IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган все пак поиска военна помощ от САЩ за Сирия

Промяната в позицията става факт, тъй като Турция се чувства застрашена от настъпването в Идлиб на подкрепаните от Русия сили на режима

13:14 | 22.02.20 г. 46
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

След години на провокации срещу своите партньори в НАТО турският президент Реджеп Ердоган в крайна сметка разбра, че се нуждае от тях.

Приближавайки се все повече до военен сблъсък с подкрепяните от Русия сирийски сили, Анкара се обърна към своите американски и европейски съюзници с молба за помощ. Обратът стана факт на фона на риска от нова бежанска вълна към Турция и възможното поражение на подкрепяните от Анкара сирийски бунтовници.

Ердоган отговори на заплаха, обръщайки се към Вашингтон с молба САЩ да предоставят две противоракетни батареи Patriot, които да бъдат разположени на сирийската граница, съобщава Bloomberg. Анкара се нуждае от техниката в случай на въздушни атаки с руско оръжие в подкрепа на офанзивата в провинция Идлиб – последният бунтовнически бастион в Сирия. Турция също така даде сигнал, че е готова да приеме сходна подкрепа и от своите европейски съюзници.

Молбата е промяна на 180 градуса за президента Ердоган след години на  нападки срещу американските си и европейски партньори. Това също така подчертава и колко много е заложено на карта за Турция, която разширява все повече участието си в сирийския конфликт на противоположната страна на Русия. И макара Анкара да е категорична, че няма да влиза в конфронтация с руските сили, то натискът върху Ердоган да отговори нараства с увеличението на пораженията, които страната му понася.

Последните смъртни случаи на турци тази седмица докараха у дома опасната и непридвидима природа на конфликта и трябва да послужат като предупредителен сигнал, смята Ирина Звягелская, близкоизточен експерт към държавно финансирания Институт за източни изследвания в Москва.

В петък Ердоган е провел телефонен разговор и с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, наблягайки на необходимостта от „силна подкрепа“ за спиране на агресията на сирийския режим и неговите поддръжници в Идлиб, както и за прекратяване на създалата се хуманитарна криза. Обаждането става факт, след като Меркел и Макрон разговаряха с руския президент Владимир Путин в четвъртък.

Ердоган също разговаря с Путин късно в петък и го призова да обуздае сирийския режим в размирната провинция, заявиха в изявление от службата на турския държавен глава.

Турция и САЩ от години спорят заради системите Patriot. Администрацията на президента Тръмп отказва да продаде оборудването на Турция, освен ако Анкара първо не се откаже от покупката си на руските противоракетни системи С-400. Според Вашингтон руската техника е заплаха за военните способности на НАТО и най-вече за следващото поколение изтребители F-35.

Когато започнаха доставките на части за С-400 миналата година, Ердоган – който се радва на близки отношения с Путин, бе убеден, че САЩ не могат просто да заменят Турция с друг стратегически партньор. Сега обаче Турция е притисната от смъртта на повече от дузина свои войници, загинали по време на въздушни удари и артилерийски огън в Идлиб в рамките на само три седмици.

„Последните убийства на двама турски войници след руска въздушна атака в Идлиб в четвъртък представлява сериозен разрив в отношенията с Москва“, посочва Нихат Али Йозджан, стратег към Фондацията за изследвания на икономическите политики в Анкара. „По-нататъшна ескалация на напрежението с Русия може да накара Анкара да преосмисли съюзите си“, допълва още той.

Напрежението поставя отново под въпрос отбранителните, търговски и дори туристически отношения между Турция и Русия, което придава важност на отношенията с Анкара „не само за Сирия, но и в по-широк план за руската конфронтация със Запада и НАТО“, смята Йост Хилтерман, програмен директор за Близкия изток и Северна Африка в International Crisis Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

26
rate up comment 12 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Асад превзе цяла Сирия, останал е Идлиб и сега е final push за него ти неграмотното ми патенце викаш нема такова нещо. На какви гъби си днес, ако мога да те попитам. Ако ми отговориш получаваш доларче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Нека малко да ги пооставят да се поръмбят един друг, че Ердо се беше заиграл с ***, малко да му е за урок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 19 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
хммм ... аз си мисля , че руските генерали в сирия си връщат за сваленият су25 и пилотът ... мдааа ... може да са всякакви руссиянските политици , ама в армията им нема лабаво , кръв за кръв ... ако не се намесят французите и хамериканците ще стане мътна работата там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Кой на кого ще смаже главата бе, ***? Асад на САЩ ли бе??Ахахаааха...Откак американците превърнаха частната руска армия Вагнер на груз 200, не смеят даже да ги доближат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 13
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Хаха, абе, копейник, я да видим кога тва С400 е свалило и един Ф бе, пaляк?!Леле, колко жалка креатура, повтаряща като папагал каквото е чул за себе си!Израелците си бомбят над тях, а те свалят собствени самолети.Клоун, казвай, кога С400 е свалила Ф?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 7
dikens15
преди 4 години
Да пуснал е змия в държавата си, но тях се казва САЩ, ако следиш събитията. Но нещата са на правилен път за него и скоро ще и смаже главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 8
dikens15
преди 4 години
Напротив ти ме копираш мен невежа. Един факт не си написал и нищо смислено не си казал, виж си постовете. Всичко са само общи приказки, плюене и жълтини. Което мен лично не ме изненадва, толкова си можеш. Разбирам и вътрешният ти гняв. Това е вътрешна омраза срещу теб самият и това, което си. Мразиш сам себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 8
dikens15
преди 4 години
Поредната ти глупост. Ето ти малко да се образоваш. S400 е game changer и дори за 12 самолета f35 би било трудно, дори невъзможно да извадят от строя дори една установка. А S400 ги сваля като ютии от небето. https://youtu.be/dM_p27iKz2E
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Не се кани много бе, знаем ги такива, като твбе, дето търсят внимание, като плюят по форумите, но са доста празноглави. В живота сте пълни лузъри и търсите виновни за собстения си провал - ЕС, НАТО, Сорос, норвежците, илюминатите и тн.Като във фейса отворя снимките от профилите на най-запенените плювачи-рублофили, обикновено образите са доста комични и с доста глупави физиономии.Така, че по-кротко го давай, знаем се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 5
многодобре
преди 4 години
....добре. Заповядай. Щял да ме итарани. Пред клавиатурата си слел. Но дали ще е така и на улицата? Едвали. Затова и ти предложих мишата дупка. Тя е за теб и ти приляга, *** мнаго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още