IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Oil не може да си позволи повече съкращения, а само да седи и да чака

Компаниите лежат изцяло на милостта на световния подем на търсенето на гориво и на лидерите на ОПЕК+

16:03 | 31.10.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Андрю Суигър, главен финансов директор в Exxon Mobil Corp., обобщи настроението на цялата индустрия, след като Big Oil приключи с отчитането на поредния мрачен набор от тримесечни печалби: „Цените ще трябва да се повишат“.

След месеци на ниски цени на петрола и газа, породени от слабо търсене, най-големите световни международни петролни компании до голяма степен изчерпаха финансовата си защита, пише Bloomberg в свой анализ. Това им оставя малко място за маневриране, ако бъдат нанесени допълнителни удари.

Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., Royal Dutch Shell Plc, Total SE и BP Plc вече са намалили разходите за 2021 г. доколкото е възможно.

С изключение на може би Chevron и Total, които навлязоха в спада с най-силни баланси, задлъжнялостта на компаниите се приближава до неудобни нива. Big Oil вече лежи изцяло на милостта на световния подем на търсенето на гориво, който при липса на ваксина за Covid-19 не показва признаци на ускоряване, както и на лидерите на ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия.

„Ще кажа, че голяма част от представянето на компанията днес, но и в бъдеще, ще зависи от макросредата, на която ще се радваме или заради която ще страдаме“, коментира Бен ван Бюрден, главен изпълнителен директор на Shell.

Big Big

Петролът Brent затвори тази седмица под 38 долара за барел, с което спадът за годината достига 43%. При такива нива индустрията не може да инвестира в предлагането до такава степен, че недостигът е неизбежен в бъдеще, което означава по-високи цени, твърди Суигър от Exxon.

Възстановяването на цените обаче разчита на две други неща: по-голямо търсене и задържането на линията на ограничаване на добивите от ОПЕК+, подкрепено от често неудобния съюз между Русия и Саудитска Арабия.

Тъй като случаите на Covid-19 в САЩ достигнаха рекорд тази седмица и нови блокади се обявяват навсякъде в Европа, вирусът и въздействието му върху търсенето на петрол не показват признаци на отслабване. Това означава, че националните производители на петрол ще трябва да работят заедно, а престолонаследникът Мохамед бин Салман и президентът Владимир Путин трябва да продължат да се разбират.

Главните изпълнителни директори на Big Oil не могат да направят много за насърчаване на геополитическото сътрудничество, но през последните шест месеца те натискат всички лостове, които могат, за да спрат изтичането на пари в брой. Или казано на корпоративен жаргон, те са се фокусирали върху самопомощта: ограничаване на нерентабилното производство, намаляване на разходите и бъдещите инвестиции и уволнение на десетки хиляди служители.

Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Да се запасят с търпение.Има да почакат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 3 години
...нека акционерите им да ги подкрепят с някой лев в тези трудни времена :):) не може само да се цоцат дивиденти я !!! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още