IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп заплаши да изкара армията по улиците

Ню Йорк стана поредният голям американски град, който наложи полицейски час

10:55 | 02.06.20 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/SHAWN THEW</em></p>

Снимка: EPA/SHAWN THEW

Президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява в случай на нужда да използва военна сила, за да спре бутновете в САЩ. На фона на протести и хаотични сцени пред Белия дом Тръмп обяви мобилизирането на всички налични граждански и военни сили на своето правителство в понеделник вечерта (местно време) и предупреди, че може да изкара армията по улиците на страната, за да се прекратят грабежите и палежите, съпровождащи продължаващите вече седмица протести срещу полицейското насилие, предизвикани от убийството на чернокож невъоръжен американец от бял полицаи.

В най-малко 75 града, включително някои от най-големите в страната, е въведен полицейски час. В Ню Йорк в понеделник бе приложена тази мярка, след като започна разбиване на магазини на луксозни марки и скъпа електроника по прочутото Пето авеню в сърцето на Манхатън. В столицата Вашингтон също има полицейски час, а тук вече се използват части на военната полиция, а военни хеликоптери прелитат ниско, използвайки тактика за респектиране на населението в зони на конфликт, предава Ройтерс.

Изказвайки се в Розовата градина на Белия дом, Тръмп заяви: „Слагаме край на безредиците и беззаконията, които се разпространиха в страната ни.“ Той добави: „Ако град или щат откажат да предприемат действия, които са необходими за да защитят живота и собствеността на техните граждани, ще разположа военните на Съединените щати и бързо ще реша проблема вместо тях“. 

Тръмп може да използва за целта закон от преди два века, който позволява на президентите, без да се съобразяват с местните власти или Конгреса, да изкарат на улиците федералната армия. За последен път това е правено през 1992 г. в Лос Анджелис, когато избухнаха безредици след оправдаването на полицаи, брутално пребили чернокож при задържането му. Това вече се прави във Вашингтон, който е под федерално управление.

В понеделник със сълзотворен газ, гумени куршуми и конна полиция беше разгонен протест точно пред Белия дом, след което президентът посети близка църква и позира пред нея с библия в ръка и каза, че Америка "се завръща силна" и "няма да отнеме много време". По време на изказването на Тръмп в розовата градина силите за сигурност използваха сила, за да изтласкат демонстранти извън Белия дом, включително сълзотворен газ, както съобщи репортер на DPA. И военна полиция беше използвана и срещу демонстрантите. Магазини, ресторанти и хотели в района бяха барикадирали своите витрини.

„Американците с основание са отвратени и се бунтуват от бруталната смърт на Джордж Флойд", добави президентът. Но според него паметта на убития в Минеаполис американец не бива „да бъде удавена от гневна тълпа".

Доналд Тръмп бе критикуван за острите си реакции, включително за нови нападки срещу медиите, от губернатора на щата Илинойс. Джей Би Прицкер обясни пред Ройтерс, че е реагирал в конферентен разговор на президента с губернаторите, след като никой не е заел позиция срещу част от това, което прави Белият дом. В този разговор Тръмп предупреди губернаторите дапотушат протестите, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд. Той нарече губернаторите „слаби“ и обеща да смаже „много силно“ протестите във Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

29
rate up comment 3 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
И както винаги се получава - фокусът бива изместен от основния проблем към някакви странични действия далеч от първоначалната идея. За това основна роля играят медиите. От протест за равноправие и против расизъм, новините се превърнаха в "изпочупени витрини и барикадирани магазини"....естествено, че онази част от обществото, която се издържа основно с насилие, грабежи и рекет, ще се възползват от създалата се ситуация - полицията не може да обхване всички нарушения, да прегледа камери и да потърси виновните, за да ги изпрати на съд - просто липсва човешки ресурс за такива масови действия. Както липсва материална база и ЧР за справяне с масово заразяване при пандемия...Жалкото е, че накрая се изправят едни срещу други граждани в униформи и цивилни граждани....вместо да се обединят и да превземат "кораба майка".Както навсякъде по света...граждани срещу граждани, заплетени в интригите на власт имащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 2
Mechkata
преди 3 години
Та по темата...прекалено много права и свободи имат както американските граждани, така и държавните органи и институции.Не може да гръмнеш цивилен, защото си решил, че евентуално ще извади оръжие, а той човека да си бърка за портмонето...това е безумие. Явно има някакво нагнетено напрежение с което полицаите не могат да се справят и то повлиява на преценката им (най-вероятно стресът идва от това, че всеки има право да се въоръжи). Лошото е, че системата не осъжда и освобождава такива служители , а ги оправдава - това е сбърканото.И при нас това е сбърканото....подкупи ми взимат с десетки хиляди,водят организирани престъпни групи, а накрая ги пускат г.ей.четата с подписка...ние сме дебелокожи и се правим, че не виждаме колко е прогнила системата - там показват недоволството си и да, естествено ще се намерят измети, които ще решат, че е настъпила анархия и могат да крадат безнаказано. Сигурна съм , че и тук биха се появили такива, които с удоволствие ще разбият витрината и ще замъкнат ризи и сака за по 300-500 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
Всички говорят как "ако били образовани щели да работят и нямало да крадат и сега да се бунтуват" и ги сравнявате с нашите ман.г.али, но давате ли си сметка, колко струва образованието в колеж? И как едно средно статистическо семейство започва да спестява за образованието на детето си още с неговото раждане? Или ако семейството не може да спести, то бъдещият студент трябва да тегли кредит, който да изплаща после 30 години?! У нас в държавен университет таксата е 300-400лв. Във френските държавни университети такса няма! После да си говорим за политики на затъпяване, бедни прослойки на обществото, неграмотни, глупави и неквалифицирани... Колкото по-достъпно е образованието, толкова по-продуктивно и печеливщо е обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
Да здравствует американская весна! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 3 години
Американското цивилно население има 100 (СТО) пъти повече огнестрелни оръжия---да бре...кажи къде са паркирали 1000те самолетоносача?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И що реши, че това оръжие ще бъде насочено срещу полицията?Такива "протестиращи" в по-малките насекени места няма, щото местните няма и да чакат полицията, ще ги "обработят" самостоятелно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
Bones
преди 3 години
Абе тамън се канех да напиша нещо в тази насока, белким им светне нещо на привържениците на армията по улиците. Един заблуден куршум и се почва гражданска война.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 3
panther
преди 3 години
Американското цивилно население има 100 (СТО) пъти повече огнестрелни оръжия, отколкото има американската армия. Да си знаете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Нали, за да потушат вандализма и грабежа от няколко елемента, въпреки че голяма част от протестите са мирни и многорасови, трябва да пратят американската армrя. Щом за вас е нормално военното присъствие по американските улици през 2020 г., за какви двойни стандарти говорим! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
Ама не може първо да защитавате Асад, че е използвал армията, а после да критикувате Тръмп, че се кани да направи същото. Това е двоен стандарт. Има и друга много съществена разлика, дори Тръмп не би заповядал да "гръмнат" няколко протестиращи, той просто иска да защити гражданите и имуществото им срещу мародери и вандали, което не знам какво общо има с някакви си протести. Ако не хващате и тази разлика, вече не мога да ви помогна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още