IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Oil не може да си позволи повече съкращения, а само да седи и да чака

Компаниите лежат изцяло на милостта на световния подем на търсенето на гориво и на лидерите на ОПЕК+

16:03 | 31.10.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Exxon е парадигматичен за неприятностите, с които се сблъскват лидерите в индустрията. Преди година базираната в Тексас компания планираше капиталови разходи до 2021 г. до 35 млрд. долара. Сега тя планира да похарчи половината от това и тази седмица обяви, че ще намали своя персонал и изпълнители с 15%, или 14 000 души, до 2022 г. Дори при това условие Exxon ще харчи повече, отколкото печели, като разходите за капитал и дивиденти ще изразходват всичките пари от оперативната дейност на компанията.

Мнозина на пазара смятат, че ситуацията е толкова неустойчива, че ако цените не се повишат, Exxon ще трябва да намали дивидента за първи път от повече от четири десетилетия. „Посланието е ясно: Капиталът се нуждае от защитата на по-високите цени на петрола“, казва Аластър Сайм, базиран в Лондон анализатор в Citigroup Inc.

Shell и BP намалиха дивидентите си по-рано тази година, но все още са обременени от високи нива на дълга. Shell очерта намерението си да увеличи изплащането му. Все пак това ще се нуждае от по-високи цени на петрола и ще отнеме десетилетия. Намаляването на разходите донесе плодове през третото тримесечие, като четири от петте големи западни компании отчитат печалби на коригирана основа.

Chevron планира да инвестира само 14 млрд. долара през следващата година, дори след като наскоро купи Noble Energy Inc. Това не е далеч над нивото от 10 млрд. долара, което според историята на компанията е минимумът за поддържане на производството. Финансовият директор Пиер Бребер заяви, че компанията ще позволи обемите на петрола да спаднат, ако има финансов смисъл. „Не се опитваме да поддържаме краткосрочно производство“, казва той.

Въпросът не е дали Big Oil ще оцелее, а дали все още може да накара инвеститорите се интересуват от сектора. BP и Shell вече не са дивидентните диаманти на европейските фондови пазари. Exxon, която доминираше в индекса S&P 500 в продължение на години, сега се нарежда извън първите 50. Енергията сега е около 2% от индекса S&P 500, което я превръща едва ли не в статистическа грешка в много портфейли на мениджъри на общи фондове.

„Да направим енергията релевантна и в нея да може пак да се инвестира отново е въпросът за милиони долари“, казва Дженифър Роуланд, базиран в Сейнт Луис анализатор в Edward Jones.

За Роуланд наличието на убедителна стратегия в нисковъглеродното бъдеще е от ключово значение. Въпреки че това дава предимство на европейците, които обещават нетни нулеви емисии до средата на века. За разлика от Exxon и Chevron, BP и Shell все още се нуждаят от възстановяване в традиционния си бизнес, за да финансират този преход. С по-малки пари обаче „позеленяването“ ще е трудно, заключава тя.

Суигър от Exxon е убеден, че цените ще се възстановят. Дали големите инвеститори ще успеят да изчакат прогнозата му да се сбъдне – това предстои да разберем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
Засяга и тях, ама, като са обратното на остри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
помня че се опитваше да ми обясниш за твой революционен метод за добив, но ставаше дума за фракинга и за добив от шисти... не за конвенционалните сондажи.... по спомени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
Помниш ли през 2017-та, бях ти понахвърлял нещо? Е, то, може да им свали разходите, като им върне ренрабилносттаа и при по-ниско потребление, сиреч, да останат над водата. Да, ама предпочитат да,се удавят... Е, защо да ми пука за ***?Колкото по-малко са те, толкова по-добре за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Много скоро ваклото южноафриканско овчарче илон мъск ще се упъти към вечните бранни полета на фалиралите бизнеси - паднали финансови пирамиди какъвто бизнес без съмнение е тесла. Другата измамна компания за електрички никола е същата глилоч като тесла... Скоро мъск ще отиде при мейдоф, неговият учител в бизнеса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
дължи се на ниската му обща култура и че той не чете такива излишни данни ... цитирам го : ... това и слепите го виждаме...:):):) Такъв иддиооот се ражда един път на хиляда години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
Няма да плача....радвам се, че дойде видовден за световната петролна мафия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Дребното "императорче" си гледа акцийките в петрол и газ и му се реве.Явно продаването на застраховчици не върви, та ходи и в някакво вечерно училище на хонорар, сега и още нещо трябва да подхване да компебсира загубата, че язък за семейната къща на село, дето продаде да купи акцийките на газпром...Шегата настрана, трябва да си с много ниско ай кю да вярваш, че петрола и газа ще възстановят позициите, които имаха преди години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
хммм ... загледах глобалните поръчки за сондажно оборудване (нефтени , добивни компании , геотермални ) ... после зачетох за тези на вятърната индустрия ... после хвърлих едно око на глобалните тенденции в поръчките на оборудване в пренос на енергеия , дистрибуция на енергия , въглища , газ и нефт , вятърна енергия , слънчева енергия , съхранение на енергия , водна енергия ... не знам на какво се дължи оптимизмът ти за нефта ... айде за газта ***-доди в средносрочен план ... ама за другото ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Тази зима ще е тежка. Краят и ще е край и на пандемическото шубе. Вирусът става все по-безобиден и по безопасен, това и слепите го виждам, следващата зима ще е по-безобиден и от сезонния грип. Неизбежно и търсенето на слуз ще се върне на предепидемическите нива, а с тия затегнати разходи, печалбите отново ще бъдат добри. Тогава, тия дето сега продават за без пари слузести акции, ще се фанат за палците, ама то обикновено така става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още