IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед изненадващо понижи основната лихва с 1/2 процентен пункт

Коронавирусът крие рискове за икономическата активност, се казва в изявление на централната банка

17:08 | 03.03.20 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джером Пауъл. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg

Федералният резерв на САЩ прибегна спешно и изненадващо към намаление на лихвения процент с половин процентен пункт във вторник с цел да защити най-дългата икономическа експанзия от разпространяващия се коронавирус.

"Коронавирусът крие рискове за икономическата активност", казва ФЕД в изявление. „В светлината на тези рискове и в подкрепа на постигането на своите максимални цели за заетост и стабилност на цените, Федералният комитет за отворения пазар реши днес да намали целевия диапазон за лихвата по федералните фондове на Фед с 1/2 процентен пункт“.

Централната банка също така заяви, че „внимателно следи развитието и неговите последици за икономическите перспективи и ще използва инструментите си и ще действа, както е подходящо, за да подкрепи икономиката“.

Гласуването за спешно съкращаване на лихвата в диапазона - 1% до 1,25% е било единодушно. Фед също така заяви, че „основите на американската икономика остават силни“.

Централните банкери бяха изправени пред трудно решение. Уроците от финансовата криза показват, че Фед не трябва да чака твърде дълго и да действа твърде колебливо. От друга страна, централната банка не иска да "изпука куршмумите си" твърде рано. Пауъл намали лихвите няколко пъти миналата година, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи да оказва натиск върху централната банка.

Фед се задейства часове, след като гуверньорът Джером Пауъл и ръководителите на финансите от Г7 заявиха, че „ще използват всички подходящи политически инструменти за постигане на силен, устойчив растеж и предпазване от рискове от понижение“.

По време на конферентен разговор финансовите министри и централните банкери на страните от групата обещаха действия, включително фискални мерки, където е необходимо, в подкрепа на световната икономика, заяви японският финансов министър Таро Асо. Той допълни, че желателният политически отговор ще варира за всяка отделна страна.

Единният фронт на световните ръководители успокои притесненията от бързото разпространение на коронавируса в десетки страни и подкрепи възстановяването на световните фондови пазари и на цените на петрола.

Днес Австралия и Малайзия понижиха основните си лихвени проценти, а инвеститорите очакваха Федералният резерв и други централни банки на големи страни да направят същото, може би извън обичайния график на заседанията им и по координиран начин.

Пазарни анализатори смятаха, че има голям шанс Фед да понижи основната си лихва с 50 базисни пункта по време на или преди следващото си заседание през март на 17 и 18. Гуверньорът Джером Пауъл обеща да „действа, както намери за добре“, за да подкрепи най-дългия растеж на американската икономика в историята. Изявлението му помогна за успокояването на фондовите пазари след най-лошата им седмица от 2008 г. насам.

Трейдърите прогнозират също, че Европейската централна банка ще понижи основната си лихва с 10 базисни пункта, а Английската централна банка – с 25 базисни пункта. Те смятат, че Канадската централна банка също ще смекчи паричната си политика.

Коронавирусът, който се появи в централния китайски град Ухан в края на миналата година, се разпространява бързо в цял свят през последната седмица и сега новите случаи са повече извън Китай, отколкото в границите на страната.

Заразените в цял свят са над 90 хил., от които 80 хил. са в Китай. Случаи на коронавирус са регистрирани в 77 страни и територии, като Украйна стана поредната страна, обявила първия си случай на заболяването, съобщава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 7
Боян
преди 4 години
Никой не вярва на централните банки, затова всички сме заедно(централните банки) и вече видиш ли трябва да им се има доверие. Особено ФЕД доскоро всички се съобразяваха с нея, но явно нещата вече са доста зле и доверие няма никой на никого, интересно как ще се развият нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още