IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тестват новия водопровод към Перник

Ако всичко е наред, водата от язовир „Белмекен“ ще потече в края на следващата седмица

11:00 | 10.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Започват тестовете на новия водопровод към Перник. Чрез него миньорският град ще получава вода от язовир „Белмекен” през водопровода на София, съобщи Нова телевизия.

Малко повече от месец отне изграждането на новата тръба до Перник. Очаква се, ако всичко е наред, водата да потече в края на следващата седмица.

Investor.bg припомня, че бедствено положение на територията на Перник беше обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Решението за изграждането на водопровода, като се вземе вода от "Белмекен" и да се доведе до Перник, беше взето от Министерския съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир "Студена". То беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София.

Изграждането на водопровода струва 26 млн. лева, а премиерът Бойко Борисов заръча тръбата да се построи за 30, а не за 40 дни, както беше планирано първоначално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Всите са щастливи, не бери грижа. С намалено производство са ВЕЦ-ли и ПАВЕЦ-ли (Ц-ли идва от "централи", "овете" е жаргоно) не само заради Перник, а и като цяло заради намаленото количество на приток в язовирите. Щи скочи тока двойно ако работят на макс, та за да не излезете на протести по Ларгото - ще чакат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Ми честито на перничани - ше заплакнат гърла с кристалночиста белмекенска вода. Само дано не я източат по улиците и цеховете на Стомана... btw, на водата от яз. Белмекен чакат и ПАВЕЦ-овете от каскадата Белмекен-Чаира-Сестримо... ама па то вечно щастие нема... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още