IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на инфлацията в развитите страни е невъзможно без валутна девалвация

Да се допусне обаче, че всички системни валути в света ще се обезценят значително, е меко казано твърде смело

15:38 | 26.07.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ето ви един въпрос за 10 точки. Какво свързва следните исторически периоди?

Венецуела 2017-2020, Зимбабве 2018-2020 и 2006-2008, Турция 1994-1995 и 1980, Аржентина, Бразилия и Латинска Америка през 80-те години. Германия 1923-1924.

Някакви идеи, пита на страниците на Financial Times Руи Соарес, инвестиционен анализатор и член на екипа на Frankfurt Asset Management?

Ако се досетите, че всички те претърпяват годишна инфлации от над 100 на сто, ще познаете.

Има обаче нещо друго, което е общо за тази група държави, което обикновено се пренебрегва в течащия дебат за това дали инфлацията ще се завърне в развитите икономики. През трите години, предхождащи инфлацията от над 100 процента, всички тези страни изпитаха обезценяване на валутите си с поне 80 на сто спрямо щатския долар. (С други думи: един долар струваше поне пет пъти повече след обезценката.)

Защо това е важно? 

За да се повиши съществено инфлацията, са необходими не само агресивни експанзионистични политики, провеждани както от централните банки, така и от правителствата, които да доведат до съвкупно търсене, надвишаващо наличния местен производствен капацитет. Важно е също така прекомерното вътрешно търсене да не може да бъде посрещнато от допълнителен внос на стабилни цени (измервани в местната валута). Едва тогава ще се предизвика инфлационен натиск. И, разбира се, това ще стане, само ако местната валута се обезцени значително.

Така че, ако твърдите, че експанзионистичната парична и фискална политика за борба с коронавируса неизбежно ще доведе до висока инфлация, вие също така приемате, че ще има синхронизирана девалвация на валутите на развитите страни. И да напомня, че валутите, за които става въпрос, са щатският долар, еврото, йената, паундът, швейцарският франк и много други.

Нека да преминем през този списък. Доларът основателно е крал: на него се падат 60 на сто от световните валутни резерви. Еврото е втора цигулка спрямо зелената валута, отговарящо за 20% от световните валутни резерви (еврозоната поддържа излишък по текущата сметка). Йената е трета, привличаща 6% от световните резерви, а излишъкът по текущата сметка на Япония датира от 1981 г. Казано накратко: да се допусне, че системните валути в света ще се обезценят значително, било то на база икономическия фундамент или заради перспективата пред международната търговска и финансова архитектура, е меко казано твърде смело.

Изниква въпросът, ако експанзионистичните политики отключат масирани валутни девалвации, кои валути ще се обезценят, след като всички развити страни правят едно и също нещо едновременно? (Паундът може да е изключение предвид рисковете от Brexit и дефицита по текущата сметка, но това е друга тема.)

Отгоре на това, в резултат от средата на свръхниски лихви и високи нива на дълг, не само, че финансовите пазари бяха наводнени от дългосрочни облигации, но и ние живеем в икономики с висока дюрация, където малкото повишаване на лихвите може да доведе до големи сътресения на финансовите пазари и икономическо забавяне. Как може инфлацията се повиши значително и устойчиво в такива икономически условия?

Ако мислите, че централните банки биха позволили на инфлацията да излезе извън контрол, вие също трябва да приемете, че те биха били неспособни, и несклонни, да повишат незначително лихвите. Това изглежда като лош залог: стига мандатите им да не се променят, те трябва да са готови да повишат ставките, ако инфлацията започне да пълзи нагоре.

Моля, обърнете внимание, че съм наясно, че настоящият дебат не е относно възможността темповете на инфлация да достигнат 100% през следващите години, а по-скоро да бъдат в диапазона 5-10%. Връзката между девалвацията на валутите и инфлацията обаче си остава валидна: без значителна валутна обезценка няма да има значително завръщане на инфлацията.

Бих променил възгледите си, но ще трябва да ми дадете три исторически примера на висока инфлация без значителна предшестваща валутна девалвация. Всъщност на първо време ще е достатъчен и един пример.

