IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Това ли е краят на ерата на въглищата във Великобритания?

След 250 години господство в страната, въглищата окончателно залязват като задвижващ индустриален механизъм в родината на универсалната парна машина

20:14 | 10.08.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Великобритания постигна невероятен рекорд при доставките на електроенергия през миналата година. Годишното ѝ потребление на въглищна енергия се срина до най-ниското ниво за последните 250 години. Според данни, публикувани през миналата седмица, само 8 милиона тона въглища са изгорени във фабриките и електроцентралите в страната. Това е приблизително същото количество, което е изгорено в национален мащаб през 1769 г., когато Джеймс Уат патентова своята модифицирана парна машина, пише The Guardian.

Това изобретение се превръща в основа на индустриалната революция и предизвиква сериозно увеличение на годишното потребление на въглища във Великобритания, което до средата на 20 век нарасна до над 200 млн. тона. Сега нивата се връщат към първоначалното си прединдустриално равнище.

В крайна сметка водещият енергиен ресурс, безспорният владетел на британската индустрия, най-накрая е детрониран.

Великобритания еволюира в световна сила благодарение на въглищата. Тя е първата западна държава, която ги изкопа и изгори в големи мащаби, както и първата, която задуши своите градове със смог в резултат на дейността на фабриките и електроцентралите.

Въглищата са основния хранителен ресурс на тъмните кръвоносни съдове на британската история.

въглища въглища

Снимка: Getty

„Векове наред Великобритания водеше света по добив на въглища“, споделя Барбара Фрийз в книгата си „Въглища: човешка история“. „Това предизвиква индустриалната революция и създава индустриално общество, което светът никога преди това не е виждал“, добавя тя.

Или, както Джордж Оруел посочва в своето есе от 1937 г. „Надолу в мината“: „Цивилизацията…е основната на въглищата. Машините, които ни поддържат живи и машините, които правят машини, всички те са пряко или косвено зависими от въглищата“.

Но това остава в миналото, разбира се. Днес въглищата отдавна са изгубили своя блясък. Името им предизвиква асоциации с бедност, докато обвиненията срещу този ресурс за смъртоносното му въздействие върху човешкото здраве и ролята му в глобалното затопляне го превръща във все по-малко популярен енергиен източник дори във Великобритания.

въглища въглища

Снимка: Getty

Въглищата предоставят на страната огромна сила, но също и огромни разходи по отношение на замърсяването и здравеопазването.

Други държави като Германия, Полша и Китай все още изгарят въглища в значителни количества. Но страната, която за първи път се възползва от силата на този ресурс, позволил ѝ да се превърне в световна империя, сега категорично му обръща гръб.

Въглищата водят своето начало много преди появата на човешката цивилизация - преди около 290-360 млн. години, в геоложката епоха, известна като Карбон, последният, пети период на палеозойската ера.

По време на Карбона мъртвите растения образуват слоеве с органичен състав в бедни на кислород блата. Първоначално се превръщат в торф, а след милиони години – във въглища – горима черна скала, съдържаща следи от водород, сяра, кислород и азот.

Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Жив и здрав да си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Ще ме прощава авторът, но първата програма за ползване на атомната енергия за мирни цели, а заедно с нея и птрвата промишлена АЕЦ са открити в СССР/Русия в Обнинск през 1954г. Централата работи безаварийно 48 години и е спряна през 2002-ра. Аре пък малко по-скромно с надувките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
ковид 19 с усложнение двустранна пневмония , 18 дена на системи в ВМА , 4 пъти ме включваха на кислородно дишане , още ми изтръпва ръката от абокадът , болят ме инженкционните места от подкожните противосъсирващи инженкции , уморявам се от най-дребни неща , ама вече съм доста по добре , ще се възстановявам поне месец . здраво ме друсна гадинката . най-големият кеф е сутрин на балконът (щото съм под карантина) да дишам чист въздух без да се задъхам и без да ме боли трахеята ...Благодаря ти за вниманието и ти да си жив и здрав ! ще се оправя , така казаха докторите ... :))) ... пази се , остави ги дето тука пишат че било виртуално и нямало такова нещо ... има и хапе много здраво ... ! имаше дни в които инфекциозната клиника беше заета цялата с пациенти !носете си маските , спазвайте дистанция и се мийте често ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Зелев, къде се губиш! От как зачезна осиротях! Радвам се, че си жив и здрав! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
А че те си ги ядат. Аз им ги не ща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Импе, за тебе произвежда ягоди, за мене пластмаса.Сравнени с нашите ягоди са гооолям ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Може и да те огрее... добре, че руснаците са с добра душа - обещаха да зареждат Европа с водородчец - ще го фабрикуват от природен газ. Вярно - обратняците им се зъбят нещо, но ако са добри деца и се помолят послушно на Газпром - може да получат и те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Жалки дитирамби за една загниваща и загиваща бивша световна суперсила. Някога Британия е завзела света с помощта на въглището и вълната - защото е била фабриката на тоя свят... сега Британия е жалка територия, в която почти нищо не се произвежда... е, добре - освен ягодки. Сега фабриката е друга и други са могъщите - защото този който произвежда или този който има ресурси - той държи света !!!Сам аз имам акции от десет британски компании - но тази която най-много ПРОИЗВЕЖДА в самата Британия (в нормалният, индустриален смисъл на думата) - това е Гъската - ХАПЧЕВА компания. Какво да се коментира повече?НЕ защитавам въглището в случая, но това са фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
минус без да те чета ... пълен спам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
ако проработи в мащаб технологията за заместване на въглищата в черната металургия с водород и в циментопроизводството с алтернативна енергия , съвсем ще утекът ... в енергетиката вървят на приключване ... мдааа ... пък ние ще си ги пушлявим още ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още