IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова година – ново увеличение в цените на петрола*

И двата вида суров петрол приключиха 2019 г. с повишения в цените си, отчитайки най-големите си годишни увеличения от 2016 г. насам

09:35 | 02.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола започват новата година с повишения в четвъртък, след като стоковите пазари бяха затворени в сряда. В последните няколко дни затоплянето на търговските отношения между Съединените щати и Китай облекчи опасенията за търсенето, докато нарастващото напрежение в Близкия изток повиши тревогите за предлагането на суровината, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 26 цента, или 0,39%, до ниво от 66,26 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 61,23 долара за барел, което е повишение от 17 цента или 0,28%.

И двата вида суров петрол приключиха 2019 г. с повишения в цените си, отчитайки най-големите си годишни увеличения от 2016 г. насам. Според анализаторите тези повишения са стимулирани от два основни фактора – постигнатото в края на годината съгласие между САЩ и Китай за подписване на търговско споразумение и по-дълбоките съкращения на продукцията от страна на ОПЕК+.

„Петролът продължава да бъде подкрепян от търговското примирие и от повишаването на политическите вълнения в Ирак“, казва Стивън Инес, главен стратег за азиатските пазари в AxiTrader.

През уикенда американските военни извършиха въздушни удари срещу подкрепяната от Иран паравоенна групировка Катиб Хизбула. Разгневени от въздушните удари, протестиращите щурмуваха американското посолство в Багдад в сряда, но се оттеглиха, след като от САЩ изпратиха допълнителни войски.

През 2020 г. се очаква суровият петрол тип Брент да достигне средно 63,07 долара за барел в сравнение с прогнозираното през декември увеличение до 62,50 долара. В същото време се очаква видът WTI да достигне 57,70 долара за барел за разлика от прогнозираните през декември 57,30 долара.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че търговската сделка от първа фаза на търговските преговори между САЩ и Китай ще бъде подписана на 15 януари в Белия дом.

Януари също така поставя началото на по-дълбоките съкращения на продукцията от страна на държавите от ОПЕК и техните съюзници. Представителите на т.нар. група ОПЕК+ се споразумяха да намалят производството си още 500 000 барела на ден от 1 януари 2020 г.

Спадът на американските суровинни запаси през миналата седмица също спомогна за повишението на цените. Запасите от суров петрол на страната са спаднали със 7,8 милиона барела през седмицата, приключила на 27 декември, в сравнение с очакванията на анализаторите за намаление с 3,2 милиона барела, сочат данните на Американския петролен институт, публикувани във вторник.

Официалните данни за нивото на американските суровинни запаси на Администрацията за енергийна информация ще бъдат оповестени в петък.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,01% до ниво от 1523,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още