IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амбициите на големите технологични компании повдигат въпроси за управлението

Facebook и Google изграждат наднационални империи, но властта остава в ръцете на малцина

17:27 | 27.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Както при идеята за върховен съд, Facebook поставя контрола върху Libra извън компанията, в ръцете на асоциация, в която няма специални права. Има известна утеха във факта, че регулаторите във всяка държава ще могат да подчиняват цифровите портфейли и други „приложения“, които работят в мрежата на Libra, на своите собствени национални правила. Това може да включва неща като регулиране на поверителността (данните, които Facebook притежава чрез собственото си приложение за Libra, ще бъдат обект на външен одит) и мерките срещу прането на пари.

Основната мрежа на Libra обаче все пак ще функционира извън финансовия мейнстрийм. Не е изненадващо, че националните регулатори и политици се притесняват от въздействието й върху стабилността на финансовите им системи и упражняването на монетарната политика. А съюз от частни финансови институции, избран от Facebook и способен, от своя страна, да подбере собствените си бъдещи членове, може да не е най-добрият модел за надзор над потенциално мощна нова валута.

За разлика от усилията на Facebook да изгради нови форми на международно управление, Google междувременно се придържа към убежденията си и се опитва да запази контрола в рамките на компанията.

Когато става въпрос за изкуствения интелект, например, Сундар Пичай наскоро изпрати просто съобщение до правителствата по света: долу ръцете. Докато някои технологични ръководители, като президентът на Microsoft Брад Смит, открито призовават за регулиране - като започнем от системите за изкуствен интелект, които управляват лицевото разпознаване - Пичай заяви, че е по-добре да оставим индустрията на мира.

Същото отношение - че инженерите са най-подходящите хора за контрол на мощните им творения – наскоро беше показано отново, след като Google официално обяви, че е успяла да изгради най-модерния квантов компютър в света. Ако компанията запази изследователското си лидерство в тази област, след десетилетие тя може да се окаже, че контролира изчислителни способности, които далеч надминават тези, на което и да е правителство.

Засега това все още не е нещо повече от превъзнесен научен експеримент, като има естествено нежелание да се ограничават изследователите с преждевременни правила. Но бързият напредък на науката - и самата сила, която един ден тя може да донесе – внасят неотложност.

В крайна сметка въпроси като тези служат за насочване на прожекторите върху проблема с управлението, който е много наболял за някои от големите технологични компании. И Google, и Facebook са възложили корпоративния контрол на своите основатели чрез акции със специални права на глас, оставяйки окончателната власт в ръцете на няколко лица.

Тъй като техните изобретения оказват огромно влияние върху големи части от обществото и икономиката, изглежда, че едно евентуално споразумение ще попадне под все по-силен контрол. Това как се справят с него в крайна сметка може да определи колко свобода им остава да оперират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Управление. Без амбиции, без дупки в черепа. Само четене на мисли. И още много факти:https://youtu.be/0UvIIQQnWis
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още