IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Анна Кръстева: Контролът на мерките трябва да продължи

Ще живеем с вируса поне половин, една година като с невидим враг, докато се масовизира ваксина, коментира политиките политологът

13:10 | 21.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Можем да използваме няколко ключови думи за резюмиране на ситуацията с коронавируса - малка надежда и голяма предпазливост. Контролирането на вируса е ключово за дефиниране на политиките за разхлабването на мерките. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria политологът проф. Анна Кръстева.

Политологът уточни, че при дефинирането на политиките виждаме два типа лидери - хирургически прецизни, от една страна, и такива, които са по-спонтанни, каквито са например тези в България.

"Първият критерий е един заразен колко други хора заразява. За разхлабване на мерките трябва прагът на заразяване да падне под единица", посочи проф. Кръстева.

По повод политиките на Швеция тя напомни, че социалната дистанция там по принцип е гарантирана. "Шведите са разумни и отговорни", категорична е тя.

Политологът направи паралел с Германия, където в момента на разхлабване на мерките - Меркел казва, че това е първи етап, с уточнението, че след две седмици ще има или затягане, или облекчаване - в зависимост от това дали има спад или ръст в броя заразени.

Проф. Кръстева отбеляза, че Япония не е станала модел за подражание за справяне с пандемията, тъй като е имала доста либерална политика.

"Трябва да сме с ясното съзнание, че ще живеем с вируса поне половин, една година като с невидим враг, докато се масовизира ваксина", смята политологът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още