Дотогава обаче историята ще говори красноречиво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
novata_ikonomika
преди 3 години
По изключение съм съгласен с колегата, с когото сме на противоположни икономически позиции.По някакво стечение на обстоятелствата големите валути - долар, Евро, Юан, Йена, Франк, и по-малките Канадски, Австралийски, Южно Корейски са синхронно "закотвени" една за друга последните 20-тина години. Печатат заедно, обезценяват се заедно. Това става неусетно и "невидимо" за обикновения човек. Невидимо, но го усещаме всички. Аз затова кеш не искам да държа много. Всеки избира някакъв актив - имоти, вещи, земи, акции, злато, дори почивки и храна, за да избягва инфлационните пари на държавата, в която живее. Едно и също по целия свят. Златния стандарт и "ценните валути" са мъртви засега...мисля че ще е така докато големите валути не се "отвържат" една от друга в следствие на голямо политическо търкане и кавги между големите играчи което някога ще настъпи - рано или късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Grosss
преди 3 години
В момента има очаквания за много нисък курс на долара ,което ще доведе до скок на всички суровини и стоки в долари и ето ти я инфлацията.Каква инфлация може да очакваш при петрол от 10 долара и злато от 1050 долара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Дефлацията събужда най-големите страхове на централните банкестри, защото увеличава реалната стойност на дълга, което логично е животозастрашаващо за търговските бамки. Освен това държавите мразят ценовата дефлацията, защото прави обикновените граждани по-богати, без държавата да може да ги ошмули с данък за това. Дефлацията прави парите по ценни, което води до отложено потребление... за това от 2008 година насам печатницата се скъсва от бачкане в синхрон с 0 и отрицателни лихви, яко парични инжекции, обаче инфлация йок! Защото потребителите спестяват, изплащат дълг и възстановяват балансите си, т.е. няма катализатор, в момента който да запали тая шума от пари. Та понеже не става работа по нормалния начин финансовите дизайнери ни подхвърлят заглавия - "невъзможно без валутна девалвация". Ако ще е така днешната цена на златото от 1900 долара ще ни се види, като биткойна, когато поскъпна от 1000 на 2000 долара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
CGY
преди 3 години
Заглавието е тавтология. Инфлацията по дефиниция е силно повишаване на паричната маса (обезценяване на парите), а не покачване на потребителските цени.И да, централните банки (особено Фед) са обладани от безумие. Колкото по-безотговорна е паричната и фискалната политика, толкова по-тежко ще е лечението после. Облагодетелстването от статута на световна валута е до време, а след това ние добре знаем какво се случва. Все пак не толкова отдавна им показахме как работи MMT на практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Защо трябва да ходим до Зимбабве или Германия през 1924-а, след като си имаме България 97-а. Малко преди това Югославия с нейните червени милиарди. И колко пъти трябва да ни се случи едно и също нещо на тази планета за да проумеем, че инфлация и растеж са несъвместими понятия. В Германия са спрели пропадането, когато превръщат марката в най-стабилната валута на света. Тук за да спрем пропадането трябваше да има деноминация и Валутен борд. В Щатите спасението е било Златен стандарт. Сега като правим обратното интересно какво ли очакваме да ни се случи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Всички световни валути ще се обезценят и това е факт. Но не срещу останалите валути, а срещу покупателната си способност. Причините са следните:1. Долар, Евро, Йена и Паунд = 90% от световните валутни резерви. Всички ще емитират нови пари за да помогнат бизнеса си. 2. Китай ще девалвира юана, защото би било безумно да си експортьор със скъпа валута. Всъщност те го правят постоянно.3. Останалите ще последват примера, поради същата причина.Тоест, валутите ще девалвират, но това няма да се види в обменните курсове на една срещу друга, защото ще е масово. Ще се усети спрямо покупателнара способност, тоест гответе се за инфлация.Аз лично за себе си смятам да инвестирам всички свободни пари в активи през следващите 6 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още