IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ще поема политическия риск за едно неправилно решение

Премиерът призна, че намалената ставка по ДДС за ресторантите и книгите е грешка, но затова пък ще се въведе временно

16:47 | 24.05.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти днес в село Биркова, че може да поеме „политическия риск за едно неправилно решение като ДДС-то за ресторанти, хотели и книги“.

Той отчете, цитиран от bTV, че пипането на ДДС`, на приходи, е абсолютна грешка. "Аз нямам колебания в това, oсобено когато Менда Стоянова и Горанов казват, че това е грешка. Казах да, но мога да поема тази политическа грешка до края на 2021 г.- намаляването на книгите и на ресторантьорите и хотелиерите, защото ги затворихме напълно по време на кризата. Мога да поема политическия риск за едно неправилно решение", каза Борисов. Той заяви, че единственото, което е чул от Горанов, да не го кара да се усмихва и да казва, че се радва на това решение. "Какво напрежение?", посочи Бойко Борисов и отчете, че всеки ден с финансовия министър обсъждат и работят по много теми.

Обяснението му е по повод спекулациите от страна на опозицията, че заради различните позиции на финансовия министър и премиера по темата с ДДС, Горанов вероятно ще подаде оставка и това е породило напрежение в отношенията им. 

Припомняме, че временна ставка от 9% за  ресторантьорските и кетъринг услугите, както и за книгите и доставка на книги приеха депутатите минлата седмица на първо четене. От днешните думи на премиера не стана ясно дали намалението на косвения налог за книгите ще бъде временно, както е написано в законопроекта, или ще е за постоянно.

Намалението на ставката по ДДС в средата на годината доведе до ожесточени дебати в пленарната зала. На заседанието не присъства нито един представител от Министерство на финансите, а председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова не взе думата нито веднъж, въпреки че бе в залата. Тя също не е съгласна с намалението на ставките, но към момента отказва да коментира темата пред медиите. Във внесения от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ законопроект нейното име и подпис липсват.

Преди време пък Горанов обяви, че докато той е финансов министър, промяна на ставките няма да има. Предстоят тежки дебат по приемането на текстовете на спорния законопроект на второ четене. Вероятно тогава ще бъдат направени множество предложения за диференцирани ставки за всички онези стоки и услуги, която бяха внесени като отделни законопроекти и бяха отхвърлени още на първо четене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 6
dr.5rov
преди 3 години
Грешка или не ще разберем след година, две. Все пак рядко сме виждали политик да поеме в прав текст отговорност. Аз не си спомням такъв. Съвсем в стила на писаното от Насим Талеб в "Да си заложиш кожата" (да си заложиш главата по нашенски)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
baba_meca
преди 3 години
Стой си вкъщи бе ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още