IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотното подразделение на Metro продаде и нае обратно 11 магазина в ЦИЕ

Обектите в Полша, Унгария и Чехия са на стойност 250 млн. евро

08:55 | 04.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската компания Metro Properties, подразделението за имоти на веригата за бързооборотни стоки Metro, е продала 11 магазина в Полша, Унгария и Чехия в сделки за продажба и обратно наемане на стойност над 250 млн. евро, съобщават от компанията.

Купувачът е FLE GmbH, базираният във Виена филиал на френската група LFPI Group, инвестираща от името на алтернативен инвестиционен фонд, казва се в съобщението. Metro и подразделението й Makro Cash & Carry ще продължат да оперират всички магазини за продажби на едро въз основа на дългосрочни договори за наем.

„Имотните пазари са близо до исторически ниска доходност. Много от активите ни са напълно развити. Възползвайки се от стабилния имотен пазар, можем да извлечем печалба от силната ни оперативна позиция, за да направим нови инвестиции и да започнем още проекти“, коментира главният финансов директор на Metro Properties Юрген Шварце.

Продажбата на избрани активи от портфейла в Централна и Източна Европа е пример за глобалната стратегия на компанията. „Отключваме стойност, която е изграждана и насърчавана чрез постоянни успешни операции“, допълва Волфганг Баумгартингер, директор на отдел „Трансакции“ в Metro Properties.

Управляващият партньор във FLE Александър Клафски заяви, че компанията се смята за силно ангажиран дългосрочен партньор на Metro. „Точно като нашия нов партньор ние се стремим да създаваме дългосрочни устойчиви стойности чрез бизнес модела и инвестициите ни. Metro и Makro Cash & Carry установиха внимателно пазарите си и всички имоти са с отлична локация, много добра достъпност и видимост. Смятаме тази инвестиция за важен крайъгълен камък за инвестиционната ни стратегия в страните от Централна и Източна Европа“, коментира Клафски.

Общият портфейл от 11 имота включва пет магазина Makro Cash & Carry в Полша (Варшава, Вроцлав, Краков и Люблин), три имота Metro Cash & Carry в Будапеща и три магазина Makro Cash & Carry в Прага.

Metro Properties запазва собствеността върху редица съседни терени в Полша и Чехия за развиването на проекти със смесени функции.

През лятото на миналата година румънски медии съобщиха, че Metro Cash&Carry търси купувач на имотните си активи и в България и Румъния.

Базираната в Дюселдорф Metro Group преминава през процес на преструктуриране от няколко години с цел намаляване на дълга. През май тя влезе в преговори с германската компания за управление на активи Redos за продажба на германската й верига супермаркети Real, оценявана на около 500 млн. евро, на консорциум от купувачи.

Купувачите ще трябва да придобият и дълг на стойност около 500 млн. евро.

Миналия месец Metro отхвърли офертата на чешкия милиардер Даниел Кретински за придобиването й. Тя беше на стойност 5,8 млрд. евро, но не можа да получи одобрението на акционерите на компанията.

В края на юли Metro обяви нетна загуба от 459 млн. евро за второто тримесечие на 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още