IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Централна и Източна Европа трябва да излязат от сянката на въглищата

Полша, Румъния, Чехия и България са четирите държави членки на ЕС, които все още нямат ясни стратегии за постепенното премахване на въглищните мощности

10:56 | 07.08.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Изглежда, че Полша най-накрая склони да се ангажира да премахне въглищата от своя енергиен микс, макар и не в близко бъдеще, а подробностите за това как страната ще изпълни това остават неясни, пише Emerging Europe.

„Вярваме, че зависимостта на Полша от енергията на въглищата ще бъде прекратена през 2050 г. или дори 2060 г. Днес пазарът на капацитет ни дава възможност да гарантираме финансирането на въглищната енергия до 2040 г. (…) В същото време енергийният сектор ще трябва да направи огромни инвестиции в алтернативи на въглищата", заяви полският министър на държавните активи Яцек Сасин пред местния всекидневник Dziennik Gazeta Prawna. 

Както се очакваше, Полша не пропусна възможността да използва премахването на въглищата като поредната пръчка, с която да удари Европейския съюз (ЕС).

„Нуждаем се от огромни инвестиции в чиста енергия, както изисква европейската политика“, споделя Сасин. Полша е единствената държава членка на ЕС, която не е подписала целите на блока за въглероден неутралитет до 2050 г. Докато не го направи, Полша ще има достъп само до 50% от средствата, разпределени между страните на блока за зеления преход.

Въглищата са отговорни за над 80% от произведената електроенергия в Полша., като секторът се превърна от национална гордост в основна на международен дебат, който продължава и днес. Повишените разходи около въглищната индустрия и свързаните с нея електроцентрали заради по-скъпите квоти за въглеродни емисии и увеличения внос на суровината вече будят притеснения в Полша.

Управляващата партия „Закон и справедливост“ (PiS), която взе властта в страната през 2015 г. започна да насърчава инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), особено в слънчева енергия. Въпреки това, в рамките на миналата седмица, партията се отказа от своя план да затвори още две въглищни мини в опит да избегне конфликт с миньорските профсъюзи, които искат индустрията да бъде запазена поне през следващите 40 години.

В понеделник властите в страната разкриха своя план за обединяване на трите големи държавни компании за комунални услуги GE, Enea и Tauron в две групи – едната, от които ще ръководи въглищните операции, докато другата ще развива по-чистата енергия.

Достъпът до финансиране, или по-скоро липсата на такъв, също поставя под съмнение до голяма степен решението на Полша. През май Enea, заедно с друга полска енергийна компания, Energa, заявиха, че прекратяват участието си в изграждането на нова въглищна електроцентрала, след като PKN Orlen, основният акционер в Energa, заяви, че вече не иска да бъде част от проекта в сегашния му вид. Оттеглянето им, заедно със съобщението на Сасин за обединяване на енергийните компании, означава, че Полша почти сигурно ще прекрати строежа на нови въглищни мощности.

В доклад, публикуван през юни, ClientEarth и икономическият мозъчен тръст WiseEuropa разкриват, че животът на полските въглищни централи се поддържа изкуствено от държавни пари. Между 2013 г. и 2018 г. страната изразходва цели 6,8 млрд. евро за спасяване на енергийните форми, на които традиционно разчита Полша.

Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Дано закрият бързо всички въглищарки в България - дано e още до година. Па тогава Пловдивската ТЕЦ ще спаси положениието! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Ivane
преди 3 години
Май не правиш разлика между ТЕЦ и въглищни централи. ТЕЦ не е задължително да работи на въглища. Ето ти например много цифри за ТЕЦ ПловдивEVN Когеннай-модерната когенерация не само в България, но и на Балканите0вредни емисии на серни диоксиди, фини прахови частици и диоксини250 пътипо-нисък въглероден отпечатък и 2,5 пъти по-малко NO спрямо отопление на дърва и въглища85 600 tемисии CO2 спестени от пускането на EVN Когенерация през 2011 г. до края на 2018 г.+30 000клиенти се радват на уюта на централното топлоснабдяване+ 200 млн.лева инвестиции в модернизиране и разширяване на топлопреносната мрежа и съоръжения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Една зима без ТЕЦ в Европа и ще видите, от къде изгрява слънцето. Да видим как Блумбърг и Аспарух ще ви топлят с пропаганда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
В България както вървим към пред-индустриалната ера още малко и няма да има никакъв проблем с излизането от сянката на въглищата. Производството ще се изчерпва с това всяка сутрин да забучваме по едни кабели в главите и да зяпаме в едни екрани. То и затова е борбата с Чайна, че и чайниците искат чист въздух, ама няма да има кой да произвежда :)))Supposing, very generously, a 50% load factor, that 60 GW of Chinese offshore wind, if it is ever built, would generate some 260 TWh of electrical energy per annum, equivalent to well over 50% of United Kingdoms total annual electricity generation. China, however, generates over 6,500 TWh of electrical energy per year at present, with about 300 TWh of that, just under 5% currently being obtained from windpower on- and offshore.Furthermore, Chinese electricity consumption has increased by nearly 1000% on its 1990 level, and is still rising rapidly ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Полската *** не само че отказва да затвори пушлявите си въглищни централи, но и открито бойкотира европейските газови трасета - при положение, че природният газ е най-чистата енергия !!! Крайно време е не само да се спрат всякакви евросредства за мръcната държавица полша, но и да и се наложат тежки санкции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
еббаси инфраструктурата еббаси чудото, мда тва праят икономиките на диктаторите с гадни руски газове, въглища и атомни замърсителни централи, а колко искам и ние да замърсяяме света така .... New Istanbul Airport - Arrival Tourhttps://***.youtube.com/watch?v=zbEXpanE3nkама нема у нас Мустафа кат кае и чал патоци матоци, остафка мафиози .... И прoстия български народ кат мотика хои да протестира там, кат си мисли че ше фанат Господ за шлиферо и мафиозите ше си опакоат куфарите и ше си тръгнат ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
да е, eббa ги у гадоветe ... " - Вие затворете па ше видиме квко ше стане .... " най-вече ше ни дадат едни заеми за още 800 години дет немат изплащане и икономика на най си .... оня "диктатора" Ердоган с атомните централи и гадните руски газове кво летище е напрайл, тва с вентилатори и слънчаци найш га ше стане ? нивга, то нащо мизернo летище дет иаме даже и него продадохме .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
arbeitmachtfrei
преди 3 години
Полша се била съгласила, ама катовишките миньори имат опит с вдигането на кървави протести
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
mick
преди 3 години
С такива приятели - врагове не ти трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
mick
преди 3 години
Не милиарди, а трилиони, не центове, а евра. Това е разликата между ония развитите и Източна Европа. Едните си раздават трилиони за другите милиарди - ню, ню. Обаче сега ни вменяват разходи както при тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още