IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израелска фирма е предложила на властите у нас софтуер за контрол на епидемията

Платформата предлага възможност за събиране и анализ на данни

17:21 | 31.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Investor Media Group

Израелската правителствена компания RAFAEL Advanced Defense Systems предложи на българските власти своя технологична система, която събира и анализира данни. Тя може да бъде полезна на държавата в опитите ѝ да овладее и да контролира разпостранението на Covid-19 у нас, гласи съобщение, изпратено от компанията до медиите.

RAFAEL подчертава, че е сред ключовите участници в процеса на модернизация на Българската армия и работи на глобално ниво в сферата на отбраната и киберсугурността.

Системата, която се предлага на българското правителство, носи името Wisdom Stone и и представлява облачна платформа, работеща на принципа „софтуер като услуга“ (SaaS). Тя се ползва за прилагане на национални мерки от разузнавателни агенции, здравни власти, служби за сигурност и други.

Израелската компания твърди, че платформата може лесно да се приспособи за извършването на изследвания и анализ на информация, както и за управление и контрол на национални кризи. RAFAEL посочва още, че софтуерът е адаптиран, за да могат сега властите да го ползват в ситуацията, свързана с коронавируса.

Чрез него здравните власти ще могат да извършват ситуационен анализ на кризата и да виждат как се развива тя в реално време. Същевременно ще могат да получават прогнози за разпространението на степента на заразата. На дневна база пък може да се проверява какви мерки биха могли да бъдат използвани, на база на данните, които генерира платформата.

В допълнение към това могат да се установява кои хора нарушават карантината, както и да се разбере кои хора трябва с приоритет да преминат лабораторни тестове за диагностициране. Не на последно място може да се следят областите и разпространението на Covid-19 в тях.

Предвид надигащото се недоволство от събирането на лични данни за целите на управлението на епидемията, от израелската компания посочват, че в случая се запазва поверителността на личната информация, като се извличат само нужните на системата данни.

Фирмата се е обърнала вече към българските власти, включително е предложила софтуера си на Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, като е предложила тестов период на ползване.

Софтуерът може да се ползва и от потребителите чрез мобилно приложение, чрез което могат да се получват известия и сигнали, както и да се отменя информация директно с властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
terziеv
преди 3 години
Aма, разбира се. Епидемията ще я преборим и нея с IT. Изобщо няма нужда от маски, болници и ваксини. Софтуерната платформа и хомоофисът ще ни спасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
абе вие нормални ли сте бе ... ???!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
....РЕАЛНА КОРУПЦИЯ....а ще занимават Гл Прокурор с кой седял в кафенеот на ПОзитано, при положение, че столовете бяха с вирнати крака по масите, нямаше сервитьорка, работеше някъв телевизор в антрето, близо до барчето, където стояха САМО 2 души и си бъбреха на 2 м. един от друг.Израелската фирма може да предложи софтуер, който контролира джиесем сигнали, джипиес и дава репорти къде има движение по зададани параметри и тн. опции! АЙДЕ ПОМАНАЛЕТЕ ВЪЗДУХА ПОД НАЛЯГАНЕ ГЕРБ!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
контрол на двигението на свободните европъски граждани или констрол на няква епидемия?!? Що за дезинформация....ГЕРБ вече минаха линията на благо проличие, много им хареса да си седим по къщите заключени и да няма кьорав протест срещу явните им ПРЕСТЪПЛАНИЯ като ПЛАЩАНЕ НА НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ САМОЛЕТИ за милиарди и при това НЕНУЖНИ на БГ!КЪДЕ СИ Гл Прокуроре??? МИЛИАРДИТЕ ИЗЧЕЗНАХА ЛИ??? Сега са ни необходими, айде канселирайте скапаната ГЕРБерска сделка!!! ПОДОЛРИЗАМ КОРУПЦИЯ в ПОКУПКАТА НА НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ САМОЛЕТИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още