IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Това ли е краят на ерата на въглищата във Великобритания?

След 250 години господство в страната, въглищата окончателно залязват като задвижващ индустриален механизъм в родината на универсалната парна машина

20:14 | 10.08.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

По време на римската епоха въглищата се изгарят в огнища и камини, но тяхната експлоатация остава непълноценна до 18 век, когато технологичният напредък при парните двигатели замества водните колела, вятърните мелници и животинската сила във Великобритания.

Изобретението на Уат преобразява ефективността на парните машини и води до широкото им разпространение в текстилната индустрия, минното дело и десетки други икономически сфери. Хиляди парни машини, всички захранвани с въглища, биват инсталирани в цялата страна в рамките само на няколко години.

В началото на 19 век парните машини са допълнително модернизирани и разширяват своята употреба в транспортния сектор и търговията със стоки. Железниците се разпространяват из цялата империя. През 1882 г. първата в света въглищна електроцентрала, Холбърн, започва да произвежда електричество за обществено ползване в Лондон. Други британски градове последват примера на британската столица.

С течение на времето въглищата продължават да укрепват позицията си като основен енергиен ресурс във Великобритания, като към 50-те години на миналия век страната вече напълно разчита на тяхната енергия за електро- и топлоснабдяване.

Но идеята за промяна се появява във въздуха. Жълтеникавият смог, произведен от изгарянето на въглищата, виси над градовете в продължение на десетилетия. през 1952 г. заради наситеността на въздуха над Лондон с изгорели газове, градът е принуден да преустанови живота навън в продължение на пет дни, като в крайна сметка загиват хиляди хора от белодробни заболявания.

Законът за чистия въздух от 1956 г. представлява директен отговор на този смог. Той насърчава домакинствата да използват други енергийни ресурси, като газ или не толкова силно замърсяващи твърди горива, за да се отопляват. По ирония на съдбата използването на въглищата в страната достига 210 млн. тона през въпросната година, исторически рекорд за последните два века. През същата година Великобритания създава първата в света програма за потребление на ядрената енергия за мирни цели, откривайки атомната електроцентрала в Уиндскейл, Камбрия. От този момент нататък Великобритания започва бавното, но устойчиво загърбване на въглищата.

реактор реактор

През 60-те години на миналия век дизеловите и електрическите влакове са въведени в експлоатация в страната, тъй като са далеч по-ефективни и по-чисти за експлоатация в сравнение с парните такива. На 11 август 1968 г. последната влакова композиция с парен локомотив извършва финален преход между Ливърпул и Карлайл.

Постепенно започва да намалява необходимостта от изгаряне на въглища в страната.

Стачката на служителите в миннодобивния сектор от 1984 г. води до масово затваряне на въглищни съоръжения из цяла Великобритания. В началото на 90-те години енергийната индустрия в страната постепенно започва своя преход към газ. Строят се десетки нови централи, които работят с този енергиен ресурс. Делът на газа в енергийния микс на Кралството се увеличава от 5 на 30%.

През последните години се наблюдава изключителен растеж на потреблението на възобновяеми енергийни източници, които нанасят последния, фаталния удар срещу въглищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Жив и здрав да си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Ще ме прощава авторът, но първата програма за ползване на атомната енергия за мирни цели, а заедно с нея и птрвата промишлена АЕЦ са открити в СССР/Русия в Обнинск през 1954г. Централата работи безаварийно 48 години и е спряна през 2002-ра. Аре пък малко по-скромно с надувките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
ковид 19 с усложнение двустранна пневмония , 18 дена на системи в ВМА , 4 пъти ме включваха на кислородно дишане , още ми изтръпва ръката от абокадът , болят ме инженкционните места от подкожните противосъсирващи инженкции , уморявам се от най-дребни неща , ама вече съм доста по добре , ще се възстановявам поне месец . здраво ме друсна гадинката . най-големият кеф е сутрин на балконът (щото съм под карантина) да дишам чист въздух без да се задъхам и без да ме боли трахеята ...Благодаря ти за вниманието и ти да си жив и здрав ! ще се оправя , така казаха докторите ... :))) ... пази се , остави ги дето тука пишат че било виртуално и нямало такова нещо ... има и хапе много здраво ... ! имаше дни в които инфекциозната клиника беше заета цялата с пациенти !носете си маските , спазвайте дистанция и се мийте често ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Зелев, къде се губиш! От как зачезна осиротях! Радвам се, че си жив и здрав! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
А че те си ги ядат. Аз им ги не ща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Импе, за тебе произвежда ягоди, за мене пластмаса.Сравнени с нашите ягоди са гооолям ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Може и да те огрее... добре, че руснаците са с добра душа - обещаха да зареждат Европа с водородчец - ще го фабрикуват от природен газ. Вярно - обратняците им се зъбят нещо, но ако са добри деца и се помолят послушно на Газпром - може да получат и те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Жалки дитирамби за една загниваща и загиваща бивша световна суперсила. Някога Британия е завзела света с помощта на въглището и вълната - защото е била фабриката на тоя свят... сега Британия е жалка територия, в която почти нищо не се произвежда... е, добре - освен ягодки. Сега фабриката е друга и други са могъщите - защото този който произвежда или този който има ресурси - той държи света !!!Сам аз имам акции от десет британски компании - но тази която най-много ПРОИЗВЕЖДА в самата Британия (в нормалният, индустриален смисъл на думата) - това е Гъската - ХАПЧЕВА компания. Какво да се коментира повече?НЕ защитавам въглището в случая, но това са фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
минус без да те чета ... пълен спам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
ако проработи в мащаб технологията за заместване на въглищата в черната металургия с водород и в циментопроизводството с алтернативна енергия , съвсем ще утекът ... в енергетиката вървят на приключване ... мдааа ... пък ние ще си ги пушлявим още ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още