IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп обмисля смекчаване на карантината, за да ограничи щетите за икономиката

Съветите на здравните експерти са в основата на стратегията на Белия дом срещу коронавируса и това тревожи някои икономически съветници на президента

22:11 | 23.03.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп е започнал частни разговори в края на миналата седмица за вдигане на блокадата в страната въпреки бързо растящия брой на случаите на коронавирус и съветите на здравни експерти, тъй като е обезпокоен от вредите за икономиката от продължителна карантина, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Недостигът на тестове затруднява преценката в пълен мащаб за разпространението на вируса, но Тръмп и негови съветници, сред които и финансовият министър Стивън Манучин, искат да гарантират, че икономическите щети от кампанията за „социално дистанциране“ в страната няма да надхвърлят потенциалните вреди от самия вирус, допълват източниците.

„Не можем да позволим лечението да бъде по-лошо от самия проблем. В края на 15-дневния период ще вземем решение по какъв път искаме да продължим!“, написа Тръмп в Twitter късно снощи.

Американският президент започнал разговори за това как да върне хората обратно на работа около четвъртък миналата седмица, само два дни след като помогна за влизането в сила на 15-дневен план на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) за предотвратяване на увеличаването на случаите чрез насърчаване на повечето хора да си останат у дома, казват двама от източниците. Кампанията ще приключи около 31 март.

Разговорите са били съсредоточени върху това какво трябва да се направи след края на 15-дневния период и как да бъдат изследвани и изолирани всички болни, така че здравите хора да могат да се върнат на работа. Възможно е указанията на CDC да бъдат смекчени, вместо да бъдат отменени напълно, казва един от източниците.

Съветите на Биркс и Фаучи

Здравните власти в САЩ предупреждават, че в отсъствието на жизнено лекарство трайните и икономически болезнени ограничения в ежедневието са единственият начин за побеждаване на вируса. Тази група се оглавява от Дебора Биркс, лекар от Държавния департамент, определена за съветник на вицепрезидента Майк Пенс по реакцията на федералните власти на пандемията, и Антъни Фаучи, влиятелен директор на Националния институт за алергии и инфекциозни болести.

До този момент съветите на здравните експерти бяха в основата на стратегията срещу коронавируса на Белия дом и това тревожело някои икономически и политически съветници на Тръмп, според които президентът не трябвало да разчита толкова сериозно на тях, казват двама от запознатите източници.

Но близък съзюзник на Тръмп в Конгреса, сенаторът от Републиканската партия Линдзи Греъм от Южна Каролина, изрази днес в Twitter подкрепата си за лекарите.

Американската икономика се задъхва предвид увеличаването на броя на заразените и на починалите. Гуверньорът на подразделението на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард прогнозира, че безработицата в САЩ може да достигне 30% през второто тримесечие, а брутният вътрешен продукт да намалее с 50%. Вчера Morgan Stanley съобщи, че очаква американската икономика да се свие с 30 на сто през второто тримесечие.

До понеделник случаите на заболяването в страната надхвърлиха 35 хил., а починалите са над 400, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“.

Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Ти след физиката и с медицина ли реши да се доказваш? Май мноо я разбираш и фармацията, личи от редовната засилка по леда... ;) :lol: Да не бришеш пак го вна с ръкава от сурата ... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
де.биллл, пак ли лъжеш .... азитромицин е антибиотик! Антибиотиците атакуват бактерии, не вируси !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
много ми е интересно дали селд всичките щети дето нанесе на САЩ ще бъде преизбран ... вероятно да, но все още има надежда за тази държава да поправи грешката от 2016!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Що бе, виж в Ънглия как добре им се получи с карантината. До миналата седмица нямаха проблеми, щяло да мине, ама после и те решиха да въведат мерки, като за тая седмица закъснение, болните скочиха с 4к човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
kane
преди 4 години
Тръмп и Джонсън са тядко *** парчета и се налага първо те да бъдат заразени, за да се тества развива ли се вируса в изпразнени от здрави мисли тела
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Тръмп притежава нужната държавническа смелост, за да стори необходимото. Не може да се съсипе водещата икономика на света и да се нанеса щети за неизвестно колко терабимберици - заради един по-тежък грип - още повече, че има лекарство - при това просто и евтино и познато от десетилетия, което съкращава периодът на оздравяване минимум наполовина и свежда смъртните случаи до тотален минимум.За справка - в Ню Йоркска болница, дето от самото начало се прилага комбинация от хлорохин и азитромицин, досега - от над сто болни, няма нито един смъртен случай или човек в критическо състояние !!! Доналд отново доказва, че е велик и могъщ дуче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Изглежда не само тоя вирус, ами боя познати от близкото бъдеще вируси причиняващи атипична пневмония са си официално патентовани в САЩ и то не като лекарство, ами като патогени. Да, хората си правят патогени. Друг е въпроса за какво им са. Като си имат дяволска църква, защо да си нямат и патогени.https://youtu.be/JqWtUSqETDI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Тоя вирус трябва да се даде под съд за дискриминация!Все жени и мъже покосява, въпреки, че измислиха 154 джендърски пола!!Даже предпочита мъжете пред жените!Хагски трибунал !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
Тръмп е велик президент и политик.Всички останали могат само да се учат от него .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Боян
преди 4 години
Ще излезе много коварен тоя вирус, не стига че поваля хронично болните хора, но явно ще повали и хронично болните икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още