IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амбициите на големите технологични компании повдигат въпроси за управлението

Facebook и Google изграждат наднационални империи, но властта остава в ръцете на малцина

17:27 | 27.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Силиконовата долина има проблем с управлението, пише Ричард Уотърс за в. Financial Times.

Не става въпрос само за незачитащия подход към корпоративното поведение, който процъфтява в някои централи. WeWork не е част от долината - или дори не е технологична компания - но нейният основател все пак успя да популяризира чувството за право и незачитане на самоограниченията, което хвърли неблагоприятна светлина върху културата на технологичните стартъпи.

Съществува обаче по-дълбок проблем с управлението, който произтича от начина, по който мощните нови услуги и продукти се управляват и контролират. Технологичната индустрия обича да се гордее с иновациите си, но иновациите в управлението са в недостиг. Това се превърна в ключов проблем, който някои от най-големите играчи в бранша трябва да решат, за да им се позволи да пожънат плодовете на своята съзидателност.

Както и при много други аспекти на технологичната индустрия в наши дни, недостатъците на Facebook изведоха това на преден план.

Социалната мрежа често говори за себе си като за страна, сравнявайки огромния размер на своята потребителска база с национално население. Чрез този измерител тя стана най-голямата държава в света някъде през 2015 г. Все още са открити въпросите как да управляваме тази страна и как правилата, които важат в нейния дигитален свят, трябва да се свържат с реалния.

„Върховният съд“, който Facebook създава, за да действа като краен арбитър на речта в своята мрежа, е един пример за новата форма на наднационално управление, която компанията се опитва да изгради. Съдът, съставен от хора, които нямат връзка със социалната мрежа, е опит да се покаже, че самата Facebook се подчинява на по-висша сила.

Но дори ако прилагането на правилата е иззето от ръцете на Facebook, няма съмнение къде са определени тези правила: в самата Facebook.

Марк Зукърбърг наскоро предостави нагледна демонстрация на това, като изложи своята философия за свободната реч в беседа в Джорджтаунския университет. Тази декларация изглежда беше отговор на обратната реакция, породена от по-ранното му решение да направи политическата реклама в мрежата безплатна за всички, като Facebook не полага никакви усилия да защити своите потребители от явни неистини.

Ако виртуалната държава на Facebook се нуждае от по-висш съд, тя също се нуждае от валута. Зукърбърг отиде във Вашингтон, опитвайки се да убеди законодателите да не забранят в аванс неговия проект за криптовалутата Libra.

Последна актуализация: 19:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Управление. Без амбиции, без дупки в черепа. Само четене на мисли. И още много факти:https://youtu.be/0UvIIQQnWis
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още