IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В разгара на протестите: Тръмп инспектира бункера си в Белия дом

Президентът отрече причина за посещението му да е опасност за неговата сигурност

23:18 | 03.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Shawn Thew/EPA/Bloomberg</em></p>

Снимка: Shawn Thew/EPA/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп отрече да е посетил специалния си обезопасен бункер в Белия дом заради притеснение за сигурността си, след като протестиращи влязоха в сблъсък с полицията пред сградата на президентството. По думите му посещението е било „по-скоро за инспекция“.

„Бях там за много малък, кратък период от време. Беше по-скоро за инспекция“, заяви държавния глава пред Fox News Radio.

Според източник на Bloomberg News Тръмп е бил преместен в зона с по-висока сигурност, тъй като заради протестите е бил обявен червен код за опасност в Белия дом. В много градове в САЩ продължават демонстрациите срещу убийството на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд от полицай.

При червен код за опасност не се допуска влизане или излизане от Белия дом, персоналът намалява до минимум движението си в комплекса, а охраната на президента и неговото семейство се подсилва.

„Слизал съм долу два или три пъти, винаги за проверка… Слязох долу, огледах го. Беше през деня“, каза президентът.

В понеделник президентът посети църквата „Сейнт Джон“ в близост до Белия дом, където бе заснет да държи Библията. Преди да напусне сградата на президентството полицията разчисти пътя му, използвайки – по думите на свидетели, гумени куршуми и сълзотворен газ.

Президентът предизвика особено негодувание сред протестиращите, след като заяви в понеделник, че може в случай на нужда да използва военна сила, за да спре бунтовете.

В сряда обаче министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър публично се противопостави на подобно предложение за изпращане срещу протестиращите военни. В изказване пред репортери в Пентагона Еспър посочи, че подобна мярка е „последна възможност“ и Националната гвардия е по-подходяща за оказване на подкрепа при подобни ситуации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
baba_meca
преди 3 години
Да,така си е. Като не може да излезе навън почва да обикаля вкъщи. И ние бяхме така 2 месеца. Те бункерите са сигурно нещо. Там са му запасите от тоалетна хартия. И е хубаво да се инспектират от вренме на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още