IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските наемници от „Вагнер“: От Сирия до Източна Украйна

Сенчестата военна група оперира в редица държави, като участва в сражения, охранява обекти и обучава чужди армии

15:18 | 10.09.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

През 2018 г. трима руски журналисти, разследвали частната военна компания „Вагнер“, са  убити в Централноафриканската република. Трагичният случай обаче хвърли светлина върху намеренията на Кремъл да засили влиянието си в Африка. Китай отдели десетилетия и милиарди долара, за да остави своя отпечатък на континента, но Русия към момента се справя далеч по-добре, тъй като предлага брутална сила и пакет от услуги. В основата на особено голямото внимание от страна на Москва към една от най-бедните държави в света са злато и диаманти.

Тримата журналисти Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко са били в Централноафриканска република, където са разследвали дейността на руските наемници от „Вагнер“. За сенчестата военна компания се знае много малко и на практика тя не съществува. Групата се свързва с руския милиардер Евгений Пригожин, известен и като „Готвачът на Путин“, който притежава луксозен ресторант в Санкт Петербург, отговаря за кетъринга на руски държавни структури и има и още сенчести бизнес начинания. Пригожин е обвинен от САЩ, че e финансирал фабрика за тролове, която да манипулира общественото мнение по време на кампанията за президентските избори в страната през 2016 г.

„Един от сигурните им доходи е през техния донор Евгений Пригожин и фирмите му. Без него, едва ли щеше да има „Вагнер“ в този вид, който познаваме в момента. Компанията се финансира и през междудържавни сделки като в ЦАР и Сирия, където нейните бойци охраняват важни обекти в замяна на процент от добива“, коментира журналистът и съосновател на военния журнал De Re Military Руслан Трад в интервю за Цветан Кръстев от Bloomberg TV Bulgaria.

Наемниците от „Вагнер“ са участвали в боеве в Сирия на страната на режима на Башар Асад, и в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти от 2014 г. насам. Тяхното присъствие се забелязва и в Судан, Централноафриканска република и Венецуела. Това показва, че наемниците оперират в държави, чиито правителства Кремъл счита за партньори.

През март 2018 г. Външното министерство на Русия съобщи, че правителството работи съвместно с управляващите в Централноафриканска република, за да изследват природните ресурси на страната чрез концесии. В съобщението на руското министерство от миналата година се посочва, че ще бъдат изпратени оръжия, петима военни от армията и 170 цивилни инструктори, които ще обучават армейските части в ЦАР. ООН е наложила оръжейно ембарго върху африканската страна, където често се стига до ожесточени сблъсъци на религиозна основа между християни и мюсюлмани. Но Русия успява да получи официално разрешение за доставката на оръжията, тъй като се аргументира, че те ще бъдат за подкрепяната от ООН власт в ЦАР. Доставката включва автомати „Калашников“, пистолети, гранатомети и други.

„Русия стъпва отново в Африка. Това е факт, който е видим. Москва прави това поради няколко причини: на първо време се нуждае от природни богатства и ресурси, които да използва за своите нужди, особено за запълване на бюджета, който беше ударен заради санкциите“, смята Трад. „Именно на този континент руснаците правят най-голямата си крачка, сключвайки договори с дузина африкански държави, включително за обучение на местни армии, добив на ресурси и продажба на оръжия“, допълва Трад. 

Целия анализ вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 4 години
добре , ребрандираха блеклотър и кво от това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
888
преди 4 години
Блекуотър няма има academy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 5
data
преди 4 години
а Блекуотър са самаряни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 4
многодобре
преди 4 години
...разправят че Китай ще инвестира огромна сума пари в Иран. Сделката обхващала петролния и газовия сектор в страната. говори се още, че по този начин санкциите на сащ към Иран " отиват в реката". ...така де, защо пишете за пушки и пистолети а половин ден няма нищо по темата тук в сайта Ви? ...може би защото е фалшива новина? ....това ли е причината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още