиер на Великобритания; Елизабет Уорън, която е за силни регулации, да спечели номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ; или антиситемните групи да спечелят още позиции в континентална Европа.

Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 20
ivailojelyazkov
преди 4 години
Според доклад на "Стратфор", Русия ще се мъчи до 2025 г. , след това - разпад. От самото си начало това е била империя на простотията на варяги мародери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 4
SS-23
преди 4 години
Ти нещо се бъркаш. Там отдавна не преразпределят, а са по-капиталисти от капиталистите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 22
SS-23
преди 4 години
А кой ти каза, че т.н. злато има изобщо някаква ценност ? Кое му е "ценното", освен това, че "така е прието да е ценно от едно време"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Пазарен срив няма да има, ще има само тотален срив в цената на акциите, облигациите и всичките деривати спрямо цената петрола, суровините, енергията, труда, транспорта и други. Е вярно е, че DJIA може да стигне и 100 хил. от 26 хил, но далеч преди това барел петрол ще удари 100 хил. $, а тройунция злато ще е над 1 млн или колкото 100 хил. акции на Apple или Amazon. Тия кухи компании няма струват колкото 1 тон злато всяка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 25
bgMan
преди 4 години
Вие също имате един бог - Ленинизма и Путин е неговият пророк. Там също сички се молят на пророка. Невероятно, но факт. С какво сте по-различни, освен че природно сте по-тъъпи, щото убивате по-умните, преуспелите и можещите за да присвоявате и преразпределяте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 25
ivailojelyazkov
преди 4 години
мършоядкоооооо кочин***ТА на север от Монголия що не го направят ве.ПСЕ кремълско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Западът има 1 бог - парите.И ФЕД е неговият пророк.Там всички се молят на "пророка".Невероятно, но факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Интересно как не предпочитат бягството , за да се предпазят от пазарен срив .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още