IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София ще бъде затворена за влизане и излизане до второ нареждане

Изключение се прави за камиони със стоки, линейки и служебни автомобили в определен интервал

23:15 | 16.04.20 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p class="flow-text indent justify">
	Вътрешният министър Младен Маринов (вляво), здравният министър Кирил Ананиев (в средата) и председателят на Оперативния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. <em>Снимка: архив МС </em></p>

Вътрешният министър Младен Маринов (вляво), здравният министър Кирил Ананиев (в средата) и председателят на Оперативния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Снимка: архив МС

България затяга още повече мерките за социална изолация в битката срещу разпространението на новия коронавирус. След като на изходите на София по-рано днес се образуваха дълги опашки на КПП-тата, от полунощ на 17 април се забранява напускането на София до второ нареждане.


"Още от вчера се наблюдава масово напускане на София, а София е основното огнище с най-много заразени. Всички тези хора, които напускат София, се разпръскват из цялата страна. Това води до още по-тежки епидемиологични последици. Този процес продължава както вчера, така и днес, вероятно и утре и вдругиден", каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.


"Ще издам заповед, считано от 00:00 часа до второ нареждане, да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарния превоз", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Заповедта ще е до второ нареждане и е да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарния превоз, автомобили със специален режим на движение, автомобили, които превозват болни, както и автомобили с медицински лица.

Всички мерки вече са в полезрението на щаба, коментира ген. Мутафчийски вероятността в София да се въведе вечерен час. По отношение на пътуването с БДЖ той допълни, че над 36 влака са отменени за предстоящите празници и предстоят още промени в трафика.

Ананиев допълни, че забраната не важи и за аварийните автомобили на електродружествата, на тези, които се занимават с интернет разпространение, и за автомобили, които превозват работници.

“Това ограничение не важи и за служебните автомобили, които превозват работници и е необходимо да влязат или да излязат от София, за да стигнат до работните си места. Като шофьорът, който управлява автомобила, трябва да посочи кое е предприятието, в което отиват да работят и съответно телефона на управителя, директора, ръководителя на съответното предприятие. Ако даден работник пътува с личното си превозно средство, той също трябва да посочи предприятието, в което отива и телефона на неговия работодател в декларацията, която подава, като за него се определя времеви график, в който може да влезе или да излезе от територията на София, за да стигне до работното си място и този график е – от 06.00 часа сутринта до 08.00 часа сутринта и връщането е също от 18.00 до 20.00 часа. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили“.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов поясни, че започва щателна проверка на документите на всички напускащи големите градове. Ако се докаже, че са подали невярна информация, ще понесат отговорност, увери той.

"В рамките на града засега няма ограничения" каза вътрешният министър.

Той призна, че полицаите днес са били подложени на невероятни обиди.

Над 5 хиляди коли са върнати днес от полицаите от контролно-пропускателните пунктове, съобщи още Младен Маринов.

„Не знам тези, които са успели да заблудят полицаите, как ще се върнат в София. Всички декларации от днес и през почивните дни ще минат на приоритетен контрол“, каза още вътрешният министър. Той съобщи, че декларациите остават в сила, като в тях вече ще попълват и данни за собственика на фирмата, за да бъде проверявана информацията, когато целта на пътуването е работа.

Оставам с убеждение, че хората или не разбират, или пренебрегват опасността или не уважават законите, посочи вътрешният министър и беше категоричен, че не е ясно тези, които напуснаха София как ще се върнат.

По разпореждане на премиера в МВР се правят изчисления кои полицаи да получат повече пари за работата си в противодействие на коронавируса.

Мерките, които влизат в сила от полунощ са обсъдени с кмета Йорданка Фандъкова, посочи Маринов.


Той призна, че полицаите днес са били подложени на невероятни обиди.

"Над 5 хиляди са върнати от полицаите. Игра на котка и мишка. Отивам да си да си сложа зелето или не знам още какви глупости са чули полицаите", каза той.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/koronavirusat/2020/04/16/zatvariat-sofiia-spirat-vlizaneto-i-izlizaneto-na-koli.446463

 
"В рамките на града засега няма ограничения" каза вътрешният министър Младен Маринов.

Той призна, че полицаите днес са били подложени на невероятни обиди.

