IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп обмисля смекчаване на карантината, за да ограничи щетите за икономиката

Съветите на здравните експерти са в основата на стратегията на Белия дом срещу коронавируса и това тревожи някои икономически съветници на президента

22:11 | 23.03.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg

Рамка „нулева сума“

Социалното дистанциране не започна с указанията на Тръмп и няма да завърши непременно, ако той ги отмени, тъй като губернатори и лидери по места имат правомощията да издават нареждания, ограничаващи ежедневието в най-засегнатите от вируса части на страната. Много компании наредиха на служителите си да работят от вкъщи там, където е възможно, независимо от указанията на федералните власти.

Но президентът има значителна възможност да влияе на поведението на американците с тона, който задава на станалите ежедневни пресконференции в Белия дом, предавани по телевизията.

„Ще получим доста добра идея какво ще правим в края на кампанията „15 дни за забавяне на разпространението“ на 31 март, каза Тръмп в неделя. „Знаете, че ще дойде момент, в който ще кажем: Отново сме в играта, да започваме“, допълни той.

Грег Гонсалвс, доцент по епидемиология и микробиологични заболявания в Yale School of Public Health, критикува рамката „нулева сума“ на дебата, зададена от хора, настояващи за прекратяване на социалното дистанциране.

„Никой не иска опустошаване на икономиката или загуба на стотици хиляди или милиони човешки животи в САЩ. И двете са ужасен резултат. Трябва да спрем и двете“, посочи той.

„Епидемиолозите съзнават последиците, защото мислят за тях в собствения си живот. Но да отменим тези мерки е късогледо, краткосрочно мислене, което ще ни навлече по-големи неприятности“, категоричен е Гонсалвс.

Да стоварим чука

Част от дебата за това колко бързо американците трябва да се върнат на работа се пренася в публичното пространство.

В интервю за сп. Science, публикувано в неделя, Фаучи признава, че агресивните мерки в подкрепа на общественото здраве може да причинят твърде големи щети на икономиката и „нежелани последици“.

„Има дискусия и деликатен баланс за цялостните последици от пълното затваряне на всичко за неопределено време. Ако затворите напълно икономиката и разстроите инфраструктурата, може да причините здравни проблеми, нежелани последици за хората, които трябва да могат да се придвижват, а няма как“, отбелязва Фаучи.

Бившият главен изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн написа в Twitter късно снощи, че „до няколко седмици“ хората с „по-нисък риск от заболяването“ трябва да се върнат на работа.

„Време е да започнем да обсъждаме дата за възстановяване на работата на икономиката“, заяви в Twitter бившият икономически съветник на Тръмп Гари Кон вчера. „Компаниите се нуждаят от яснота. В противен случай те ще допуснат най-лошото и ще вземат решения за оцеляването си“, допълни той.

Но друг бивш високопоставен съветник на Тръмп, Стив Банън, смята, че президентът трябва да вземе дори по-строги мерки за ограничаване на социалните взаимодействия на американците през идните две седмици, за да се спре разпространението на вируса. В противен случай има опасност от необратими щети за икономиката.„Ще трябва да поемем болката, ще трябва да затворим всичко. Да стоварим чука върху вируса днес“, каза той пред Fox News вчера.

Тръмп заяви, че е видял и двата коментара. „Те не са взаимно изключващи се“, каза той за изявленията на Кон и Банън. Банън иска „просто жестока карантина и след това малко по-бързо отваряне. Знаете, че има тънка граница“, каза американският президент.

Късно снощи и тази сутрин Тръмп започна да ретуитва послания на негови поддръжници, изразяващи възмущението си от усилията за социално дистанциране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Ти след физиката и с медицина ли реши да се доказваш? Май мноо я разбираш и фармацията, личи от редовната засилка по леда... ;) :lol: Да не бришеш пак го вна с ръкава от сурата ... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
де.биллл, пак ли лъжеш .... азитромицин е антибиотик! Антибиотиците атакуват бактерии, не вируси !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
много ми е интересно дали селд всичките щети дето нанесе на САЩ ще бъде преизбран ... вероятно да, но все още има надежда за тази държава да поправи грешката от 2016!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Що бе, виж в Ънглия как добре им се получи с карантината. До миналата седмица нямаха проблеми, щяло да мине, ама после и те решиха да въведат мерки, като за тая седмица закъснение, болните скочиха с 4к човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
kane
преди 4 години
Тръмп и Джонсън са тядко *** парчета и се налага първо те да бъдат заразени, за да се тества развива ли се вируса в изпразнени от здрави мисли тела
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Тръмп притежава нужната държавническа смелост, за да стори необходимото. Не може да се съсипе водещата икономика на света и да се нанеса щети за неизвестно колко терабимберици - заради един по-тежък грип - още повече, че има лекарство - при това просто и евтино и познато от десетилетия, което съкращава периодът на оздравяване минимум наполовина и свежда смъртните случаи до тотален минимум.За справка - в Ню Йоркска болница, дето от самото начало се прилага комбинация от хлорохин и азитромицин, досега - от над сто болни, няма нито един смъртен случай или човек в критическо състояние !!! Доналд отново доказва, че е велик и могъщ дуче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Изглежда не само тоя вирус, ами боя познати от близкото бъдеще вируси причиняващи атипична пневмония са си официално патентовани в САЩ и то не като лекарство, ами като патогени. Да, хората си правят патогени. Друг е въпроса за какво им са. Като си имат дяволска църква, защо да си нямат и патогени.https://youtu.be/JqWtUSqETDI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Тоя вирус трябва да се даде под съд за дискриминация!Все жени и мъже покосява, въпреки, че измислиха 154 джендърски пола!!Даже предпочита мъжете пред жените!Хагски трибунал !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
Тръмп е велик президент и политик.Всички останали могат само да се учат от него .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Боян
преди 4 години
Ще излезе много коварен тоя вирус, не стига че поваля хронично болните хора, но явно ще повали и хронично болните икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още