IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ блокира извънредното заседание на парламента, Борисов няма да се отчита*

От БСП обявиха, че са внесли второ искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание

13:23 | 21.04.20 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентарната група на ГЕРБ няма да участва в извънредно свикване на заседание на парламента. Това обяви Менда Стоянова, председател на парламентарната бюджетна комисия от трибуната на Народното събрание.

С решението си на практика ГЕРБ блокира днешното заседание, защото без депутатите от най-голямата партия няма  кворум. Според Стоянова причината да бъде свикано днешното заседание, на което премиерът Бойко Борисов трябваше да даде отчет какви мерки се предприемат по време на извънредното положение заради конронавируса и ефектът им, цели БСП да си прави пиар.

Тя обясни, че депутатите представляват 264 общини и „не е добре ние, които призоваваме хората да не се събират, да направим огнище, което да разнесе заразата“.

Стоянова обърна внимание на факта, че парламентът работи в извънредно положение, но трябва да се събира, когато се разискват неща, които засягат проблеми точно на извънредното положение.

„Свиканото от колегите от БСП заседание е да направим незнайно колко вирусоносители. От началото на извънредното положение опозицията е задала над 100 въпроса, но които е отговорено на сайта на Народното събрание“, посочи председателят на парламентарната бюджетна комисия. 

Тя коментира, че „депутатите от БСП и тяхната лидерка са поканени в студиата на медиите и могат да изкажат своето мнение“.

„Това е нашата позиция, не искаме да се използваме парламента за личен пиар“, заяви Менда Стоянова. Тя се закани, че ГЕРБ няма служат на пиара на левицата.

От БСП са внесли второ искане за свикване на извънредно заседание. Това съобщи лидерът на левицата Корнелия Нинова минути след като пропадна днешното извънредно заседание. Парламентарната група на ГЕРБ реши да не участва в извънредното заседание на парламента, на което трябваше да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов. Заради липсата на кворум заседанието нямаше как да се състои.

Нинова обвини министър-председателя, че се е скрил от въпросите на хората и се е подиграл с тях. „Отговорността е негова, лична и персонална заради това,че днес се скри и че няма план как да изведе страната от кризата. Днес Борисов лично даде пример, че за него думи като институции и държавност не съществуват и направи поредна стъпка за еднолична власт, вървяща смело към диктатура“, каза Нинова.

По думите й социалистите днес са искали да поставят на премиера въпросите на техните избиратели.
Според нея правителството създава хаос, внушава страх, разделя обществото и остави хората на произвола на съдбата.

„Хаосът се създава с постоянната смяна на позициите, правителството и лично Борисов създават стрес. Говори се за катафалки, претрупани морги. Използват се страха от болестта, за да скрият безсилието си срещу безработицата, фалитите и неясното бъдеще, настройват хората едни срещу друг - София срещу провинцията, такива под карантина и такива без, българи срещу роми, едни експерти срещу други“, каза Нинова.

Тя коментира още, че правителството се храни от тази раздяла на обществото и от страха. „Държавата абдикира от отговорността си. Правителството работи на принципа проба – грешка, а ние искаме от тях ясен план оттук нататък за излизане от кризата“.

* Допълнена с изявлението на Корнелия Нинова към 14.00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Това е прецедент в Европа, а може би и в света. Изпълнителната власт и управляващите да бойкотират парламента, за да избегнат парламентарен контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още