"Над 5 хиляди са върнати от полицаите. Игра на котка и мишка. Отивам да си да си сложа зелето или не знам още какви глупости са чули полицаите", каза той.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/koronavirusat/2020/04/16/zatvariat-sofiia-spirat-vlizaneto-i-izlizaneto-na-koli.446463

 

"Масовото напускане на столицата ще даде възможност за разпространение на заразата из страната", заяви по-рано днес ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски пред bTV.  И предупреди, че големите търговски вериги могат да бъдат затворени, ако не се спазва контрол при допускането на клиенти в тях. Пред bTV той каза, че днес вече няколко пъти се е обаждал на представител на веригите, за да го предупреди за това. 

"Проследихме как работят големите търговски вериги и разбрахме, че там става нещо, което трябва да бъде изяснено. Ако няма нужния контрол, ще препоръчаме затварянето на тези вериги, както и налагането на глоби", уточни ген. Мутафчийски.

Потвърдените случаи на заразяване с COVID-19 в България достигнаха 800 в четвъртък след най-голямото увеличение за едно денонощие от началото на епидемията с 53 новоустановени носители. От тях 227 души са в болница, 37 - в интензивни отделения. Починалите станаха 38. Най-много потвърдени заразени има в София - 457, където са и повечето от новоустановените случаи за днешния ден - 42.


Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 20; Бургас – 27; Варна – 24; Велико Търново – 10; Видин – 4; Враца – 2; Габрово – 3; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 21; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 37; Русе – 6; Силистра – 2; Сливен – 14; Смолян – 28; София – 486; Стара Загора – 24; Хасково – 9; Шумен – 4, Ямбол – 1.


СЗО обяви COVID-19 за пандемия на 10 март, а вече почти 2 млн. души са потвърдени с коронавируса - в 214 държави. Починалите надвишават 128 хил.

