IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган все пак поиска военна помощ от САЩ за Сирия

Промяната в позицията става факт, тъй като Турция се чувства застрашена от настъпването в Идлиб на подкрепаните от Русия сили на режима

13:14 | 22.02.20 г. 46
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

След години на провокации срещу своите партньори в НАТО турският президент Реджеп Ердоган в крайна сметка разбра, че се нуждае от тях.

Приближавайки се все повече до военен сблъсък с подкрепяните от Русия сирийски сили, Анкара се обърна към своите американски и европейски съюзници с молба за помощ. Обратът стана факт на фона на риска от нова бежанска вълна към Турция и възможното поражение на подкрепяните от Анкара сирийски бунтовници.

Ердоган отговори на заплаха, обръщайки се към Вашингтон с молба САЩ да предоставят две противоракетни батареи Patriot, които да бъдат разположени на сирийската граница, съобщава Bloomberg. Анкара се нуждае от техниката в случай на въздушни атаки с руско оръжие в подкрепа на офанзивата в провинция Идлиб – последният бунтовнически бастион в Сирия. Турция също така даде сигнал, че е готова да приеме сходна подкрепа и от своите европейски съюзници.

Молбата е промяна на 180 градуса за президента Ердоган след години на  нападки срещу американските си и европейски партньори. Това също така подчертава и колко много е заложено на карта за Турция, която разширява все повече участието си в сирийския конфликт на противоположната страна на Русия. И макара Анкара да е категорична, че няма да влиза в конфронтация с руските сили, то натискът върху Ердоган да отговори нараства с увеличението на пораженията, които страната му понася.

Последните смъртни случаи на турци тази седмица докараха у дома опасната и непридвидима природа на конфликта и трябва да послужат като предупредителен сигнал, смята Ирина Звягелская, близкоизточен експерт към държавно финансирания Институт за източни изследвания в Москва.

В петък Ердоган е провел телефонен разговор и с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, наблягайки на необходимостта от „силна подкрепа“ за спиране на агресията на сирийския режим и неговите поддръжници в Идлиб, както и за прекратяване на създалата се хуманитарна криза. Обаждането става факт, след като Меркел и Макрон разговаряха с руския президент Владимир Путин в четвъртък.

Ердоган също разговаря с Путин късно в петък и го призова да обуздае сирийския режим в размирната провинция, заявиха в изявление от службата на турския държавен глава.

Турция и САЩ от години спорят заради системите Patriot. Администрацията на президента Тръмп отказва да продаде оборудването на Турция, освен ако Анкара първо не се откаже от покупката си на руските противоракетни системи С-400. Според Вашингтон руската техника е заплаха за военните способности на НАТО и най-вече за следващото поколение изтребители F-35.

Когато започнаха доставките на части за С-400 миналата година, Ердоган – който се радва на близки отношения с Путин, бе убеден, че САЩ не могат просто да заменят Турция с друг стратегически партньор. Сега обаче Турция е притисната от смъртта на повече от дузина свои войници, загинали по време на въздушни удари и артилерийски огън в Идлиб в рамките на само три седмици.

„Последните убийства на двама турски войници след руска въздушна атака в Идлиб в четвъртък представлява сериозен разрив в отношенията с Москва“, посочва Нихат Али Йозджан, стратег към Фондацията за изследвания на икономическите политики в Анкара. „По-нататъшна ескалация на напрежението с Русия може да накара Анкара да преосмисли съюзите си“, допълва още той.

Напрежението поставя отново под въпрос отбранителните, търговски и дори туристически отношения между Турция и Русия, което придава важност на отношенията с Анкара „не само за Сирия, но и в по-широк план за руската конфронтация със Запада и НАТО“, смята Йост Хилтерман, програмен директор за Близкия изток и Северна Африка в International Crisis Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Забелязвам, че почти си копирал моя пост към теб.Празноглав, научи се да пишеш със смисъл, да има последователност и логика."Сега е един безсмислен брътвеж на неук човек, напъващ се да изкара някоя копейка."Посредствения мозък освен да копира и да повтаря, като папагал, друго не може.*** точно в десетката е било, а?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 5
dikens15
преди 4 години
На тоя кравар- *** нормален човек, ако му падне на нивото само простотии и псувни трябва да пише. А нивото му е на едно с корема на знията. Нищо смислено и логично, нито факти, нито изказ. Как се е разпенил ще получи инфаркт, глупакът ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Ако знаеш как ще те изтараня!!! Можеш да се спасиш, сложи си девствен пояс. Малллоууумнико!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 11
многодобре
преди 4 години
...внимавайте за мишите дупки, другото е само игра на думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 13
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Охх, за кой ли път е доказан факта, че който се е хванал с ушaнките, все го яде.Започвайки от нашето Съединение, та чак до днешно време, когато Беларус, Украйна, Грузия и тн. бивши братя усетиха расийската любов...Ее, ред беше и на Ердо.Скоро и Башарчо ша разбере ква змия е пуснал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Хихихихи......и американцитетаранят руснаците...Хихихихи.......Виж : Газета ВЗГЛЯД разбиралась в том, почему американцы таранят российских военных в Сирии, и анализировала причины обострения ситуации в арабской республике.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Наистина си голям смешнник! Хихихихи....смешнник. Ердоган докато поиска помощ и я получи : " В Сети появилось видео из сирийской провинции Хасеке, где, как сообщают авторы ролика, подразделения вооруженных сил США заблокировали путь российскому военному конвою в направлении населенного пункта Амуда."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 4 години
"скоро почва и на балканите"... Хахахааа, оправи ми настроението! Добрите вицове са рядкост. :))) Запенен от злоба копейник в конвулсии се заканва, хехееее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 23
многодобре
преди 4 години
...е, ако искайте го разбирайте. То си е ваша работа. Вовата им разказва играта на всичката американска *** из целият Близък Изток. Скоро почва и на Балканите! ...къде ще се криете тогава? ...само да ви предупредя, че идва време за пролетна оран и в мишите дупки ще е опасно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 4 години
Не издавай военни тайни! Вярно че С-400 свали руския Ил -20 и загинаха 14 руски военни, но това трябваше да се разбере след 70 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още