България е в извънредно положение от 13 март, като периодично се налагат нови ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis23
преди 4 години
аве ей шушляк така ше говориш на майкa си ясно ли ти е ?!? той роднини оня бил чул, другия бил видел аз на майккa ви путткатa А АЗ ЖИВЕЯ ТАМ *** такиа бейй там с Отровното общество да ви го турят фустата .... нещстастници прости да ви затворят у клетката и бой с лопатата докат мърдате ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 6
Oбичам България
преди 4 години
Лъжеш като български ром. Аз имам роднини във Виена - парковете ги отвориха тази седмица, до преди това не беше позволено и нямаше хора. Също така ще помомля всички роми, които в Бъллгария е оприличават като турци, в Европа да не се пишат за българи (разбирай като теб).И недей нарича Бълария "колония" - това, че турците заселват прадедите ти по нашите земи от Индия не прави България "колония" на Индия. Също така, това, че в кутана ти край Виена, където в една къща сте настанени 50 човека и ходите по двора, не ознчава, че парковете са отворени. И да завърша - радвам се, че си отишъл да се занимаваш с джебчийсво и проституация в европата и не го правиш в България. Благодаря ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Когато СПЕЦИАЛИСТА МАНГЪРОВ говореше за извършване на масови тестове , ФИНАНСИСТА - ПЕНСИОНЕР Ананиев беше категорично ПРОТИВ това. Измина месец за да може заемащият длъжността Министър на здравеопазването ФИНАНСИСТ , да се съгласи с ПРЕПОРЪКАТА НА МАНГЪРОВ. Генерала от Кербала и кризистният му щаб работят на принципа - ГРЕШКА ПРОБА ГРЕШКА. ВМЕСТО ДА СИГМЕНТИРАТ ОГНИЩАТА НА ЗАРАЗА И ГИ ПОДЛОЖАТ НА ПЪЛЕН КОНТРОЛ , ТЕ НАЛАГАТ МЕТОДИ СВЕЖДАЩИ СЕ ДО ПОСТАВЯНЕ ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ НА ЦЕЛИЯ НАРОД И БИЗНЕС. 1/ Не е ли по добре на тези КПП-та да се взема материал за изследване на всички напускащи лица и на същите се издава документ за извършеното?!!Това не само би ограничило броя на напускащите БЕЗПРИЧИННО , но би дало и един по добър поглед върху източниците на зараза. 2/ Защо продължават да се приемат идващи от чужбина лица, които са загубили работата си или са отнесли безодговорно към продължаващата повече от месец КАРАНТИНА в страната?!!Нима Кирчо пенсионера и генерала от кербала не са наясно, че ТОЧНО ТЕЗИ ЛИЦА ВНАСЯТ У НАС ЗАРАЗАТА?!!!Никаква домашна карантина , а настаняването в лагерите за имигранти до изтичане на контрола за тяхното състояние !!!!ИЗОБЩО ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПРИЕМАТ САМОЛЕТИ С ТАКИВА "НАШЕНЦИ" ПРИБИРАЩИ СЕ И НОСЕЩИ СЪС СЕБЕ СИ ЗАРАЗАТА ???Не коментирам, че тези били да вчера на социал в чужбина нашенци ще НАТОВАРЯТ И БЕЗ ТОВА СКАПАНАТА НИ здравно - пенсионна система. 3/ Защо на КПП - та на ромските квартали не се вземат проби на всички влизащи и напускащи лица?!! Правилно бе, че нещата се насочиха към тези основни източници на заразата каквато са ромските, но те трябва да бъдат ЕПИДЕМИЧНО КОНТРОЛИРАНИ!!Недопустимо е да се продъллжава с тази политика на равнопоставеност на носителите на риска!! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е СИГМЕНТИРАНЕТО НА ОГНИЩАТА НА ЗАРАЗЯВАНЕТО И ТЯХНАТА ИЗОЛАЦИЯ КАКТО БЕ НАПРАВЕНО В СЕЛО ПАНИЧЕРЕВО!!!Разпиляването върху ШИРОК ФРОНТ на битката с вируса води не само до пръскането на излишни средства , но и до НИСКА ЕФЕКТИВНОСТ В БОРБАТА С НЕГОВОТО ЛОКАЛИЗИРАНЕ И УНИЩОЖАВАНЕ. Не ми се иска да ръзсъждавам и върху политиката свързана с ПРИХОДНО - РАЗХОДНАТА част на бюджета, където е наложително да бъдат поставени на МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА армията от близо 600 хиляди държавни чиновници /ИЗКЛЮЧАЯ ТЕЗИ КОИТО СА НА ПРЕДНИЯ ФРОНТ НА БОРБАТА/.Време е да се наложи ОТЧИСЛЕНИЯ на ЗДРАВНИ и ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ от заплатите на тези 600 хиляди държавини чиновници!!ДНЕС Е РАНО , НО УТРЕ ЩЕ БЪДЕ КЪСНО ДА СЕ СПАСИ ПЕНСИОННАТА И СОЦИАЛНА СИСТЕМА КОИТО СА В ЕДИН КЮП!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis23
преди 4 години
какви лъжи ве *** нали живея там ?! в парковете народ бол, БЕЗ МАСКИ и ко ?! - ми нищо, ОМРЕЛИ - 0. Магазините работеха нон стоп, в началото не треаше са се сетиха, че треало маска и в публични сгради, транспорт и т.н. - е аз реших да си ползвам дизела хем замърсяям хем не ползвам маски. Не е затварян града или нешо кат в Колонията България да се престараат както винаги а границата е директна с Жабария миии не знам заразени немеме, омрели също немеме, болниците функционират нормално и от Май тия Homeoffice тръгват на раота туй то .... Не се къртят пейки кат в Бургас нема селски изпълнения ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Имам усещането, че за борба с коронавируса, правителството е решило да изпрати армия безработни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 6
penman
преди 4 години
Не пиши лъжи. Във Виена не можеш да се разхождаш в парковете и да сядаш на пейките, малките магазини тепърва ще ги отворят (у нас никога не са ги затваряли), училищата са затворени до средата на май. Маски се носят навсякъде. На Великден църквите бяха затворени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
а ти как би обяснила израза "София не е България " ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
В тези форуми се налагат едни ретроградни хорица, които все злорадстват и се надсмиват над тези, които не са кораняк софийнци и имат къщи и вили в страната. Като КОРЕНЯК софиянка, израснала на бул. "Витошка" ви казвам, че това разрастване на София е съвсем в глобалните тенденции и няма нищо укорително в него. Не коментирам конкретната общинска политика.И после - представите на такива хорица са, че придвижването става САМО с автомобил (може би Москвич?). Ако по този начин на мислене се чувствате, по-значими, ДАВАЙТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis23
преди 4 години
бaхти тия в Колонията колко са откачили батко, у Австрия нивга не е било забранявано да се движдат ората от тоя град в оня или да излезнат в парка, освен тва всичко почва работа от май, вече бачкат нещата .... тия нещастници си копаят гробовете, при първа възможност остатъците ше напуснат бърлогата Бyлгаристан и точка. И по-добре нема смисъл да съшествуват некви недоразумения .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
driverf1
преди 4 години
"Тарикатът е винаги тарикат - аз като теб дори са не съгласявам с част от мерките, ги спазвам (както и със законите ни преди кризата"Тарикатите са в Народното събрание, в Министерския съвет,в Президентството и приближените им.....,оттам надолу всички са пишман тарикати.....Когато правиш избор кое да спазваш и кое не,всички ще страдат от такива като теб.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още